Feminist og skjønnhetsutøver. Bak fasaden til en Miss Norway-deltager.

Studentmorgen Torsdag har vært så heldige å intervjue en av deltakerne i Miss Norway 2020, nemlig Elida Odine Grøndahl. Hun er 24 år gammel, og er i hovedsak privatist, hvor hun prøver å bestå matematikk-faget, noe hun innrømmer at hun er ganske dårlig på.

Elida forklarer at hun bor i Bergen, etter å ha flyttet fra Akershus, til Risør, så Gjøvik og Arendal for så å finne veien til Bergen. Hun mener definitivt at Bergen er hennes favorittby så langt, til tross for at det regner mye. Elida elsker regnværet, og vi nikker og er helt enige. Det er jo ikke så ille med regn som folk fra resten av landet skal ha det til, og vi synes regnet er herlig. Resten av Studentmorgen er enig og hevder at når man er fra Bergen, så har man ikke så mye valg, da må man bare vende seg til det.

Elida, du er jo med i Miss Norway 2020, kan ikke du fortelle litt om hva det er? Vi vet nesten ingenting fra før så vi er veldig nysgjerrig!

– Ja! Det er ikke så veldig populært på vestlandet har jeg forstått. Det er en veldig sånn østlandet-ting egentlig. Men, det er jo hovedsakelig en skjønnhetskonkurranse, og det er vel så og si det at det går ut på at man har deltakere som alle er kvinner, som skal være et forbilde og rollemodell for andre. Det er vel det det hovedsakelig går i, og vinneren av Miss Norway går videre til Miss Universe og Miss World, og alle de..

Men hvordan blir man egentlig med i Miss Norway? Må man selv søke seg inn, og hvordan bestemmer man seg egentlig for å bli med?

– Man melder seg på. Jeg har jo en sånn greie der jeg pleier å være våken veldig sent på kvelden, jeg er en sånn nattugle. Og jeg var ikke helt fornøyd med måten jeg går på, for innimellom har jeg blitt fortalt at jeg går som en pingvin. Så jeg tenkte sånn; «vet du hva, kanskje det finnes et sånn kurs eller lignende jeg kan gå på” – fant ingenting – først var det litt sånne ergonomiske kurs og lignende, så ble det gå-kurs, kom aldri opp noe der – så jeg ble «desperat», så da søkte jeg opp catwalk-kurs, og der kom Miss Norway opp.


Jeg har en greie der jeg pleier å være våken veldig sent på kvelden, for jeg er en nattugle. Og så var jeg ikke helt fornøyd med måten jeg går på, for jeg har blitt fortalt at jeg går litt som en pingvin. Så jeg tenkte sånn: «Vet du hva, kanskje det finnes et kurs eller noe lignende jeg kan lære å gå på”


Dette med catwalk har Studentmorgen hørt om, og undrer seg over om dette faktisk er realiteten for en missekonkurranse, eller om dette kun er noe Hollywood har funnet opp.

Ja det er en seriøs ting, det er det de som blir finalister får lov til å gå på – misseskolen.

Det å lære å gå, er jo annerledes på høye og lave sko. Elida forklarer at de må lære å gå på 12 cm høye stiletthæler, men hun håper at hun vil få muligheten til å ha kursing både med og uten hæler. Hun vet at det i hovedsak blir på hæler og forklarer at dersom hun har blitt tvunget til å gå med hæler ved tidligere anledninger så har de vært så tykke og så lave som mulig.

Ja, det gikk jo faktisk noen måneder før jeg ble valgt inn, siden dette er for 2020, men jeg la det jo egentlig litt fra meg – siden jeg ville jo bare gå på kurs. Dette er førsteuttaket, hvor det blir valgt ut ca 50 stykker, men jeg er i førsterunden og ikke alle deltagerne er valgt ut enda engang.

Elida er med i Miss Norway, og har mange hjertesaker og temaer hun brenner for, blant annet klimakrisen og informasjon rundt aseksualitet (FOTO: Elida Odine Grøndahl)

Vi var ikke klare over at prosessen tok så lang tid, og at det var såpass mange søkere.

Altså, jeg har prøvd å finne ut selv hvor mange deltakere det egentlig er. For jeg er veldig glad i statistikk og tall, til tross for at jeg er dårlig i matematikk. Jeg vet ikke hvor mange som er valgt ut enda, men jeg vet i hvert fall at vi er rundt 20 nå. Så det har allerede vært et kurs som jeg har vært med på som har vært for de første som ble plukket ut. Og så skal det være et for den andre gruppen som har blitt plukket ut denne måneden.

Til slutt pleier det å stå igjen 12 eller færre deltagere. Det er der hun håper og satser på å ende opp, da det er da hun får gått på flest kurs og lært mest.

Dette med skjønnhetskonkurranse, du nevnte at det går ut på mer enn bare skjønnhet?

– Ja, du må være mer enn bare pen. Du må være det på innsiden OG på utsiden, og én av de tingene Miss Norway legger særlig vekt på er at du er et forbilde, noe som går ut på at du setter et godt eksempel. Du jobber frivillig, du er i media og du forteller om saker du bryr deg om – som dine hjertesaker – så det handler rett og slett mye om å være en god samfunnsdeltager.

Elida forteller at man som deltager i Miss Norway også må skaffe sponsorer og lignende på egenhånd. Og forklarer at det man da må gjøre er å snakke med bedrifter, og høre om de kunne vært interessert i å samarbeide, eller ansatte dem som representant, ambassadør eller lignende.

– Åh, det er ikke så enkelt altså.

I pausen kommer det frem at Elida er den aller første åpne aseksuelle deltageren. Og dette er noe som er viktig for henne å belyse i konkurransen.

– Definitivt, jeg har jo litt for mange hjertesaker har jeg hørt, men det er definitivt en av dem. Aseksualitet er jo ikke så godt kjent, i alle fall ikke like godt kjent som andre seksualiteter. Det synes jeg er ganske trist. Så da vil jeg gjerne at flere skal vite om det. Det er ikke like enkelt, hvis du som barn eller ungdom, når du ser de andre rundt deg begynner å bli interessert i andre folk da, så skjer det ikke helt det samme hos aseksuelle, og da kan folk som regel føle seg litt utenfor og lignende.


Det er ikke like enkelt, når du som barn eller ungdom, ser de andre rundt deg begynner å bli interessert i andre folk. Det skjer ikke helt det samme hos aseksuelle, og da kan folk som regel føle seg litt utenfor og lignende


I forberedelsen til intervjuet har vi funnet frem et par spørsmål som har blitt stilt i tidligere missekonkurranser. På samme måte som med catwalk-kurset, lurer jentene på om dette er en realitet i Miss Norway. Elida forklarer at det er først og fremst gjennom skriftlig arbeid og blogging at de får spørsmål, men at dommerne i konkurransen gjerne velger ut spørsmål basert på dette. Disse spørsmålene er jo en fin måte å fortelle om hjertesakene på, hevder Silje, og gjør seg klar til spørsmålsrunden:

Så, hvis du skulle snakke foran lederne i verden, hva ville du snakket om?

– Oi! Ja igjen, det handler jo om å velge hjertesaker og det å klare å velge ut én – den første jeg tenkte på er jo Greta Thunberg og det hun snakker om. Det har jo vært mye i media i det siste. Miljøet definitivt, det har jeg skrevet veldig mye om – så jeg ville nok stilt meg bak Greta og bedt dem om å skjerpe seg.

Elida sammen med Sunniva (f.v.), Silje og Sindre fra Studentmorgen (Foto: Tiril Amalie Johansen)

Hvilket yrke mener du fortjener den høyeste lønnen, og hvorfor?

– Leger. Definitivt. Leger, de redder liv liksom. Mm, alle innenfor helsevernet,  – sykepleiere også selvfølgelig, jeg setter dem gjerne sammen – det handler jo om å heale folk.

Vi i Studentmorgen tenker at det sikkert er mange der ute som har fordommer for skjønnhetskonkurranse, særlig i 2019. Er det forenelig med det å for eksempel være feminist? Og hvordan svarer hun på eventuell kritikk?

– Altså, jeg er jo feminist. Hovedsakelig så tenker jeg, at vi ikke blir stilt i et lys der vi er attpåslengt eller et smykke til en mann for eksempel. Det handler om å være seg selv, og om å vise andre et godt eksempel på at du ikke trenger å følge janteloven. I tillegg så bygger du selvtilliten din mens du er der – så det er en ting ment for kvinner som ønsker å – jeg vet ikke – vise seg frem, føle seg bedre, utfordre seg selv.

Sånn avslutningsvis, når er det konkurransen finner sted? Og hvor kan vi finne deg for å følge med videre?

– Den finner sted i august neste år (2020), og dere kan finne meg på Miss Norway sine nettsider, MissNorway.org (https://www.missnorway.org/blogg/missublogg/blogger/elida0dine.html), også prøver jeg å være aktiv på instagram, under @ElidaOdine.

Da tenkte vi jo at mens du er her så kan vi jo oppfordre sponsorer om å gå dit å se, også vil vi si tusen takk for at du kom. Og du er hjertelig velkommen tilbake!

– Tusen takk for at jeg fikk komme, la oss gjøre det igjen en gang!

 

Siste podcaster

  • TIRSDAG: Ida, Louise og Inger
    FOR en sending! Du MÅ bare høre! Foden har bursdag, Durek skal giftes og du blir sammen med de du likner på. Sammen med vikar Louise diskuterer vi de beste måtene å dø på, om man kan bloande seg i venners forhold og sommerferieplaner. Hvem tok med levende fisk på Rema? Hør på oss<3
  • FREDAG: Nora, Karen og Sofie
    Heihei kjære lyttere! I dag smeller vi i gang en tema sending, der vi snakker om blat annet vårt kjærlighetsspråk, våre personligheter - både som voksene og som barn -, vi snakker om stjernetegn og finner ut om dette EGENTLIG stemmer! Hva tror du? Lytt for å finne det ut! God fredag og god helg til dere!<3

Anbefalte artikler