Hvem er Andrew Yang?

Uortodoks

Andrew Yang er en uortodoks presidentkandidat. Han er entrepenøren bak Venture for America, en nonprofit organisasjon som trener unge aspirerende med et formål om å “revitalisere” amerikansk entrepenørskap. Presidentkandidaten hevder gjennom hans politiske platform at automasjon ikke er et problem for fremtiden, men at effektene av robotiseringen blant annet kan observeres i rustbeltet allerede. Viderere argumenterer han for at arbeidsdeltakingen i landet er nede på 63%, samme nivå som i El Salvador. Her peker Yang fingeren på de 5 millionene som har mistet jobben i fra produksjonsektoren siden tidlig på 2000-tallet.  Selv om han stiller som medlem blant demokratene, og mange saker på agendaen hans vil passe inn i et parti som blir mer og mer indentifisert ved en progressiv og liberal politikk, kutter nok hovedbudskapet hans gjennom partilinjene i USA. Blant annet har han vært en hyppig gjest hos den konservative TV-ankeren Sean Hannity på Fox News. Han er for en statlig ordning på helsetjenester slik som alle andre moderne vestlige land. Kapitalismen og de markedet skal tjene mennesker, og ikke omvendt. Utdanning i USA har blitt veldig dyrt spesielt høyere utdanning slik som universiteter og høyskoler på grunn av privatisering, og Yang mener at dette må bli billigere for å øke sosial mobilitet.

Borgerlønn

Forslaget om borgerlønn, eller “the freedom dividend” som Yang også kaller det, er ikke Yangs personlige idé. Den går tilbake til grunnleggingen av USA, ved Thomas Paine, og i nyere tid var Martin Luther King en sterk talsmann mot fattigdom og mente at en borgerlønn var en god løsning på dette. Til og med den kjente neoliberalisten Milton Friedman var for en slik idé. Friedman argumenterte for at i motsetning til støtteordninger fra staten, diskriminerer ikke borgerlønnen uansett inntekt. Andrew Yangs konkrete forslag er at at enhver voksen person i USA med statsborgerskap og som er over 18 år skal få 1000 dollar hver eneste måned, altså 12 tusen dollar hvert år. I norske kroner er dette rundt 8,500 kroner per måned og 103,000 kroner per år. Dette tilsvarer 2,4 trillioner dollar i året i utbetalinger. Dette skal blant annet finansialiseres ved å skattlegge tek-gigantene. Yang kritiserer det politiske systemets muliggjøring av skatteunnlatelse for amerikanske selskaper som Alphabet, som benytter Irlands skattelovgivning, og Amazon, som ikke siterer noen inntekt per kvartal, og dermed slipper å betale skatt.

Internettkultur

Bak seg i kampanjen har kandidaten “#YangGang”, et slagord som har vært med på å gi ham et springbrett til å muligens kunne representere det demokratiske partiet. På nettet har Yang en skare av fans som håper å gi ham den populariteten han trenger, og han apellerer nok til et ungt publkum gjennom sine besøk på podcastene til kjente internettpersonligheter som Joe Rogan og Charlamagne Tha God. I skrivende stund har Andrew Yang over 70,000 individuelle donorer til sin kampanje, og er dermed kvalifisert for Demokratenes debatt i juni. Det gjenstår likevel å se om han klarer å overbevise resten av elektoratet om at borgelønn er veien å gå.

Anbefalte artikler