Lord of the flies lages på nytt

Det ble nylig annonsert at den kjente bokklassikeren Lord of the Flies skal filmatiseres på nytt. Boka har allerede blitt filmatisert tidligere i 1963 og i 1990, men denne gangen er det en vri: alle karakterene skal spilles av jenter istedet for gutter.

Dårlig idé

I de aller fleste tilfeller kan vi si oss enige i at det burde være flere filmer med jenter i hovedrollene. Spennende historier med kvinnelige hovedkarakterer er en undertall i Hollywood. I dette tilfellet er det likevel ikke alle som er fornøyde med nyheten om nyinnspillingen hvor guttene byttes ut med jenter. De mener at det er kritisk for plottets fremgang og handling at historien handler om små gutter, og ikke små jenter. Da William Golding skrev boka, forklarte han tydelig at det var en spesifikk grunn til at han ikke hadde skrevet fortellingen med jenter:

“Det har ingenting å gjøre med likestilling. Jeg tror kvinner er dumme om de likestiller seg selv med menn. De er langt overlegne menn, og har alltid vært det. En ting du ikke kan gjøre, er å ta en haug med kvinner å koke dem ned i en gjeng med små jenter som skulle representere et samfunn likt det vi lever i.”

Med dette mente Golding at han ikke kunne se for seg at fortellingen ville gått slik den gikk dersom karakterene var jenter framfor gutter. Han mente at hvis fortellingen hadde handlet om jenter hadde de blitt reddet fordi de hadde klart å arbeide sammen. De hadde løst konfliktene sine ved å snakke om dem, og ville jobbet gjennom motgangene de møtte som et lag. Han mente at en gruppe med gutter gir en bedre representasjon av det samfunnet vi lever i, og det var spesifikt derfor han valgte å skrive fortellingen slik han gjorde.

Var det en god ide å lage ghostbusters på nytt? (foto: United International Pictures)
Var det en god ide å lage ghostbusters på nytt? (foto: United International Pictures)

Latskap

Så kanskje det ikke er den beste ideen i verden å endre en klassiker som har en spesifikk plottbegrunnelse. Hadde det vært interessant å se? Kanskje. Betyr det at det er en god idé? Ikke nødvendigvis.

Ja, Hollywood burde lage flere filmer med fortellinger om kvinner, men finnes det ikke bedre måter å gjøre dette på enn nyinnspillinger av filmer som allerede er laget? For meg virker det som latskap. Filmskaperne bruker et gammelt konsept som de vet har hatt suksess tidligere, og bytter ut de mannlige hovedpersonene med kvinner. Hvorfor kan de ikke heller lage nye originale historier med kvinnelige hovedroller? Er det fordi det er enklere å bare bruke en gammel fortelling på nytt? Vi vet fra før av at det ikke nødvendigvis gjør den nye innspillingen en suksess. Se for eksempel på The Ghostbusters fra 2016. Filmen hadde ingen nye elementer enn dem den fra originale Ghostbusters fra 1984, bortsett fra at hovedrollene nå ble spilt av kvinner og den deilige sekretæren nå ble spilt av en mann. Filmen floppet fullstendig, og folk var generelt missfornøyde med resultatet. Burde ikke dette være bevis nok for Hollywood? Slutt å bruke gamle ideer om igjen. Ansett gode manusforfattere og gi oss noe nytt, noe spennende. Hvem vet? Kanskje det leder til noe fantastisk.

Siste podcaster

Anbefalte artikler