Etter at Taliban ble styrtet av USA i 2001, startet det man kan kalle en revolusjon blant kvinnene i Afghanistan. Jenter fikk for første gang på lenge rett på skolegang, og kvinner kastet seg ut i karrierelivet og brøt tabuer. Under Talibans styre var dette så å si umulig. I år 2000 gikk kun omlag 5 prosent av barna i Afghanistan på grunnskole. I dag er situasjonen mye bedre, 40 prosent går på skole, men skyggesiden er at 85 prosent av jentene i Afghanistan ikke gjør det. Det skyldes krig, fattigdom og Taliban.
Taliban og deres kvinnesyn
Taliban er en islamistisk bevegelse og militærorganisasjon som styrte Afghanistan fra 1996 til 2001, men er i dag ennå tilstede og jobber for å komme til makten igjen. Taliban ble stiftet som er reaksjon på den afghanske borgerkrigen og hadde som mål å avvæpne krigsherrene og skape lov og orden, basert på islamsk tankesett og sharialover. Det ble forbudt for kvinner å gå på skole og studere, de fikk ikke jobbe og de kunne ikke forlate huset uten en mannlig verge. Kvinnene var påkrevd å bruke full burka for å ikke vise hud og fikk ikke lov å snakke og fronte sine meninger i offentligheten. Da Taliban er i forhandlinger med både det sittende styret og USA, frykter mange kvinner at de nå kan havne i samme situasjon som de var i sist Taliban styrte landet.
Redde for å bli drept
En av disse kvinnene er Zainab Fayes. Hun var inntil juli i år den eneste kvinnelige aktoren i provinsen Kandahar, men ble nødt til å flykte etter å ha mottatt et trusselbrev med en kule av Taliban. Hun prøver så godt hun kan å fortsette jobben sin, men frykten for at Taliban skal drepe henne eller familien hennes er tung å bære. Hun er dessverre langt fra den eneste.
Mener Taliban ikke er som før
7.til 8.juli i år var det under “The Intra Afghan Dialogue” i Doha en samtale mellom blant andre Taliban, styresmaktene i Afghanistan og lokale media. Her var 10 av representantene på møtene kvinner. I forbindelse med samtalene skal Adila Wardak, som er generaldirektør for FNs avdeling for det afghanske utenriksdepartementet og menneskerettighetsaktivist fra Afghanistan, ha uttalt at hun ser et annerledes Taliban nå, sammenlignet med for 20 år siden. I hennes øyne ble de 10 kvinnene tilstede behandlet med respekt, men innrømmer at hun også kan ta feil i sine antagelser.
–Alle hadde muligheten til å snakke og stemningen var god. Det var litt av en mulighet for de afghanske kvinnene til å snakke direkte med Taliban, sier Adila Wardak.
På møtets agenda sto blant annet samtaler om økt sikkerhet rundt skoler, sykehus og lignende, samt å sikre kvinners rettigheter i politiske, sosiale, økonomiske, utdannelsesmessige og kulturelle forhold i henhold til rammene av islamske verdier.
Dette høres kanskje ikke så verst ut, men flere journalister og andre er skeptiske og har lite tro på at kvinnesynet er endret, siden det skal være basert på “islamske verdier”.
Om du vil lære mer om hva som skjer i Afghanistan, hør ukens episode av Utenriksmagasinet MIR her. Det gjelder altså sendingen fra 13.september 2019.
Siste podcaster
-
Abortrettigheter x seksuelle rettigheter feat. Krølla Laken
Denne sendingen er litt annerledes. Vi har nemlig en temasending om abortrettigheter og seksuelle rettigheter sammen med Krølla Laken. Kanskje det nokså objektive UMIR blir litt subjektive og personlige i denne sendingen/podcastepisoden? I studio Thea, Jeanette og Ida