Øker basisstøtten, men bare litt

This content has been archived. It may no longer be relevant

Den blåblå regjeringen la fredag formiddag frem forslaget til endringer i den rødgrønne regjerings statsbudsjettforslag. Da den avtroppende regjeringen i oktober la  frem sitt forslag til budsjett kunne studentene juble. Nå sitter de igjen med noen ekstra hundrelapper i måneden, istedenfor en ny måned med full studiestøtte.

Skuffet

Tommy Aarethun, nestleder i Studentparlamentet og medlem av arbeidsutvalget til Velferdstinget i Bergen, er skuffet over at de fjerner 11 måneders studiestøtte.

– Jeg hadde håpet kunnskapspartiet Høyre så verdien av å ha heltidsstudenter.

Studentene får likevel en økning på knappe 3,65 prosent i basisstøtten for undervisningsåret 2014-2015. Det vil si at den månedelige støtten går fra 9.440 kroner til 9.785 kroner.

–  At vi får 345 kroner mer i måneden vil ikke realisere heltidsstudenten. Skal man satse på studentene og få et løft i utdanningen, må en få på plass gode rammer for studentene, sier Aarethun.

Han legger til at han tviler på at noen vil kunne si opp deltidsjobben på grunn av de ekstra kronene i månenden.

Vil innføre studieavgift for internasjonale studenter

Regjeringen vil også se på muligheten for at internasjonale studenter skal måtte betale studieavgift for å studere i Norge. Nestlederen mener det er en dårlig idé å tukle med gratisprinsippet i høyere utdanning.

– Se bare hva innføringen av skolepenger for internasjonale studenter i Sverige har ført til. Tallene på søkere stuper. 

Nestleder Aarethun er imidlertid fortsatt positiv, og mener at saken ennå ikke er tapt:

– Vi må stole på at Venstre og KRF setter seg på bakbeina og får inn igjen 11 måneders studiestøtte.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler