Hvem er best rustet til å bli Tysklands nye leder?

Tyskland behøver en forbundskansler som kan stå opp mot andre sterke politiske ledere og bevare nasjonal sikkerhet for sine borgere. Det er noe Angela Merkel etter tolv år i ledelse har bevist at hun behersker. Hennes motstander Martin Schulz ligger i andre enden av skalaen når det kommer til erfaring, og eksperter ser på hans sjanser som minimale.

Merkel – et sikkert valg

– Det finnes overhodet ikke noen tvil om at Merkel fortsetter som forbundskansler etter valget. Det eneste som kan komme i veien for det måtte være et attentat eller noe biologisk, sier professor i statsvitenskap Gero Neugebauer ved Freie Universitetet i Berlin til NRK.

Hør kommentar fra sendingen om det tyske valget:

Slik det ser ut nå, tror de fleste at Merkel kommer til å vinne valget på søndag. Samtidig har et stort antall velgere enda ikke bestemt seg; alt kan skje. Skulle Merkel vinne valget på søndag, må hun lede Tyskland gjennom en periode som bringer med seg mange utfordringer nasjonalt og internasjonalt. Dette har de tyske velgerne tro på at hun kan klare. Hun er en leder med bein i nesa som tåler motgang. Det har hun bevist flere ganger gjennom sin karriere som forbundkansler.

– Stakkars Schulz har ikke en sjanse, Merkel er ti ganger mer kjent enn han, sier Mannfred Meisel, SPDs frontfigur til VG.

Les også: Klimaendringer skaper enorme konsekvenser

Vil Schulz sin mangel på erfaring være hans undergang? (Foto: Philippe Grangeaud/flickr)
Vil Schulz sin mangel på erfaring være hans undergang? (Foto: Philippe Grangeaud/flickr)

Schulz – relaterer til folket

Martin Schulz sin fordel er at han appellerer til folket; han er en av dem. Men er dette nok til å kunne lede Tyskland i den neste perioden? Neppe. Ifølge en undersøkelse ARD har gjort, mener 64 prosent at Merkel vil gjøre den beste figuren, mens bare 17 prosent har troen på Schulz.

Han har mistet mange stemmer, og det ser ikke ut til at han har sjanse mot Merkel. Politikere innad i SPD skylder nedgangen på altfor urealistiske forventninger og taktiske feilgrep. Samtidig viser det seg utrolig vanskelig for SPD å være opposisjonsparti da de har vært i koalisjon med CDU i nåværende regjering. Dette hemmer partiets mulighet til å kritisere den sittende regjering for å fremme egne saker. Hvis han kritiserer Merkels regjering, kritiserer han nemlig også sitt eget parti.

Siste podcaster

  • EU-valg spesial
    Husker du alle høyrepopulistene fra forrige EU-valg? De er tilbake! De og den sikkerhetspoltiske situasjonen for øvrig er årsaken til at årets valg kalles et skjebnevalg. Men hva med oss i Norge, påvirker dette valget oss eller er Europagreiene bare mas? Og hva med det definitive skjebnevalget som finner sted i USA i november, hvordan skal EU forholde seg til det? I studio: Frida Toudal, Anna Iversen og Isac Bartvik Jørgensen. Produsent: Magnus Nordal Røtnes Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler