Real formsvikt

Det var mange forventninger til de hvitkledde fra Madrid før sesongen, og det ble ikke færre da Real valset over Barcelona med 5-1 totalt på to kamper i finalen av Supercopa de España. Etter drømmeåpningen har det derimot dabbet av, og de regjerende europamesterne har ikke greid å levere varene.

Etter ti kamper spilt ligger Real Madrid på tredje plass med 20 poeng. De ligger åtte poeng bak serieleder, Barcelona. Det er enda tidlig, og det er langt i fra ferdigspilt, men dersom Zidane sine menn skal henge seg på Barcelona og ha noen sjans i tittelkampen er de nødt til å komme seg inn i en bedre periode. Santiago Bernabéu skal ikke være en bane det skal være lett å ta med seg poeng fra. Til nå har Valencia og Levante satt seg i bussen med ett poeng. Betis kunne juble på hjemturen med tre poeng i sekken, og i Champions League tok også Tottenham med seg ett poeng fra den spanske hovedstaden.

Rett og slett dårlig

Da den stjernespekkede klubben dro til London for å ta tilbake tronen på gruppetabellen fikk vi se en versjon av Real Madrid vi ikke har sett på lenge. Innledningsvis så Real stabile ut. Isco fikk testet Lloris tidlig. Casemiro spurtet hjem og tok over jobben til Sergio Ramos når han var ute av posisjon. Organisert. Men allerede etter ti minutter kunne vi se frustrasjonen spre seg blant spillerne.

Modric slår en feilpasning på egen banehalvdel. Han slår ut med armene, og legger skylden på Kroos. Tyskeren slår også ut med armene, før han jobber hjemover for å vinne tilbake ballen. Dette var bare starten. Det gikk sakte med Real Madrid når de skulle spille seg fremover. Det var lite bevegelse, og spillerne brukte for lang tid med ball. Når de først fikk kontringsmuligheter spilte de pasninger bak medspillerne, og stoppet all fart i angrepet. Jeg måtte gni meg i øynene. Stemmer dette? Pasningsmestere som Kroos og Modric greier ikke spille enkle pasninger? Det tok ikke lang tid før Cristiano Ronaldo begynte å riste på hodet.

Tottenham var eksepsjonelle.

De sto høyt, presset kollektivt, og sperret Real Madrid fullstendig når de prøvde å komme seg ut. Dette skulle belønnes. Real hadde blitt varslet. Tottenham viste ved et tilfelle tidlig i kampen at rommet Marcelo etterlater seg er lett å utnytte. En lang ball ut på Trippier og et innlegg på direkten. Det er ingen balanse i Real Madrid forsvaret, men de slipper med skrekken.

25 minutter er spilt når Nacho litt nonsjalant følger en ball som er på vei ut til utspark. Han ser at Kane ikke jager, og velger derfor å ta det helt med ro. Ett passivt sekund, også er plutselig Kane i press. Nacho må klarere ballen til innkast. Rett og slett en tåpelig situasjon. Tottenham tar kastet raskt, og holder ballen i laget i fire trekk før Winks slår en crosser til Trippier, som igjen har funnet rom på høyrekanten. Innlegget kommer igjen på direkten, og denne gangen har Dele Alli lurt seg inn i boksen. 1-0.

Champions League. Den ultimate scene for fotballstjerner fra hele verden. På bilde ser vi Juventus stadium før kveldskampen mellom Juventus og Real Madrid i 2013/14. (Foto: forzaq8/Wikimedia Commons)
Champions League. Den ultimate scene for fotballstjerner fra hele verden. På bilde ser vi Juventus stadium før kveldskampen mellom Juventus og Real Madrid i 2013/14. (Foto: forzaq8/Wikimedia Commons)

Ingen krise

Ronaldo sa etter kampen at han ikke ser på dette som noen krise. ”Vi kan tape tre, fire, fem kamper på rad og jeg vil fortsatt ikke si at det er noen krise.” Hallo? Hvem er du? Cristiano Ronaldo, mannen med det utenomjordiske konkurranseinstinktet står her og sier at det ikke er krise dersom REAL MADRID taper fem kamper på rad. Her er jeg totalt uenig. Real er en av verdens største klubber, og skal levere gang på gang. Sånn er det bare. Bare Tottenham-tapet i seg selv mener jeg er en liten krise for Ronaldo og co.

Defensiv kollaps

Real Madrid spiller med en fantastisk selvtillit, det skal de ha. Men, når man spiller med den vinnermentaliteten som Real har, så hjelper det ikke å sende alle mann i angrep. Hvert fall ikke når man ikke makter å holde ballen i laget. Ved flere situasjoner i London var Ramos og Nacho de eneste som lå igjen i forsvar. Dersom de skal vinne Champions League for det tredje året på rad er de nødt til å spille klokere enn dette.

De blir tatt i ubalanse gang på gang. Flere ganger i første omgang kunne vi også se at rommet mellom midtbaneleddet og forsvaret til Real var alt for stort. Midtbanen og backene ligger for høyt, og det er tre til fire Tottenham spillere som lusker i det store rommet. Real gir rett og slett Tottenham masse rom å angripe i, og ikke nok med det; de har bare to mann hjemme til å forsvare.

Jeg har alltid vært glad i å se åpne fotballkamper der det skjer mye, og denne kampen var meget god underholdning. Jeg klarer dog ikke helt å forstå hva kampplanen til Zidane var i denne kampen. Tottenham vant fullt fortjent 3-1, og det kunne, og burde nesten ha vært mer.

Zidane er nødt til å finne tilbake til gamle takter hvis dette året skal bli noen suksess. (Foto:Raphaël Labbée/Flickr)
Zidane er nødt til å finne tilbake til gamle takter hvis dette året skal bli noen suksess. (Foto: Raphaël Labbée/Flickr)

Trenger seier

Til helgen skal det spilles på Santiago Bernabéu, og Real tar i mot Las Palmas. Sistnevnte ligger på 18 plass med kun to seiere og åtte tap. Her sier det seg selv at alt annet enn seier er uakseptabelt for hjemmelaget. Zidane har sagt at han ikke føler at stillingen hans er truet, og Ronaldo sa etter tapet på Wembley at spillerne står bak treneren. Det er fortsatt for tidlig å sparke den franske Real-legenden, som har brakt syv trofeer til klubben siden han tok over i 2016, men uansett om det blir seier på lørdag eller ikke så må det skje noe med måten Real Madrid forsvarer seg på.

Anbefalte artikler