Anmeldelse: Historien om den sjenerte giganten

This content has been archived. It may no longer be relevant

Fúsi er en overvektig og middelaldrende mann som fortsatt bor hjemme hos moren sin. Han elsker leketøy som radiostyrte biler og rekreasjoner av 2. verdenskrig som han utspiller med sin eneste kompis, Mörður. Han blir også mobbet på jobben. Dagene hans er basert på rutiner. Han spiser frokostblanding til frokost, drar på jobb, spiser på sin faste yndlingsrestaurant, og ringer inn til en radiostasjon på kvelden.

På bursdagen sin får han en gave av morens kjæreste; et gavekort til et kurs i line-dance. Etter mye nøling drar han på kurset, men ender opp med å sitte i bilen, da han er altfor sjenert. Ut av den plutselige snøstormen kommer den blonde skjønnheten Sjøfn og søker ly i bilen til Fúsi. Heretter blir livet hans drastisk forandret.

Internasjonal anerkjennelse

Historien om den sjenerte giganten (også kjent som Fúsi på finsk og Virgin Mountain på engelsk) er regissert av samme mann som har skrevet manuset, Dagur Kári. Filmen har blitt tatt vel imot i de nordiske landene. Den har vunnet priser som beste hovedrolle, beste manus og beste narrativ oppbygning på Tribeca Film Festival i 2015, samt mange andre priser.

Dette er en fantastisk søt film. Har du sett The 40-Year-Old Virgin (2005), og likte den, så kommer du garantert til å like denne også. Det kommer frem i filmen hvor snill og god Fúsi er ved at Dagur Kári plasserer ham i situasjoner der en normal voksen person ville ha reagert med avsky eller distanse. Fúsi reagerer med total godhet.

Fúsi ringer inn til radiostasjonen for å legge inn en ønskelåt. (Foto: Europafilm)
Fúsi ringer inn til radiostasjonen for å legge inn en ønskelåt (Foto: Europafilm).

Historien om den sjenerte giganten er ikke en film som bringer frem Islands beste sider, da mesteparten av filmen er filmet i kalde og mørke omgivelser. Vel og merke er det filmet på vintertid, og det gjenspeiler nøyaktig hvordan det er i Norden på den tiden. Men selv om filmen ser kald og mørk ut, vil du komme ut av kinosalen med en overraskende følelse av varme. Kanskje jeg slår litt hardt på stortromma nå, men jeg vil påstå at Historien om den sjenerte giganten vil inspirere deg til å bli et bedre menneske.

Filmen har premiere på Island 20. mars. Når den kommer til Norge er fremdeles litt uklart. Mitt råd er å følge med, for dette er en film du ikke vil gå glipp av.

https://www.youtube.com/watch?v=tfMWAghqDew

Siste podcaster

Anbefalte artikler