Trevor Francis, Brian Clough og John Robertson (Hans van Dijk / Anefo, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nottingham_Forest_FC_(Amsterdam,_1980)_-_Francis,_Clough,_Robertson.jpg)

Duoen som erobret Europa

Fra andredivisjon til europeisk storhet

12. september 1975 blir Brian Clough sparket i Leeds United, etter bare 44 dager i sjefsstolen. Den karismatiske engelskmannen hadde havnet på kant med en rekke av klubbens stjernespillere, deriblant Johnny Giles og Billy Bremner, og forlater klubben i vanære. Tolv uker senere tar han over som hovedtrener i andredivisjonsklubben Nottingham Forest og over de neste fire årene bygger Clough, sammen med assistent Peter Taylor, et lag som skriver seg inn i historiebøkene med gullskrift.

Veien opp

Cloughs første sesong i Nottingham ender med en 8. plass. Etter sesongen gjenforenes han med sin tidligere assistenttrener Peter Taylor, som han jobbet sammen med i Hartlepool, Brighton og Derby. I sistnevnte klubb vant de engelsk førstedivisjon i 1972, og håpet var at magien kunne gjenskapes i Nottingham. Taylor fikk også ansvar for å finne talentfulle spillere til klubben, og etter å ha vurdert klubbens spillerstall var han alt annet enn imponert:

– That was a feat by you to finish eighth in the Second Division because some of them are only Third Division players. (Peter Taylor til Brian Clough)

Clough og Taylor gikk i gang med en solid overhaling av stallen. Overvektige spillere, derunder John Robertson, ble satt under strenge dietter, reservespillere ble utviklet til spillere i europeiske toppklasse, og nye spillere ble grundig speidet før de ble signert. I 1977 rykker klubben opp til førstedivisjon, og Taylor signerer landslagskeeper Peter Shilton og stopperkjempen Kenny Burns. I klubbens første sesong etter returen til det øverste nivået blir det et uventet ligagull. Burns vinner både FWA Footballer of the Year og Årets Spiller i Forest, og Shilton slipper kun inn 18 mål i ligaen. Nottingham var på vei til nye høyder.

Clough og Taylor (Foto: Russ Hamer, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clough_and_Taylor_Statue_Derby.JPG)

Europeisk Dobbel

September 1978 starter Nottingham Forest reisen mot en finale i Europacupen. Over to oppgjør blir regjerende mester Liverpool slått ut, og heller ikke AEK Athens, Grasshopper eller Köln klarer å stoppe guttene fra East Midlands. På Olympiastadion i Munchen møtes Forest og Malmö til finale, og en scoring fra Trevor Francis rett før pause sørger for at Clough og Taylor kan løfte sitt første europeiske trofé.

Året etter er Forest igjen tilbake i finalen. Denne gangen er det tyske Hamburger SV, med to ganger Gullball-vinner Kevin Keegan, som står på motsatt banehalvdel. I det 20. minutt setter John Robertson, mannen som bare et par år tidligere var betraktet som overvektig, ballen i nettet og sørger for at Forest forsvarer tittelen og oppnår en helt spesiell rekord:

Til den dag i dag er Nottingham Forest fortsatt det eneste laget med flere europeiske troféer enn ligatitler i landets øverste divisjon.

All gode ting tar slutt

Taylor og Clough opplevde, på tross av de gode resultatene, også problemer i samarbeidet. Ulike lønninger, en bok Taylor utga uten Cloughs viten og mangel på kommunikasjon gjorde at de to vokste fra hverandre. I 1982 forlater Peter Taylor Nottingham Forest, og seks måneder senere tar han over som hovedtrener i Derby County. Da Taylor signerte Europacup-helten John Robertson fra Forest, uten å informere Clough, skal begeret ha rent over, og de to snakket i følge Robertson aldri sammen igjen. Clough uttalte seg senere slik om sin tidligere kollega:

 – [He is a] snake in the grass. If his car broke down and I saw him thumbing a lift, I wouldn’t pick him up, I’d run him over.

Peter Taylor døde i 1990, og de to kollegene ble aldri venner igjen, men Clough og hans familie var tilstede under begravelsen. I 1994 dedikerte Clough sin selvbiografi til sin avdøde kollega. Clough fortsatte i Nottingham frem til 1993, men etter Europacupen i 1980 ble det ikke flere troféer i skapet på City Ground, med unntak av ligacup-triumfene i 89 og 90. Men navnene Peter Taylor og Brian Clough vil for alltid bli husket for de magiske sesongene sammen i Nottingham Forest.

Siste podcaster

  • EM-spesial, Gjett karrieren og sommerferie(!)
    EM 2020 (21*) starter neste uke og gutta tar for seg hver av gruppene og landene som er med. Hvem kommer ut på topp slik det ser ut nå? Mathias har med seg Gjett Karrieren så Aksel og Willem må kjempe i sesongens siste konkurranse! Det er også en tårevåt sending siden dette er Aksels siste sendig før han vender snuten hjemover til Trondheim. I tillegg er det også Willems siste sending (for nå) siden han skal innta et nytt verv i Studentradioen, men det kan godt hende han vil gjøre et comeback en gang i fremtiden. GOD SOMMER! I studio: Aksel Murvold, Mathias Brandt og Willem Westli

 

Offside

Offside er programmet som tar deg gjennom alle verdens fotballbegivenheter med fransk arroganse, tysk aggresivitet og spansk tempo. Vi gir deg aktuelle analyser, reportasjer og holder deg oppdatert på alt som skjer rundt den deilige sporten. Høres hver onsdag 11-12 på 96,4/106,1/107,8.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *