Kinosyndromet anbefaler film vi ikke har sett

Bergen Internasjonale Filmfestival nærmer seg med stormskritt og 25. september braker det løs. En uke med film fra hele verden venter, og det å manøvre seg rundt og finne interessante filmer kan synes vanskelig.

Denne listen vil forsøke å gjøre valget litt lettere, basert på (forhåpentligvis) kvalifisert gjetning (selv om vi ikke har sett noen av filmene). Så hold deg fast, her kommer fem filmer det kanskje kan være verdt å få med seg på BIFF

Parasitt (Bong Joon-ho)

Parasitt byr på mysterier og drama fra Sør-Korea (Copyright: Arthaus)

La oss få det åpenbare unna så fort som mulig, kritikerfavoritt Bong Joon-ho som står bak filmer som Okja og Snowpiercer er tilbake. Hans nyeste film, Parasitt, vant også den prestisjetunge Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes. Her kan man nok vente seg menneskelig drama, rare mysterier og skjulte hemmeligheter som bare asiatisk film klarer.

The Gangster, the Cop, the Devil (Wong-tae Lee)

Vi holder oss i Sør-Korea, og henter frem årets kanskje kuleste filmtittel. Dette er regissør Wong-tae Lee´s andre film, og handler om en mafiaboss og en politimann som må slå seg sammen for å bekjempe en enda større skurk(!) Det noe uorginale plottet til tross, dersom filmen leverer halvparten av det tittelen lover er det lov å håpe på stor underholdning hele veien gjennom, så ta med popcorn og brus og len deg tilbake.

Gudommelig Kjærlighet (Gabriel Mascaro)

Biff-kjenning Gabriel Mascaro er tilbake. Denne gangen med en brasiliansk-kristen-sci-fi-film (litt av en munnfull). Forrige gang bergenspublikummet fikk stifte bekjentskap med den brasilianske regissøren var med hans underfundige drama Neon Bull (2017), en film jeg forøvrig anbefaler alle å se (men ikke med familie, da filmen inneholder en noe lang intimscene mellom en hest og en mann). Mascaro´s nyeste film tar opp temaer som kristenfundamentalisme og undertrykkelse av LGBT, og dette koplet sammen med fargerik og spennende visuell stil gjør at en kan forvente bra saker av den «unge» brasilianeren.

Bergen Kino er et av visningsstedene under årets BIFF. (Foto: Lea Lidal)

Leftover Women (Shosh Shlam, Hilla Medalia)

Hva ville BIFF vært uten gode dokumentarer, og noe av det mest spennende er de dokumentarene som viser en verden fjern fra den vi selv lever i. Leftover Women presentere seg som en av disse, og forteller historien om ugifte kvinner i Kina. Disse blir sett på som overflødige, og myndighetene arrangerer derfor utbredt speeddating for voksne ugifte. BIFF er festivalen for dokumentarer om det rare, og ukjente, og Leftover Women synes å føye seg inn i denne rekken. Her kan en nesten love både latter og hjerteskjærende scener om en annen, så hvis du er interessert i å lære om andre kulturer kan Leftover Women være verdt en titt.

Om det uendelige (Roy Andersson)

Ingen lager filmer som Roy Andersson, men filmene hans er definitivt ikke for alle! Man kan sammenligne scenene hans med teaterstykker, der han uten kamerabevegelse lar skuespillerne spille ut herlig surrealistiske scener. Trilogien hans om mennesket avsluttet ble avsluttet i 2015 med «En due satt på en gren og funderte på tilværelsen», men nå er den sære svensken tilbake, og dersom en skal tro anmelderne er han også tilbake med stil! Vil du se triste svensker fundere på livet, og Hitler, er nok dette en film for deg. Det er i hvertfall verdt et forsøk.

Honorable mentions: En hvit, hvit dag, First Love, Honey Boy, Miles Davis: Birth of Cool, Patrick

Bergen Internasjonale Filmfestival varer fra 25. september til 3. oktober, og fullstendig program finner en på biff.no

Siste podcaster

Anbefalte artikler