SP-UiB setter strek

#Metoo gjorde fredag sitt inntog i studenttilværelsen da Håkon Mikalsen og resten av Studentparlamentet ved UiB fredag lanserte sin kampanje mot seksuell trakassering, diskriminering og mobbing. Kampanjen heter “Aldri OK”, og SP-UiB jobber nå med å få hele Norges utdanningsinstitusjoner og studentorganisasjoner med på laget.

Jobber for et trygt miljø

SP-UiB ønsker gjennom Aldri OK å kickstarte en kulturendring (Foto: Beathe Felde).
SP-UiB ønsker gjennom Aldri OK å kickstarte en kulturendring (Foto: Beathe Felde).

– Vi vært i kontakt med våre venner i andre studentdemokratier som sier at de er veldig interessert i å slutte seg til kampanjen. Man skriver da under på at man skal jobbe for et trygt miljø for alle studenter, ansatte og besøkende ved utdanningsinstitusjonen overordnet. Man går også med på å sette i gang tiltak mot seksuelle overgrep, seksuell trakassering, diskriminering og mobbing, sier Mikalsen.

En undersøkelse utført ved Universitetet i Agder viser at 1% av studentene har opplevd seksuell trakassering i forbindelse med utdanningsløpet.

– Vi er nå opptatt av å få denne kampanjen ut til så mange utdanningsinstitusjoner og studentorganisasjoner som mulig og få dem med på laget. Det er veldig viktig å få studentorganisasjonen med fordi disse skal være trygge møteplasser for studenter, og der har vi apparater og ressurser som kan jobbe med å endre kulturen.

Få varslinger

Undersøkelser gjort av Sentio på vegne av Universitas og Norsk Studentorganisasjon viser at 30 000 studenter har opplevd seksuell trakassering ved lærestedet de siste ti årene. Likevel har UiB få varslingsaker å vise til. UiB-rektor Dag Rune Olsen ser på det som bekymringsverdig og kaller det for en utfordring.

(Foto: Thor Brødreskift).
UiB har fortsatt en vei å gå i behandling av varslingssaker. (Foto: Thor Brødreskift).

– Vi har ikke hatt så veldig mange varslingsaker, og jeg har tidligere sagt at hovedbekymringen min er at vi ikke har fått flere. Derfor har vi vært veldig tydelig på at vi må forbedre varslingsrutiner, sier rektor.

Rektor er klar på at det finnes forbedringspotensiale også i hans organisasjon.

– Det som jo ikke er tilstrekkelig godt hos oss er hvor raskt, resolutt og kunnskapsbasert vi har reagert gjennom årene. Det er noe vi arbeider veldig mye med gjennom hele ledelseslinjen vår, sier han.

Vanskelig å få hjelp

Undersøkelsen fra Universitetet i Agder viser at 69% av studentene ikke vet hvordan de får varslet om hendelser, eller hva de skal gjøre når de trenger hjelp. Mikalsen mener nå at ved å skrive under på Aldri OK-kampanjen vil man kunne få ned de tallene.

– Vi er også bekymret for at det er så få varsler, derfor jobber vi sammen med universitetene og organisasjonene for å gjøre denne informasjonen så tilgjengelig som mulig, og hjelper til med å kontakte studentombud som kan veilede og bistå i den typen prosesser, avslutter Mikalsen.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler