Nylig Norsk: #11 17. mai

Hør episoden her

Hei alle sammen, og velkommen til Nylig Norsk. Her skal vi snakke langsomt og tydelig. Trankripsjonen ligger på srib.no. Når denne episoden kommer ut, så er det jo 17. mai.

Joho!

Hurra!

Gratulerer med dagen jenter.

Gratulerer, i like måte.

Det var Anne Sofie. Og gratulerer med dagen, Amanda.

Gratulerer med dagen, mine fine damer.

Hva er 17. mai? Hvorfor feirer vi?

17. mai er Norges nasjonaldag. Og den feirer vi fordi det var da vi skrev Grunnloven vår i 1814.

Og det liker vi å feire. Man feirer jo 17. mai litt annerledes, avhengig av hvor gammel man er. 17. mai bli jo kalt barnas dag. Hvordan feiret du da du var liten Anne?

Jeg husker at noe av det jeg gledet meg mest til, det var å spise masse, masse is og pølser. På 17. mai, når man er barn, så møtes man ofte med klassen sin og går sammen med dem i barnetog.

Barnetog. Det er jo ukas ord!

Ja.

Hva er et barnetog?

På 17. mai så går alle barna i din by sammen i en lang, lang rekke, kan man nesten si.

Ja, en parade.

Med flagg i hendene og man synger nasjonalsangen.

Hva heter den?

Den heter «Ja, vi elsker dette landet». Og så pleier …

Vil du synge en liten snurt?

Nei. Skal vi synge litt sammen? En, to, tre:

Ja, vi elsker dette landet,
som det stiger frem,
furet, værbitt over vannet,
med de …

Jeg sa vannet jeg.

Jeg sa vannet jeg og.

Jeg sa landet. Ja. Okay. Og i disse barnetogene så pleier det å være korps som spiller forskjellige sanger og for eksempel nasjonalsangen. Også står alle foreldre rundt og heier, og roper hipp, hipp …

Hurra!

Og det er skikkelig hyggelig.

Ja, på min barneskole, som ikke ligger så langt unna et sykehjem, pleide vi å gå forbi der og synge for alle som var på sykehjemmet. Og det var også veldig koselig.

Amanda, vi gikk jo på samme barneskole. Husker du alle de lekene som foreldre og lærere arrangerte for barna?

Det husker jeg veldig godt. For da man kom tilbake til skolen etter å ha gått dette toget, så sto det klart masse forskjellige leker. En favoritt hos meg var nok lykkehjulet. Da kjøpte man en billett og valgte et nummer. Så spant man lykkehjulet, og hvis det landet med nummeret du hadde kjøpt, så kunne man vinne veldig kule premier.

Å, men jeg vant aldri på lykkehjulet. Gjorde du?

Jeg tror kanskje at jeg likte det så godt, fordi jeg hadde veldig flaks. Hvilken av lekene var det du likte best?

Jeg tror at min favorittlek, det var potetløp. Som i grønnsaken potet. Hvor man la en potet på en skje, og så skulle man løpe kanskje 30 meter uten å miste denne poteten i bakken. Og Narin, vi må jo høre hva din favorittlek var.

Så klart må du det. Min favorittlek var svampekast. Da måtte noen uheldige foreldre eller lærere stille opp, og stikke hodet gjennom et hull i en vegg. Så skulle barna kaste våte svamper og prøve å treffe dem i ansiktet. Og det er av alle disse grunnene at 17. mai blir kalt barnas dag. Så blir man jo eldre. Hvordan feirer man da, Amanda?

Man kan feire på veldig mange forskjellige måter, men det som mange gjør er å møtes tidlig på morgningen 17. mai og ha sjampanjefrokost.

Hva er det?

Det er rett og slett man møtes pyntet, sånn som man ønsker, og drikker sjampanje og spiser en deilig frokost.

Så man starter festen tidlig, med andre ord. Hva gjør man videre utover dagen, Anne?

Da drikker man gjerne ganske jevnt gjennom dagen, møtes med andre grupper, andre mennesker. Og det er jo sånn at selv om man blir eldre og ikke går i barnetog lenger, så blir man jo aldri for gammel til å leke. Så da har man masse leker gjennom dagen, og man går i gatene og ser på barnetoget, ser på mennesker som har pyntet seg i bunad, for eksempel. Så samles man på kvelden og spiser deilig middag, så ender man dagen ofte med en fest.

Det er så gøy med 17. mai, fordi uansett hvor du går så er det blide folk på hvert hjørne, som roper «Hurra!» og smiler til hverandre. Og det er en sånn utrolig stemning, som man blir så glad av.

Det er så sant. Så 17. mai er jo ikke noe ille når man blir eldre heller.

Det blir bare kjempegøy! Og en annen viktig gruppe på 17. mai er jo russen. For 17. mai er vanligvis den siste dagen i russetiden. Russen møter gjerne opp i barnetoget, og deler ut russekort og er med i paraden. Russen snakket vi om i siste episode, og er avgangselevene på videregående skole. Som du var inne på, Anne Sofie, så liker jo folk å pynte seg på 17. mai. Hvordan ser folk i gatene ut?

17. mai det er jo en festdag, så folk pynter seg til fest og til høytid. Det er ofte kjoler og dress, og det man synes er fint å gå i. Norge er vel kanskje spesielle når det kommer til bunad. Det er en norsk folkedrakt. Altså noen tradisjonelle klesplagg, som både kvinner og menn kan ha. Og det finnes mange forskjellige bunader, som hører til ulike deler av landet. Selv om vi har vokst opp alle tre på Nesodden, så har vi forskjellige bunader på grunn av familiene våre.

I år er jo nok en gang et annerledes år, med en annerledes 17. mai, hvor man må tilpasse feiringen etter de smittevernstiltakene som gjelder. Hva skal du i år da, Amanda?

Jeg skal reise bort på 17. mai for første gang i mitt liv. Jeg skal til Tromsø og besøke en venninne som studerer der. Og i Tromsø er det fortsatt masse snø, så på 17. mai håper vi at vi kan gå på en skitur. Og det tror jeg blir veldig gøy! Hva skal du, Anne Sofie?

Jeg skal nok ha den klassiske sjampanjefrokosten med noen venner her i Bergen. Og så er det egentlig litt løse planer, litt forskjellige mennesker man kanskje skal se i parken. Det blir uansett veldig hyggelig. Kanskje jeg ser deg, Narin.

Ja, for jeg har jo en ganske lik plan. Bare ikke med deg i år, dessverre.

Auch.

Det var det vi hadde for i dag. Hvis du hører på dette på 17. mai, så gratulerer med dagen! Vi håper du kommer deg en tur ut og kjøper en is, og føler litt på stemningen. Følg oss på sosiale medier, der heter vi Nylig Norsk. Og så lyttes vi neste uke. Ha det!

Hipp, hipp …

Hurra!

Hipp, hipp …

Hurra!

Siste podcaster

Anbefalte artikler