Denne kjønnssykdommen kan få rekordår

Agnes Giertsen
Helsesøster Agnes Giertsen. Foto: Karoline Baug

Hittil i år har Folkehelseinstituttet (FHI) registrert 860 tilfeller av gonoré, og pilen peker kun én vei: Oppover. Helsesøster Agnes Giertsen tror mye av grunnen kan ligge i at unge er mer uforsiktige.

– Ungdom og unge voksne har mer ubeskyttet sex. De er ikke flinke nok til å beskytte seg med kondom. I tillegg til dette er det en bakterie som lett sprer seg, sier hun.

Hvis utviklingen fortsetter vil man sannsynligvis ende opp på 1400-1500 gonorétilfeller i 2017. Først nå i det siste har de begynt å samkjøre klamydiatesting, med testing av gonore. Likevel er gonoré ukjent for de fleste unge.

– Det er fortsatt veldig mange unge som ikke har hørt om gonoré som kjønnssykdom, og er heller ikke redd for å få det, sier Giertsen.

Alvorlige konsekvenser

Gonoré kan ha alvorlige konsekvenser. De fleste opplever ikke symptomene, deriblant svie ved vannlating, smerter under samleie eller kløe.

– Dersom gonoré ikke blir oppdaget risikerer man å bli steril. Dette gjelder både for jenter og gutter, sier Giertsen.

Derfor er det viktig at flere tester seg for kjønnssykdommer. Testen er enkel og smertefri.

– Både jenter og gutter kan ta urinprøve, men det anbefales at jenter tar en pinneprøve som er en selvtest. Det er ingen smerter, sier Giertsen.
Hør hele innslaget her:

Mange skammer seg

Til tross for de alvorlige konsekvensene og en relativt enkel test er det mange som føler på skam knyttet til kjønnssykdommer.

– Vi opplever at mange skammer seg, til og med over å ha klamydia. Mange vil ikke opplyse smittekontakter, sier hun.

Det fins alternativer til å ringe selv, opplyser Giertsen.

– Vi har et tilbud der vi i helsetjenesten kan ringe og opplyse anonymt. Dette er vi nødt til ved norsk smittevernlov å opplyse om, sier Giertsen.

Behandling

Om uhellet har vært ute, fins det hjelp å få. Giertsen forteller at det er verre å behandle gonoré enn for eksempel klamydia, men man blir frisk så lenge man tar det alvorlig.

– Det henvises til Haukeland sykehus. Der får man en injeksjon, i tillegg til tabletter. Det blir gjort en kontroll etter to uker, og deretter en siste injeksjon.

Giertsen oppfordrer alle til å sjekke seg. Dette kan gjøres på Engen helsestasjon i Bergen, hos poliklinikken for seksuelt overførbare sykdommer eller hos fastlege. I tillegg til dette kommer Medisinstudentenes seksualopplysning, i samarbeid med helsestasjonen, til å foreta testing på Studentsenteret, onsdag 22. oktober. Alle som tester seg for klamydia, tester seg derfor også for gonoré.

– Vi håper på et godt oppmøte, forhåpentligvis 400-500 stk, sier Giertsen, og legger til – Vi oppfordrer også alle til å bruke kondom.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler