Trist og ensom i høstkulda?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Vi er allerede i slutten av oktober og høsten er et faktum.

Bladene har begynt for lengst å ta farge, luften har blitt kjøligere, kveldene mørkere og eksamen kommer stadig nærmere. Alle disse faktorene gjør at enhver jente og gutt (ikke noe å skamme seg over, mann) føler seg litt ekstra trett og lei.Heldigvis for deg kommer redningen til ditt snart forfrosne hjerte. Ja, selve balsamen for sjelen og ilden i kulden for deg som trenger litt ekstra kjærlighet i hverdagen: De åtte beste romantisk komediene noensinne laget presentert og rangert. Så lag deg en god kopp te, ta fram teppet og varm høsten din med en god romanse på skjermen.

8. High fidelity (2000)

”Only people of a certain disposition are frightened of being alone for the rest of their lives at the age of 26, and we were of that disposition”.

John Cusack  spiller hovedrollen i 2000-godbiten High Fidelity som er en adapsjon av kult-novellen med samme navn. Filmen handler om den håpløse 35-åringer Rob Gordon som eier sin egen platebutikk. Vi møter han mens han er midt i kjærlighetssorgen over at hans daværende kjæreste Laura holder på å flytte ut av leiligheten deres mens han selv går igjennom alle sine datingshistorier for å finne ut hvorfor han alltid ender opp alene.

High Fidelity er fylt av gode klassikere når det kommer til musikk og skuespillere som 70-talls hiten Crocodile Rock og den narsissistiske kollegaen Barry spilt av Jack Black . Hvis du føler deg håpløs en kveld er filmen et perfekt valg for deg for å få opp selvtilliten og for å vrikke på dansefoten.

https://www.youtube.com/watch?v=q8DIm_47xPU

7.Hvordan bli dumpet på 10 dager (2003)

”Why 10 days?”
”Because 5 is too short and we go to press in 11.”

Det fantes en tid før Matthew McConaughey hadde en Oscarstatuett. En tid før den kritikerroste serien True Detective, Oscar-nominerte Dallas Buyers Club og Wolf of Wallstreet. Ja, jeg snakker selvfølgelig om hans fortid som romantisk komedie-prins, og spesielt der han er den mest sjarmerende prinsen av alle i Hvordan bli dumpet på 10 dager med Kate Hudson.

En mann. En kvinne. Og begge har oppgaver de må klare for å oppnå forfremmelse i jobben. Andie Anderson er journalist i et kvinnemagasin og må skrive en artikkel om å finne en mann, date han og få han til å dumpe henne på ti dager. Benjamin Barry som jobber i et reklamebyrå må finne en kvinne og få henne til å elske han på samme antall dager for å oppnå en avtale med et diamantfirma.

Når de da velger hverandre – hun som desperat prøver å bli kvitt ham, og han som desperat prøver å få henne – er det klart det blir et underholdende rabalder.

Og et veldig kjærlighetsfylt og nydelig et også om jeg kan si det selv.

6. 10 ting jeg hater ved deg (1999)

”But mostly I hate the way I dont hate you. Not even close, not even a little bit, not even at all”

NB! Heath Leadger smiler opp til flere ganger under filmen og det er derfor påbudt med truseinnlegg.

10 ting jeg hater ved deg handler om den nye gutten Cameron på Padua High School som blir hodestups forelsket i den populære Bianca. Men siden Bianca ikke får begynne å date før hennes rebelske søster Kat dater får han rikingen på skolen til å betale Patrick, skolens største bad guy,  til å date søsteren.

At Heath Leadger spiller håpløs bad guy med sin mørke deilige stemme og ultrasjarmerende smil burde være nok til å fortjene en sjetteplass på listen. Men 10 ting jeg hater ved deg stopper ikke å imponere på papiret der. Filmen har også Hollywood-yndlingen Joseph Gordon Lewitt og 2000-talls-fenomenet Julia Stiles som noen av hovedrolleinnhaverne. Og om ikke det var nok er filmen en adapsjon av Shakespeare-komedien The Taming of the Shrew.

5. Pretty Woman (1990)

”In case I forget to tell you later, I had a really good time tonight.”

Dette er filmen som ikke trenger noen introduskjon. Filmen som mest sannsynlig 90 prosent av kvinner over 16 år og 70 prosent av menn har blitt tvunget til å se eller frivillig har sett. Filmen som får deg til å ville farge håret mørkerødt og ta permanent: Pretty Woman.

Edward Lewis er en suksessfull businessmann med nok av ekskoner og ekskjærester bak seg. Etter et selskap hos hans advokat stikker han av med Lotus Espirit (en fancy bil) til advokaten sin gjennom Beverly Hills der han plukker opp prostituerte Vivian Ward som hjelper han med å finne hotellet han bor på.

Heldigvis for oss seerne er det ikke bare veien til hotellet Vivian tilbyr Edward.

En mirakuløs natt senere er eventyret i gang der vi forelsker oss både i Richard Gere sine snille øyne og Julia Roberts sitt brede smil.

 4. You’ve got m@il (1998)

”The odd thing about this form of communication is that you’re more likely to talk about nothing than something. But I just want to say that all this nothing has meant more to me than so many somethings”

Tom Hanks, Meg Ryan, New York, gammel bokhandel, brevveksling og forbudt kjærlighet. Man kunne trodd at jeg akkurat beskrev en for perfekt kjærlighetshistorie til at den ikke kan eksistere. Men jo da, den eksisterer. Og den heter You’ve got mail.

