Sjokkerende menneskerettighetsbrudd

This content has been archived. It may no longer be relevant

Etter en demonstrasjon mot det reisende diktaturet i Venezuela, ble den mindreårige Edgardo Perez utsatt for trusler og tortur. Det hemmelige politiet i Venezuela, SEBIN, fortalte Edgardo at familien hans ville bli alvorlig skadet dersom han ikke innrømmet å kjenne den tidligere borgemesteren og nåværende opposisjonsleder Daniel Cabellos. Den egentlige sannheten var at det ikke ville gjort noe fra eller til om Edgardo faktisk kjente Cabellos, for som for Øst-Tysklands Stasi var det ikke sannheten de var ute etter, men å skape frykt.

Befolkningen kjemper for ytringsfrihet

6798174858_080e4fbcdc_z
Demonstrantene møtes i tusenvis, i håp om å bli hørt. (La Prensa Gràfica/flickr)

Flere tusen demonstranter har brukt ytringsfriheten sin de siste årene, og flere tusen har klaget over menneskerettighetsbrudd i etterkant. Demonstrantene risikerer livet og helsen i et forsøk på å skape en fredelig endring. Maduro følger i tradisjonen til Hugo Chávez, og slår hardt ned på all form for opposisjon. Ingen skal komme unna. Selv ikke den 17 år gamle Edgardo.

We either come out to march, or we will die of hunger. We are no longer afraid of the government.

Anna Gonzales uttalte dette til pressen under demonstrasjonen da èn million mennesker møtte opp i Caracas og tydelig markerte hva folket synes om den sittende presidenten. Mangelen på grunnleggende behov som mat og helseartikler har gjort at opposisjonen ikke lenger føler de har noe å tape.

Avhengige domstoler godtar tortur

Regimet holder landet i et jerngrep, sammen med militæret. Domstolene er også i seng med Maduro. Selv om Edgardos sak faktisk skulle kommet opp for retten, ville ikke bevisets stilling hatt noe å si. Domstolene danser etter Maduros pipe, og demonstrantene skal gjøres til eksempler. Om du så bare var på feil sted til feil tid; er du tatt, skal det mye til for å komme uskadet ut igjen.

Premissene for å komme ut av torturkammeret er å navngi sine medsammensvorne. Samtidig vet vi av forskning at tortur som avhørsmetode i stor grad ikke får frem sanne tilståelser. Faren for falske tilståelser er stor, ettersom ofrene kan tilstå hva som helst for å slippe smerten. Likevel godtar domstolene tilståelser hvor tortur er brukt. Dette viser igjen hvordan myndighetene ikke er ute etter sannheten, men å hindre opposisjon.

Hvor er sanksjonene?

Eksempler på torturmetoder som blir brukt i Venezuela er blant annet elektrosjokk, slag og plastikkpose over hodet. Menneskerettighetsforsvarer Jose Vicente Haro forteller videre om torturofre som blir truet med en drill mot øret. De blir også utsatt for et helikopterlignende redskap som sakte skjærer av små biter av hodeskallen. Hvor er det internasjonale samfunnet? Hvordan kan vi la et land gå fra å være et demokrati til et diktatur hvor tortur og undertrykkelse er blitt normen? Hvor mange flere barn, ungdommer, voksne og eldre må innom torturkammeret i Venezuela før det gripes inn?

Siste podcaster

  • Om fire forhandlinger
    I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir tar vi for oss fire foskjellige forhandlinger. Valget i Nederland er over og resultatet vil kreve omveltninger i regjeringsmakten. Forhandlingene for å utvide våpenhvilen i Gaza ble ikke vellykket og krigshandlingene har startet igjen. Klimatoppmøtet COP28 er i gang i Dubai allerede første dagenkom det gjennombrudd. Og til slutt snakker vi om en pinlig tabbe fra en paraguayansk embetsmann. I studio har vi Eirik Eitrheim og Isac Bartvik Jøgensen. Produsent er Magnus Nordal Røtnes. Ansvarlig redaktør er Sofie Larsen Nesdal.

Anbefalte artikler