20 år etter apartheid

This content has been archived. It may no longer be relevant

Etter 20 år med valgresultat som kan minne om diktatoriske ser det ut til at ANC, med president Jakob Zuma i spissen kan få konkurranse på toppen. For selv om de har veldig mange trofaste velgere som ønsker et bedre liv, har mange fått nok av den maktarrogante Jakob Zuma og hans lange rekke av korrupsjonsskandaler og andre omtalte skandaler. Hans grådige lederskap står i sterk kontrast til den ydmyke, moralske lederen Nelson Mandela (1918-2013).

Frelserpartiet

For mange sørafrikanere vil alltid ANC komme til å fremstå som “Frelserpartiet”. Etter år med undertrykkelse og smerte kom det som en reddende engel til et folk som hadde et dypt ønske om å bli løftet ut av fattigdom og endelig få det de fortjente. Partiet representerer noe  dypt i folkefølelsen som ofte har gått foran hvordan partiet har styrt landet. Derfor er det  forventet at mange kommer til å stemme som de alltid har gjort, på tross av hva lederne og partiet har gjort eller ikke gjort, de siste årene. MEN, ANC er spådd å gjøre sitt dårligste valg hittil.

De unge

Ungdomspartiet til ANCs leder, Julius Malema, ble kastet ut av partiet grunnet at han var alt for radikal. Malema stiftet da ett nytt parti: Economic Freedom Fighters (EEF). Dette er et mye mer venstrevridd parti, og dette valget vil faktisk bli det første hvor ANC har et parti til venstre for seg i kampen om regjeringsmakt.

Det er forventet at EEF vil stjele noen stemmer fra ANC. Riktignok vil nok de enda møte på vanskeligheter ved å være et ferskt parti, og vil nok ikke havne i nærheten av oppslutningen til de partiene som er befestet i Sør-Afrikansk politikk: ANC og DA.

Et stort problem for Malema og EEF er hans omstridte uttalelser om Robert Mugabe. Malema har utrykkt at han støtter presidenten i Zimbabwe og hans parti Zanu PF. Dette fikk president Jacob Zuma til å rase, og har en stor del i hvorfor han ble kastet ut av partiet.

Dette er det første valget hvor innbyggere som ble født etter apartheid kan stemme.

Tidligere nasjonalister

Det tidligere apartheidpartiet National Party (NP), i dag Democratic Alliance (DA) har i 20 år vært det eneste opposisjonspartiet til ANC i Sør-Afrika. Dog, ikke et veldig betydelig parti i det store bildet. Men, det kan skje at disse får flere stemmer ved dette valget enn de har fått før, og at vi i Sør-Afrika får noen sterkere opposisjonspartier enn vi tidligere har sett. Det gjenstår å se, men DA er fortsatt assosiert med apartheid, og er nok ikke det mest aktuelle partiet for sørafrikanerne.

Dagens valg

Valget i Sør-Afrika 7.mai blir nok ett av de mest spennende som har vært hittil. ANC vil nok gjøre et godt valg, men samtidig vil de nok gjøre et historisk dårlig valg sammenlignet med tidligere. Faktorer som høy korrupsjon, brutte løfter og maktarroganse fra lederne i ANC kan føre til at en del av stemmene kommer til å gå til de to andre partiene. Men mange håper fortsatt at ANC vil gjøre det som er nødvendig og dermed gir dem sin stemme. Hva som kommer til å bli resultatet må vi bare vente til i kveld for å finne ut.

Utenriksmagasinet Mir har tatt for seg hele valget i Sør-Afrika, og hvis du vil høre mer om det kan du klikke her

Siste podcaster

Anbefalte artikler