Carl I. Hagen varsler comeback

Frexit ble ikke det store veiskillet Frp håpet på skal vi tro meningsmålingene. Fra å kunne skimte 17-tallet på enkelte målinger i januar har partiet sunket jevnt og trutt. På siste nasjonale måling fra Respons Analyse (13.08.20) havner partiet på 10.4 %, med en tilbakegang på to prosentpoeng fra forrige måling. Ved å gå ut av flertallsregjeringen i januar i år signaliserte Frp at de skal stå hardere på krava som det ytterste partiet på høyresiden og bli en tydeligere stemme for partiets egen politikk. Er nå det rette tidspunktet for å ta Carl I. Hagen inn i varmen igjen?

Siden 2017 har Hagen sittet som vararepresentant på Stortinget. I sommer varslet han at han på ny vil inn i storpolitikken og sikter seg inn på tredjeplassen på Oslo-lista og håper på gjenvalg på Stortinget i 2021.

Det er ikke Hagens første comeback-forsøk. I 2011 stilte han som ordførerkandidat i Oslo. Det endte med et katastrofevalg. Frp endte på 7 % (en halvering fra forrige kommunevalg) og mistet 5 representanter i bystyret.

Men nå er han tilbake – og ifølge ham selv – i storform. Han har allerede varslet sakene han vil kjempe for internt i partiet: null kvoteflyktninger, mindre penger til bistand, et opprør mot «klimahysteriet» og kanskje noe ironisk, mer pensjon.

Men viktigere enn det er Hagens overordnede mål om «å ta partiet tilbake til slik det var i gamledager». Med det plasserer han seg blant Oslo-Frp´erne som ønsker å dra partiet i en mer nasjonalkonservativ retning.

De vil i større grad jobbe mot overnasjonalt samarbeid og være tydeligere på at de setter Norge først. Enkelte av dem har tatt til orde for å fjerne ordet «liberalisme» fra partiprogrammet og se partiet ta etter «den nye høyresiden i USA». Holdningene er samlet i en resolusjon som skal fremmes på landsmøtet senere i år.

Siv Jensen har slått hardt ned på bevegelsen.  I sommer sa hun at de som ønsker en slik utvikling befinner seg i feil parti. Om så Carl I. Hagen skulle få en mer sentral stilling igjen vil kanskje retningsduellen komme tydeligere frem og spliden innad i partiet tilspisses. Om han faktisk klarer å få med seg flere over på den nasjonalkonservative linjen gjenstår å se. Men fortsatt synes den utbredte holdningen å være at liberalismen bevares som kjerneverdi, særlig etter å ha erfart valgnederlaget til Oslo-Frp ved sist kommunevalg.

Tydeligere splid eller ei, nasjonalkonservativ eller liberal, en tydelig og kompromissløs stemme er neppe Frp-velgeren fremmed for. Carl I. Hagen er og forblir for mange et bilde på hva et vaskeekte Frp skal være. De har neppe glemt mannen som i sin tid fikk presset paritet inn på Stortinget igjen og derfra bygge et av de største opposisjonspartiene Norge har sett.

Selv om han ikke klarer å dra partiet i den retningen han ønsker står det ingenting i veien for at han kan rykke noen av de eldre Frp-velgerne opp av sofaen. Og om han får nok spalteplass å boltre seg på skal man ikke se bort ifra at han klarer å overbevise fortvilte gjerdesittere i det ganske land om at, jo, Frp er saktens et patriotisk parti.

På en annen side gjenstår det å se om en gammel Oslo-veteran kan virke forlokkende på de mange velgerne Frp i senere tid synes å ha lekket til Senterpartiet.

Kanskje han rett og slett er for gammel og utdatert? Skulle han kanskje tatt hintet da han ledet Oslo-Frp under et av deres dårligste valg? Eller er en gammel opposisjonell politiker som snakker varmt om svunnen tid nettopp det Frp nå trenger for å overbevise velgere om at Frexit var ment bokstavelig? Kanskje det vil vise seg at Hagen blir nøkkelen til å sikre Erna en historisk tredje regjeringsperiode?

 

Lyst til å høre mer om Hagens comeback? Hør på episode 72 av Bakrommet!

Siste podcaster

Anbefalte artikler