Hybelrating for et mer rettferdig leiemarked

This content has been archived. It may no longer be relevant

– De som har leid en hybel kan legge inn en vurdering på leieforholdet. Hvis jeg skal sammenligne det med noe, vil jeg si at det er noe likt TripAdvisor, vi har bare fokus på leieforhold, forteller gründeren bak hybelrating.no, Alexander Gjørven.

Det var da han selv skulle finne seg en hybel i fjor, at idéen om en rangeringsnettside kom. Han ville få mer enn utleiers perspektiv presentert, og ville ha informasjon tilgjengelig for de som skal leie, slik at ikke flere går i samme felle.

Daglig leder for hybelrating.no, Alexander Gjørven, vil at husleiere kan kunne styre unna hybler som ikke lever opp til forventningene. (Foto: Privat)
Daglig leder for hybelrating.no, Alexander Gjørven, vil at husleiere kan kunne styre unna hybler som ikke lever opp til forventningene. (Foto: Privat)

– Med dette verktøyet kan man registrere en vurdering på få minutter. Dersom flere benytter seg av tjenesten og legger inn tilbakemeldinger, vil vi til slutt få en stor database. Vi kan om en fem til ti års periode kunne ta et mer fornuftig valg om man faktisk vil leie eller om man skal vente på SiB eller tilsvarende, forklarer Gjørven.

Forbrukermakt

I Bergen har allerede 26 utleiesteder blitt rangert, og mange av tilbakemeldingene er negative. Kommunikasjonsansvarlig i Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB), Kenneth Øivind Monsen, har tittet på nettsiden, og mener det vil kunne bidra til at leietakere får en forbrukermakt som det er for andre varer og tjenester.

– Forhåpentligvis vil dette føre til at useriøse utleiere med tvilsomme utleiebjekter vil falle ut av markedet. Like fullt skal vi ikke være helt naive, for det er et underskudd av utleieboliger og boliger generelt. Når oppgjørets time kommer, vil man kanskje måtte velge mellom et råttent leieforhold og å si i fra seg studieplass, sier Monsen.

Han mener at dette bør være kurrant for de som har rent mel i posen rundt sitt utleieforhold, men forstår at noen vil se på dette som en trussel.

– Dersom vi får en negativ rating på dette nettstedet, vil vi rette opp i det. Men, jeg mener vi har såpass ryddige forhold og opplever selv at vi har en god dialog med våre leietakere. Derfor vil det overraske meg om vi får en negativ tilbakemelding, sier Monsen.

Bekymrede utleiere

Alexander Gjørven har et inntrykk av at det er færre positive rangeringer enn negative. Men han regner med at dette vil endre seg etterhvert.

Kommunikasjonsansvarlig i BOB, Kenneth Øivind Monsen, er positiv til hybelrating.no og håper det vil luke ut useriøse utleiere. (Foto: Privat)
Kommunikasjonsansvarlig i BOB, Kenneth Øivind Monsen, er positiv til hybelrating.no og håper det vil luke ut useriøse utleiere. (Foto: Privat)

– Vi har fått en del mail fra bekymrede utleiere, noen mer seriøse enn andre. Eksempelvis er det noen som har ment at vi må skaffe oss advokat, for dersom det kommer en vurdering på vedkommedes adresse blir vi anmeldt, sier han.

For å være på den riktige siden av loven, har de vært i kontakt med Datatilsynet, og skal fortsette med det i fremtiden. I tillegg modereres alle vurderinger før de blir publisert.

– Vi vil at dette skal være så bra som mulig for alle parter, sier Gjørven.

Med enkle tastetrykk kan man vurdere sitt leieforhold ved å besvare noen få spørsmål, som om det ble brukt standardkontrakt, støynivået til naboene eller om det var mugg i leiligheten. De vil også fortsette å utvikle nettsiden.

– I første omgang er planen å nyansere vurderingsbildet. Nå har vi tommel opp- og tommel ned-funksjon, som kan bli en litt dårlig forklaring på hvordan man egentlig hadde det. Derfor skal vi legge til en gul hånd, som en slags mellomting. I tillegg har vi fått en del påstander i kommentarfeltet, som vi heller skal legge til som et kriterum, forteller Gjørven.

Hør hva studentene mener boligmangelen i Bergen:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/08/enquet-boligmangel-nyhetsredaksjonen.mp3]

Boligmangel

Bergen har i mange år hatt for få studiebosteder, og denne høsten er ikke noe unntak. Nærmere 2500 søkere står i boligkø hos SiB.

– Vi mangler rett og slett studentboliger, og det gjelder hele Norge, men kanskje spesielt her i Bergen, forteller Marita Monsen, kommunikasjonsleder i SiB.

De har et sovesalstilbud i august, og det er så langt 29 studenter som har benyttet seg av det.

– Dette er et krisetilbud, og vi har nå cirka 17 studenter igjen. Dersom det skulle være noen av de som ikke har funnet seg et sted å bo innen utgangen av august, skal vi nok hjelpe de litt videre, forteller Marita Monsen.

Mange studenter er desperate etter å finne et sted å bo, og studenter opplever leiemarkedet som presset og urettferdig. En konsekvens av dette kan bli at studenter må si fra seg studieplassen, men Monsen har likevel en oppfordring:

– Ha is i magen, finn deg et midlertidig sted å bo, og så kan du søke hos SiB utover høsten. Vi får ledige plasser allerede i oktober, sier hun.

Hør hele intervjuet i forrige ukes sending under:

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler