Studenter kan gjøre en forskjell

This content has been archived. It may no longer be relevant

– Unge mennesker er som et friskt pust i de eldre sin hverdag, sier Gunvaldsen.

Røde Kors´besøksvenntilbud ble opprettet i 1949 og er et tiltak for å forebygge ensomhet, først og fremst blant eldre. Hovedaktiviteten var i den første tiden sykehusbesøk, men nå strekker tilbudet seg til ensomme mennesker som bor hjemme eller på sykehjem.

Ifølge Lene Gunvaldsen, besøksvenn for Røde Kors, så kan unge mennesker gi energi til de eldre. De er flinke til å finne på ting og til å dra dem ut av huset en gang i blant. Det finnes også unge mennesker som gjerne vil ha besøk av jevnaldrende.

– Yngre gir gjerne et nytt og annerledes perspektiv til en samtale enn jevnaldrende ville gjort, sier Gunvaldsen.

Hvorfor valgte du å bli besøksvenn?

– Etter å ha sett innslag på TV og i aviser om eldre som sitter alene i leiligheten sin, dag ut og dag inn, fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe, sier Lene.

Populært tilbud 

Også unge mennesker som føler seg ensomme kan få en besøksvenn. Røde Kors har i dag over 5000 mennesker som arbeider frivillig for dette tilbudet, men det er på langt nær nok til å dekke behovet året rundt.

– Ensomhet er noe man plages av gjennom hele året. Det øker ikke ved høytider men blir kanskje mer synlig, sier seniorrådgiver i Røde Kors, Ulf Richter Svendsen.

Lite krevende

Ett par timer hver fjortende dag er alt som skal til. Aktivitetene varierer, men det blir som regel en prat over en kopp kaffe, en handletur eller kanskje sittedans. De frivillige lager egne avtaler med personen de skal besøke. Gjennom dette tilbudet knyttes det ofte sterke bånd som varer lenge, sier Svendsen.

Anbefalte artikler