Raftoprisen 2018

Raftoprisen blir hvert år utdelt av Thorolf Raftos stiftelse for menneskets rettigheter og gis til organisasjoner, enkeltpersoner eller grupper som kjemper for menneskerettighetene. Hvert år deles den ut på Den Nationale scene i Bergen, den første helgen i november. Bergen har i år også blitt anerkjent som Norges første menneskerettighetsby.

(Polens høyesteretts domstols hovedsal. Foto. Adrian Grycuk.)

Etter at det polske partiet Lov og Rettferdighetspartiet kom til makten i 2015, har det blitt gjort en rekke lovendringer som har gått på bekostning av demokratiet og minoriteters rettigheter. En av de viktigste endringene som ble gjort omhandler Polens høyesterettsdomstol og deres evne til å holde den polske regjeringen til ansvar. Juridiske eksperter har kalt disse endringene til den polske grunnloven for juridisk autoritarisme, men den polske regjeringen holder fortsatt fast med at de ikke har gjort noe av det de har blitt anklaget for. Deres argumenter appellerer til komparativ jus. De mener at de bare legger til komplementære endringer fra andre juridiske tradisjoner og systemer, men EUs “watchdog”-institusjon, Venice Kommisjonen, kom sterkt ut mot disse endringene:

 

“It [The Venice Commission] has come to the conclusion that the Act and the Draft Acts,

especially taken together and seen in the context of the 2016 Act on the Public Prosecutor’s

Office, enable the legislative and executive powers to interfere in a severe and extensive

manner in the administration of justice, and thereby pose a grave threat to the judicial

independence as a key element of the rule of law.”

 

Mange kritikere fra ulike akademiske disipliner i den internasjonale verden er bekymret over Polens fremtid som et nytt demokrati i sentral Europa og mange mener at disse endringene kan være alvorlig nok til at Polen ikke kommer til å være et demokrati hvis Lov og Rettferdighetspartiet vinner det neste valget. Det er her den polske ombudsmannen kommer inn.

Ombudsmannen Adam Bodnar tok årets pris

(Adam Bodnar mottar prisen. Foto: Tina Lægraid)

Adam Bodnar er den polske ombudsmannen, som vil si at hans arbeid er å sikre det polske folkets rettigheter, samt se at staten overholder grunnloven i sine bestemmelser. Den siste tiden har ombudsmannens arbeid blitt nedprioritert av staten, ved at flere av hans kolleger har måtte gå. I tillegg har flere oppgaver blitt tillagt hans kommisjon, og det truer effektiviteten i hans arbeid. Bodnar var dermed svært takknemlig da han mottok Raftoprisen, fordi den viser solidaritet og støtte i en vanskelig tid. Prisen viser til at de som kjemper for menneskerettigheter verden rundt er en mur som beskytter oss alle. Adam vil at alle skal delta i å kjempe mot dette “snøskredet”. Bodnar kom med en klar og tydelig beskjed til alle de som var til stedet ved prisutdelingen;

 

“Let us stop the avalanche together.” – Adam Bodnar  

 

Bodnar leder fakkeltoget utenfor DNS. Foto: Tina Lægraid

Raftos prisutdeling

Søndag 4. november var det Rafto prisseremoni på Den Nationale Scene i Bergen. Kvelden var spekket av taler og flotte innslag. Bodnar mottok diplomet for sitt enestående arbeid sammen med hans team, og holdt en tale om viktigheten av å fortsette å kjempe for menneskerettigheter.

Kveldens andre innslag kunne lett knyttes til menneskerettighetenes viktighet. Etter prisseremonien ble det arrangert fakkeltog for menneskerettigheter. Bodnar ledet med fakkel i hånd et engasjert tog som alle viste solidaritet med det polske folk mens de kjemper for menneskerettigheter i landet.

Siste podcaster

  • Om statsbesøk, bombing av Rafah og fremtidens byer
    I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir snakker vi om Moldovas president, Maia Sandu, sitt besøk i Norge. Vi snakker også om hvorfor Kinas Xi Jinping har vært på Europa turné. Vi snakker også om krigen på Gaza nå som en invasjon av byen Rafah truer. Til slutt snakker vi om Saudi Arabias ambisiøse eller tåpelige fremtidsprosjekt: byen Neom. I studio har vi Eirik Eitrheim, Isac Bartvik Jørgensen, og Marie Reitan. Produsent er Magnus Nordal Røtnes. Ansvarlig redaktør er Sofie Larsen Nesdal.

Anbefalte artikler