Den beskjedne popjenta

Bergen har lenge vært hovedbasen til noen av landets største pop-eksportører. Herifra har vi fått blant annet Sigrid og Aurora, begge store navn. Så når MAIH slapp sin kritikerroste debutsingel Habits for noen uker siden, var vi raskt på plett for å snakke med byens nyeste musikksnakkis.

Simpelthen Elektropop

Jenta, som flyttet til Bergen fra Dale i 2016, velger derimot å karakterisere seg selv noe mer beskjedent. Der BT skriver om en kompromissløs versjon av Sigrid og Aurora, karakteriserer Martine musikken sin som simpelthen elektropop. Hun vil mye heller fokusere på å formidle noe.

Det har alltid vært sånn… klisje som absolutt alle andre sier, beskriver hva du føler. Det er min måte å utrykke meg på. Jeg har selv hatt enkelte veldig personlige forhold til enkelte typer låter, og jeg har alltid hatt lyst til å lage låter som alle andre kan ha et veldig personlig forhold til. Jeg vil at musikken min skal kunne bety noe for noen, sier hun. Mye av det musikalske uttrykket velger hun heller å tilegne bandet selv, som hun mener lager låtene hennes veldig kule.

Å finne sin plass

Debutsingelen Habits ble sluppet for noen Uker siden, og vakte stor oppmerksomhet blant kritikerne (foto: MAIH)

Martine begynte med klassisk piano i en alder av 8, men foretrakk fra starten av å heller uttrykke seg gjennom sin egen musikk. Som resultat hadde hun lenge planer om å slutte, og hadde det ikke vert for påvirkningen fra en særdeles musikalsk familie, så kunne nok dette fort vært tilfelle. Det var ikke før hun begynte å skrive sine egne låter rundt 5 år senere at musikkinteressen virkelig begynte å blomstre. Dette var også grunnen til at Martine i 2016 valgte å flytte til Bergen for å studere musikkvitenskap. Og det er her inspirasjonen til debutsingelen Habits kommer ifra:

Når jeg skrev Habits, så var jeg nettopp flyttet til Bergen og jeg kjente ingen. Jeg hadde ingen folk rundt meg som jeg kjente i det hele tatt, og kjente ikke Bergen så godt heller. Jeg begynte på et studie der det var 8 stykker i klassen min, så det var veldig sånn ustødig og usikkert. Jeg følte jeg fikk en veldig tøff start, og det er kanskje det Habits handler om, å finne sin plass.

Overveldende Respons

Den overveldende responsen låten skulle få når den ble sluppet to år senere, kom heller som en overraskelse. Det å bli karakterisert som et stort pophåp og sammenlignet med både Aurora og Sigrid i BT etter bare en låt, er ikke det letteste å leve opp til.

Jeg kjente når jeg leste den BT-anmeldelsen, så var det selvfølgelig veldig stas, men og veldig skummelt. Det var sånn, Aurora og Susanne Sundfør og sånn, det er jo artister som jeg har sett opp til. Og jeg har jo hørt så sykt mye på Susanne Sundfør når jeg gikk på videregående og var hjemme på bygda og har jo vært en så stor inspirasjon for meg. Så det å bli sammenlignet med slike artister, det synes jeg er kjempeskummelt. Og veldig stas da, så klart, men kjempeskummelt, legger hun til. Så store komplimenter synes hun det er litt vanskelig å ta inn over seg.

Selv har Martine også litt blandede følelser over det å bli sammenlignet med noen, da hun som alle heller har lyst til å være sitt eget, men retter forståelse for at man må ha knagger å kunne feste musikken på. Når vi så spør om fremtidsplaner, velger hun heller å fokusere på gleden av å fremføre og å lage musikk, og håper på å ha nytt materiale klart til nyåret. Før det må fokusen ligge på eksamensperioden. BT-anmeldelser hjelper nemlig ikke så mye på universitetskarakterene.

MAIH spiller sin første ordentlige headlinerkonsert i Bergen på Østre i kveld, en konsert det vil være verdt å få med seg. Debutsingelen Habits kan du høre her:

Anbefalte artikler