Musikkredaktøren anbefaler: Syv låter til vinteren!

En musikkredaktør, merker at det blir kaldt. Her er mine musikalske anbefalinger nå når dine ullstilongser skal finnes frem.

Tekst: Stina Thuland Wolter

God dag! Musikkredaktør, Stina Thuland Wolter logger inn. Jeg vet ikke med deg, men jeg har hvert fall lagt merket til at vinteren har tatt et fast feste i denne bergenske by. Sollyset blir det mindre og mindre av. Mengden Redbull-inntak går opp. Og ikke minst, temperaturene er det man kan betegne som bitende.

En spilleliste blir til

Det er særs naturlig for oss musikkelskere å lage spillelister til de ulike årstidene. Det liker jeg å tro hvert fall. Min respektive liste har, siden dens oppstandelse da jeg var 16 år, blitt hetende «kaldere tider endeavours». I det siste har den listen blitt mye spilt, og den trenger kanskje noen nye tilskudd. I den anledning ble jeg dypt inspirert til å skrive til dere, kjære Studentradioen i Bergen sine nettside-lesere. En liste med syv låter som jeg anbefaler deg å ta med inn i vintermørket. Så ta tak i din favorittkopp med varm drikke, votter, skjerf og lue og kos deg med lesing og lytting! Sjekk ut alle disse låtene i en samlet spilleliste helt nederst i artikkelen mens du er i gang.

  1. Noe – Lars Vaular

Første sang ut er fra et Bergensk IKON. Nemlig Lars Vaular. Den nyeste singelen Noe, er den sangen som har gått på repeat i mine trommehinner de siste ukene. Følelsene, bildene og det helt simple men treffende ordspillet. Det er flere ganger daglig setningen: «Du e naken. Eg e naken, og ingen ser etter et teppe nå» dukker opp i min mentale sfære. Også gir det meg glede. Og savn kanskje. Det er noe vakkert med å ligge i friluft naken og uten teppe, spess i disse kalde tider. Det lille og vakre i denne låten tilhører vintermånedene.

2. Sink – Veslemøy Narvesen

Under årets utgave av Vill Vill Vest så hadde jeg en av de største musikalske opplevelsene dette året. Vill Vill Vest er en festival der nyetablerte artister og musikkbransjen møtes. Se på det som Bergens utgave av Bylarm og Trondheim Calling. Med andre ord, et sted der DU kan dra og sjekke ut det fete og ferske som beveger seg i norskt musikkliv. Jeg på min side, oppdaget Veslemøy Narvesen. En ekstremt dyktig jazz-trommis som synger vakre tekster fra bak trommesettet. Håndverket var ikke til å kimse av. Jeg følte meg hjemme der jeg sto. Tatt vare på. Det var mye som skjedde men alt gav mening. Det var jazz, det var vakkert og inderlig. Alt det jeg liker når jeg fryser ute i kulden. Siden den fredagskvelden har jeg nynnet på melodien til denne låten. Så lytt og lik!

3. Krusty – Papa M

Vinteren er blitt etablert som tiden for melankoli. Mørket og mangelen på D-vitamin gir gjerne gjenklang i det vi har døpt vinterdepresjon. Hvis det, som det så ofte gjør, kommer et behov hos meg for å dyrke melankolien litt, så er det denne låten jeg skrur på. Låten starter med lyden av det som høres ut som en TV med noe drittprogram som går på i bakgrunnen, før tidenes gitarriff blir spilt. Noen melodier der ute, bare er en følelse. Jeg skal ikke legge føringer for hva du skal føle, men denne trøster meg. Når jeg hører på denne sangen så ser jeg for meg en litt sliten kar sitte i en gammel skinnsofa foran sitt gamle fjernsyn med en gitar i fanget.

4. Her kommer vinteren – Jokke og Valentinerne

Hva er vel en vinterliste uten denne perlen av en norsk klassiker? Uten denne hadde jeg vært et medlem av peanøtthjerneforbundet. Vinteren kan være tung for noen, og kald og fin for andre. Kanskje den kan være begge deler for veldig mange. Hvis du ikke er kjent med Jokke og den store rock-poesien han tilføyde den norske kanon, er denne låten helt essensiell å bli kjent med. En sann rockelåt som handler om at vinteren kommer. Hva mer kan man trenge?

5. Au – Kaja Gunnufsen

«Nå har snøen begynt å falle. Og faen ta alle.» Jeg hadde aldri tilgitt meg selv hvis jeg hadde glemt denne perlen av norsk musikk. Kaja Gunnufsen har også endelig denne høsten gitt ut et nytt album. Som for meg, puster liv i besettelsen jeg hadde med musikken hennes for noen år tilbake. Jeg mener liksom hæshtægg den følelsen, sant? Anbefaler dessuten alle å sjekke ut musikkvideoen som hører til denne låten. Et svart-hvitt casestudie av hva en aften på trikken i Oslo kan by på.

6. Helgen v. 48 – bob hund

Jeg er glad i tekster som er veldig bokstavelige og som handler om konkrete situasjoner jeg kan relatere til. Helgen i uke 48 er den uken vi går inn i desember måned i år. Så jeg synes derfor denne bob hund-låten sømmer seg for en liste med låter å anbefale til vinteren. Den er dessuten veldig dansevennlig og har akkurat den passe mengde snålhet man trenger fra en bob hund-låt. Den skånske dialekten som synger vittige tekster med de lekne gitarriffene, er det man trenger for å holde liv i en student som trenger å vite at livet blir bra igjen når eksamenstiden er ferdig. Eller er det bare meg? Nei, tenkte meg det.

7. Iallefall – Ayka

Sist og kanskje minst på antall månedlige lyttere på Spotify i denne listen. Foreløpig i hvert fall. Er Ayka. En Liverpool-født norsk-tyrkisk artist som jeg synes får altfor lite oppmerksomhet. EP-en hennes «Eleven» fra 2022 ble en umiddelbar favoritt for meg forrige vinter. Denne ene norske låten fra EP-en ble den jeg nynnet på i ukesvis etterpå. Og jeg gjør fortsatt det når jeg kommer på at dette gullkornet finnes. Vrengte gitarer og et stort lydbilde kombinert med en sår liten luftig stemme som ligger lag på lag er perfekt for vinteren synes nå jeg.

Der har vi det kjære leser! Det var syv låter, anbefalt fra denne hengivne musikkredaktøren ut til deg. En variert eklektisk liste som jeg håper du, vil sjekke ut.

Anbefalte artikler