Kathleen Kelly driver barnebokhandelen ”The shop around the corner” som hun har arvet etter sin mor. Sammen med sin kjæreste bor hun i en leilighet i New York og lever et behagelig liv. Men hun har en hemmelighet. Kathleen, eller Shopgirl som hun kaller seg over internett, er hemmelig forelsket i NY 152 som hun skriver med over mail. En dag får hun vite at kjedebokhandelen Fox Books skal åpnes like ved sin butikk, og hun møter sønnen og deleier av Fox Books, Joe Fox. Siden han er hennes konkurrent og visa versa starter de en krig mot hverandre. Det verken Kathleen eller Joe vet er at selv om de er fiender i det vanlige liv er de forelsket over mail.

3. Notting Hill (1999)

”Don’t forget – I’m just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her.”

Hva skjer når man setter sammen den britiske guden av romantikk, Hugh Grant, og den amerikanske gudinnen av romantikk Julia Roberts? Jo, det skal jeg fortelle deg. En ekte uforglemmelig klassiker og tredjeplass på listen: Notting Hill.

John eier sin egen ikke så suksessfulle reisebokhandel i Notting Hill. Med et like lite suksessfullt liv når det kommer til kjærlighet går livet med utrøttelige rutiner helt til den dagen Hollywood-skuespillerinnen Anna Scott dukker opp i bokhandelen hans. Etter å ha sølt appelsinjuice nedover klærne hennes tar han henne med til sin leilighet, der hun får skiftet og de utveksler en klein samtale og et ikke så kleint kyss. Dette blir starten på et komplisert forhold med skuespillerinnen. I filmen møter vi også John sine herlige venner og den legendariske romkameraten Spike som har den mest originale t-skjortesamlingen noensinne, og som etter min mening er en av de mest fabelaktige karakterene innen komedie.

 2. When Harry met Sally (1989)

”You see? This is just like you, Harry. You say things like that, and you make it impossible for me to hate you.”

På andreplass kommer tidløse When Harry Met Sally som handler om Sally Albright og Harry Burns som deler en biltur fra Chicago til New York etter college graduation. Harry anser seg selv som en dyp og melankolsk type. Så dyp at han alltid leser den siste siden i bøker først i tilfelle han dør før han får lest den ferdig. Han mener også at jenter og gutter ikke kan være venner fordi gutten vil alltid ligge med jenta. Siden Harry allerede har kjæreste og Sally er en mer rasjonell og positiv person finner de fort ut at de ikke kommer overens. Men selv om de ikke forlater bilturen som venner er bilturen bare en av mange møter de skal ha gjennom de elleve årene filmen følger dem. Som tiden går og møtene blir flere skaper Harry og Sally et dypt vennskap, men så kommer spørsmålet: Hadde Harry rett?

When Harry met Sally er en absolutt klassiker som alle burde se minst 1(20) gang(er) i løpet av livet. Ikke bare er Meg Ryan og Billy Chrystal i hovedrollene og legandariske Carrie Fisher, bedre kjent som Prinsesse Leia, i en birolle, men filmen er skrevet av Nora Ephron som er også har skrevet manuset til Sleepless in Seattle, Julie & Julia og overnevnte You’ve got m@il. Historiefortellingen går i et rolig og behagelig tempo, historien er realistisk og karakterene er sjarmerende. Men magien i filmen ligger mest av alt i manuset. De utrolig underholdende samtalene og kjemien mellom Harry og Sally som gjør at du skulle ønske at du også møtte en ufordragelig fyr som leser siste siden i boka først på billtur du også.

 1. Four Weddings and a Funeral (1994)

A toast before we go to battle. To true love. In whatever shape or form it may come. May we all in our dotage be proud to say: ”I was adored once too.”

Som alle gode ting har også denne listen kommet til sin slutt, men for en slutt det er! For på førsteplass troner den vakreste, den vittigste og den varmeste romantiske komedien av dem alle. Filmen som kommer til å varme deg helt til mars – selveste britiske 90-tallsvidunderet Four weddings and a Funeral (på norsk: Fire bryllup og en gravferd).

Four weddings and a Funeral handler om ungkaren Charles (Hugh Grant) og hans fem (også) ugifte venner som er gjester i fire bryllup og en begravelse. Hver av de med sin egen historie om hvorfor de er ”alltid en brudepike og aldri en brud” og vi følger dem, med Charles i spissen gjennom kleine bryllupstaler, såre hemmeligheter, forferdelige bordplasseringer og et tragisk dødsfall. Charles møter drømmedama Carrie (Andie MacDowell) allerede i første bryllup, men om de i det hele tatt ender sammen som brudgom og brud i noen av de tre andre kan jeg ikke garantere.

Det er noe med britisk romantikk og spesielt når manuset er skrevet av Richard Curtis som også står bak klassikerne Love Actually, Bridget Jones og overnevnte Notting Hill.

Og selv om ikke Four weddings and a Funeral  er et Jane Austen-verk så har den Hugh Grant og et W.H Auden-dikt, og da er man allerede langt på vei.

Gjennom de fem seremoniene forteller filmen oss over åtte kjærlighetshistorier, noen med mer fokus enn andre, men alle like sjarmerende. Til sammen utgjør kjærlighetshistoriene en fantastisk uforglemmelig film som absolutt fortjener førsteplassen og gullpokalen den har fått.

Siste podcaster

  • Kill Billjo
    Mikael med besøk av Johannes fra Studentrådet snakker om to av 2000-tallets store filmer, nemlig Kill Bill og Kill Buljo! Hvem er farligst av samer og samuraier? Johannes oppdaterer også Mikael på Shogun. En hissig sending med andre ord.

Anbefalte artikler