Ingen Messi(as)!

This content has been archived. It may no longer be relevant

“Verdens beste!” “Tidenes beste!” Superlativene virker å komme i stride strømmer, og det kanskje med god grunn. Med 91 klubbmål gjennom kalenderåret 2012 og fire gullballer (årets spiller i verden) på rad har Lionel Messi gjort seg bemerket som en ledende figur innen europeisk fotball. Han står som regel alltid på scoringslisten og jo mer press det blir lagt på han, jo bedre presterer han.

Men finnes det bare én god fotballspiller i verden i dag? Det er i hvert fall det man kan tro om man ser på hvem som får mest spalteplass i media. Er det sånn at Messi er i en helt egen klasse og ingen andre kan måles med samme målebånd?

 

Finnes flere gode spillere

Skal man se på fakta for andre toppspillere i verden så ser man at til tross for Messis briljering så finnes det enn så gode spillere, ikke bare rundt han, men i mange forskjellige ligaer verden over. Problemet er at Messis målstatistikk dreper alle utforderere, i hvert fall om man skal tro alle som omtaler fotball i media.

Det er ikke grunn for å nedjustere Messi, men fokuset bør også inkludere andre, for fakta viser ikke bare gull og glitter i Messis favør.

Han spiller i en liga hvor hans egen klubb verken er suverene i eget land eller på kontinentet.  Lag fra La Liga har siden millenniumsskiftet vunnet den gjeveste europeiske cupen, Champions League, 4 ganger (på 12 forsøk). Like bak på landsstatistikken finner man England og Italia som hver har 3 seiere.

La Liga er heller ikke den mest fysisk tøffe ligaen i Europa og tenker man på at Lionel Messi er omtrent 1.70m høy og veier rundt 70 kg så kan man lure på om hans fysikk hadde fungert like bra i en annen liga.

 

To gode hjelpere

I tillegg har Messi to av verdens beste sentrale midtbanespillere rundt seg i Xavi og Andres Iniesta. Om man er god og i tillegg legger til egenskapene til de rundt seg, ja, så blir man vel enda bedre. Her bryter Messi litt med andre legender som Maradona, Ronaldo, Zidane osv. som på egenhånd kunne løfte en klubb opp, uten å ha store stjerner rundt seg.

Dette argumentet gjør seg ekstra gjeldende om man også ser på Messis landslagsstatistikk. To mindre titler (OLmester og U20VM) og et betraktelig lavere scoringssnitt er det han kan vise til i sitt hjemlands drakt, og man kan lure på om savnet etter Xavi og Iniesta her blir for stort.

Glemte spillere

Så hvilke andre spillere har blitt glemt i hyllesten av Messi? Cristiano Ronaldo blir ofte nevnt i samme kategori som Messi, og det med god grunn. Han kan vise til toppscorertitler i to ligaer, altså vist tilpasningsdyktighet i forskjellige land med forskjellige spillestiler. Selv scoret han mer enn Messi i 2011 og vant flere trofeer enn Messi i 2012.

En annen europeisk juvel er Zlatan Ibrahimovic. Han har vist seg å være utslagsgivende for hvert lag han har spilt for og kan skryte av å ha scoret over 250 klubbmål uten å ha spilt mer enn 100 kamper for noen av klubbene på sin CV.

Om Xavi og Iniesta er viktig for Messi, så er Mesut Özil like viktig for Real Madrid. Som sagt er de to førstnevnte kanskje en av grunnene til at Messi har blitt så god, men da må det poengteres at Özil fra 2010-2012 har skapt flere mål aleine enn det Xavi og Iniesta har gjort til sammen.

En annen midtbanespiller som har blitt glemt under Messis “regjeringstid” som verdens beste fotballspiller, er den ferske Galatasaray-importen, Wesley Sneijder. I 2012 vant han Champions League, Serie A, den italienske cupen, samt å lede laget sitt i VM-finalen; alle statistikker som bør måles like høyt som Messis meritter.

 

Messi er likevel fantastisk

Det kan kanskje virke som at dette er en nedjustering av Messis storhet, men det er ikke tilfellet. Alle med noe peiling på fotball vet at han er en helt fantastisk fotballspiller, men heltedyrkelsen er ikke så sunn som man først skal tro. Mange fakta blir glemt i hyllesten og flere spillere faller utenfor det gjeveste selskap.

Selv skal jeg ikke nøle et sekund å kalle Messi tidenes fotballspiller om han kan motbevise faktaene, men foreløpig er og forblir han “bare” nåtidens beste.

 

HØR INNSLAGET OM MESSI I SIN HELHET HER:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/01/messiinnslag.mp3]

Anbefalte artikler