Kompisgjeng driver bistand i Bangladesh

Delta! er en bistandsforening som ble stiftet i januar 2016 av en vennegjeng som ville delta i kampen mot fattigdom. Nestleder i Delta, Dag Marcus Nesse, kan fortelle at organisasjonen begynte med å samle inn penger i Norge og ta disse med seg til Bangladesh for å bedre menneskers levekår i Sylhet, nord-øst i Bangladesh, gjennom å blant annet installere solcellepanel, bygge hus og kjøpe skoleutstyr.

Nettverk

Nesse kan fortelle at det var naturlig å velge Bangladesh.

— Bangladesh er et U-land hvor det stort sett er mangel på alt.

— I tillegg er vår leder, Robin Hanson fra Bangladesh. Så vi har et nettverk der, og vi kan bruke dette nettverket for å nå de personene som har størst behov.

Delta har donert fotballdrakter til barna på Akil Pur Goverment Primary School. Bilde: Dag Marcus Nesse/Delta!
Delta har donert fotballdrakter til barna på Akil Pur Goverment Primary School. Bilde: Dag Marcus Nesse/Delta!

Finansiering

Prosjektene er finansiert med donasjoner fra enkeltpersoner. Delta garanterer at samtlige av de innsamlede midlene skal brukes i kampen mot fattigdom. Dette innebærer at alle donerte beløp går direkte til prosjekter som kan bidra å heve levevilkårene til mennesker i Bangladesh. Nesse sier at styremedlemmene i Delta selv er ansvarlig for å dekke administrative utgifter i forbindelse med driften av foreningen, som for eksempel flybilletter og opphold i Bangladesh.

Innsamlingskontrollen

Organisasjonen Delta er ikke godkjent av Innsamlingskontrollen, noe man må være for å for eksempel få støtte av TV-aksjonen. Å bli godkjent av innsamlingsaksjonen er ikke noe Delta har prioritert, ifølge Nesse.

— Det koster blant annet 4000 kroner å i det hele tatt bli vurdert [av innsamlingskontrollen], og derfor synes ikke vi det var riktig å bruke penger på å bli vurdert, men heller bruke de pengene på å huse en familie eller gi strøm til rundt 50 personer.

Effektiv altruisme

Også i studio var også Tommy Bergsvåg, nestleder i Effektiv Altruisme. Effektiv Altruisme er en organisasjon som jobber for at hver eneste bistandskrone skal brukes så effektivt som mulig, gjennom på. De bruker den uavhengige organisasjonen GiveWell for å anbefale organisasjoner som er både effektive og neglisjerte. Han mener man må se på langtidseffektene bistandspengene har.

— Jeg synes det er viktig å se på langtidseffektene til donasjonene, for å vite hva de faktisk gjør, disse pengene, at de ikke bare ble brukt på noe som ikke gjorde noen forskjell i det hele tatt.

Åpne budsjetter

Dag Marcus Nesse mener studenter og andre med god samvittighet kan donere penger til Delta.

— Vi viser til våre budsjetter og våre regnskap slik at folk selv kan få bekreftet at pengene brukes der de skal. Det er hovedgrunnen til at folk kan forsikre seg om at de pengene de gir brukes der de behøves.

Her kan du lese mer om Delta! og donere penger til deres arbeid.

Under kan du høre hele saken fra da Nyhetsuka fikk besøk av Dag Marcus Nesse og Tommy Bergsvåg.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler