Anmeldelse: Kingdom Hearts 1.5 + 2.5 Remix

Mikke Mus, selveste Kong Mikke, er en av de "kuleste" delene av Kingdom Hearts-serien, ifølge John-Edvard. (Pressefoto: Koch Media)

Kingdom Hearts er en serie som i grove trekk handler om en gutt og hans venner som drar rundt hovedsakelig i forskjellige Disney-verdener, og treffer karakterer både fra Disney-verdener og diverse Square Enix-spill. Denne Kingdom Hearts serien har nå blitt gitt ut i ny-utgave på Playstation 4, med de to kolleksjonene Kingdom Hearts 1.5 + 2.5 Remix og Kingdom Hearts 2.8, som til sammen inneholder i hvert fall deler av alle spillene i serien så langt. Jeg har allerede anmeldt Kingdom Hearts 2.8, og ble ikke fan av serien der, men la oss se om Kingdom Hearts 1.5 + 2.5 Remix endrer på det! 

(Pressefoto: Koch Media)
(Pressefoto: Koch Media)

Kingdom Hearts 1.5 + 2.5 Remix inneholder på en måte to, på en måte fire, og på en måte seks spill! Hvordan det? Jo, la meg forklare;

Kingdom Hearts 1.5 + 2.5 Remix er en samling av spillene Kingdom Hearts 1.5 HD Remix og Kingdom Hearts 2.5 HD Remix, som begge kom ut til Playstation 3. Disse var derimot ikke spill, men HD-kolleksjoner av tidligere spill. Kingdom Hearts 1.5 HD Remix inneholdt Kingdom Hearts Final Mix, som var en oppgradert versjon av Kingdom Hearts 1 og Kingdom Hearts Re:Chain Of Memories, som var en Playstation 2-port av et Gameboy Advance-spill. Kingdom Hearts 2.5 HD Remix inneholdt Kingdom Hearts 2 Final Mix, som var en oppgradert versjon av Kingdom Hearts 2, og Kingdom Hearts Birth By Sleep, som er en port av et Playstation Portable-spill. Da ser vi at vi har fire spill, men hver av disse samlingene hadde også gjort alle historiescenene fra spillene Kingdom Hearts 358/2 Days og Kingdom Hearts Re:Coded, som betyr at vi da har deler av seks spill i denne kolleksjonen… Kanskje vi burde starte anmeldelsen snart?

Kingdom Hearts-serien handler hovedsakelig om gutten Sora, som i starten av serien bor på en øy sammen med blant annet vennene Kairi og Riku. Disse tre planlegger å forlate øyen, men planene deres blir forandret når mystiske hendelser gjør at de tre forsvinner til hver sin krok av… universet? Galaksen? Jeg er egentlig ikke sikker på hvor stor skala dette eventyret tar plass i! Uansett, så må i hvert fall disse tre, men mest Sora, da dra igjennom diverse universer/dimensjoner for å finne vennene sine. Det kule i disse universene er at de fleste verdenene Sora drar innom, er inspirert av Disneyfilmer, og en av de sterkeste karakterene i dette universet, er selveste Kong-Mikke. Som Disney-fan er dette den kuleste delen av spillet. Historien blir mer og mer kompleks etter hvert, og senere i serien handler større og større deler av spillene kun om “Kingdom Hearts” sin egen historie, uten særlig mye involvering fra Disney-universene, noe som jeg skal innrømme at var litt skuffende, siden Kingdom Hearts-delene av historiene er som oftest de som gir minst mening, er for avanserte for sitt eget gode og som rett og slett er dårligst. Heldigvis har de gjort det slik at Mikke Mus er ganske involvert i Kingdom Hearts-delen av historien, og det er ganske underholdene å se en karakter som Mikke være med i diverse dramatiske scener! Men nok historie, la oss se på spillene!

Kingdom Hearts 1 er, logisk nok, det første spillet i serien, i hvert fall når det gjelder utgivelsesdato. Spillet kom ut til Playstation 2 originalt, og selv her på Playstation 4 vil jeg tørre å påstå at det ikke ser så gale ut. For all del, dette kan ikke sammenlignes med et nytt spill lagd til Playstation 4, men det har pene modeller og utrolig gode animasjon! Mitt største problem med utseende er at teksturene er alt fra dårlige til nokså gode, og den største brøleren er “standard”-fjeset til hovedkarakteren Sora, som vi her møter for første gang. Standardfjeset hans er nemlig et halv-dumt, sløvt smil, litt som en Koala som gjør bommelom, og ja, det ser så sløvt ut. Dette ødelegger flere av scenene han er med i, fordi det ser så dumt ut. Gameplayet er en action-RPG, med enkel, god combat, men litt stiv kontroll. Sora går ikke der du peker analog-spaken, men i hakk, som kutter innlevelsen i spillet. Kameraet er også ikke noe særlig, og det største problemet jeg hadde var at jeg ikke fikk velge i hvilken vertikal vinkel kamera skulle være. For all del, jeg kunne flytte kameraet opp og ned, men med en gang jeg slapp spaken, hoppet kamera tilbake på standardplassen, som var utrolig frustrerende! Spillet er ganske nødvendig for å starte serien, men det er også dessverre et av de dårligste i denne kolleksjonen gameplay-messig. Her vil jeg faktisk anbefale at du skaffer deg Kingdom Hearts 1-mangaen istedenfor!

Sora, Donald og Langbein er de karakterene vi får følge igjennom store deler av Kingdom Hearts-serien! (Pressefoto: Koch Media)
Sora, Donald og Langbein er de karakterene vi får følge igjennom store deler av Kingdom Hearts-serien. (Pressefoto: Koch Media)

Kingdom Hearts Re:Chain Of Memories er neste spill ut, og dette spillet ble først lansert som et Kingdom Hearts-kortspill til Game Boy Advance, men det skal ikke ses ned på av den grunn. Et av punktene med Kingdom Hearts-serien som folk enten liker eller misliker, er at den har mange spill på mange forskjellige konsoller, men de fleste er viktige for den større historien, så selv dette kortspillet til Game Boy er viktig å få med seg. Dette spillet ble senere portet til Playstation 2, og nå er den her på Playstation 4. Kingdom Hearts Re:Chain Of Memories har gameplay basert på kort, men det slipper ikke taket på gameplayet til Kingdom Hearts 1 heller. Dette spillet har nemlig et gameplay jeg vil kalle et “action-kortspill”, og nei, det gir ikke mening i mitt hode heller når jeg sier det! Du kontrollerer Sora som i Kingdom Hearts 1, og han løper rundt på banen, men angrepene han bruker, er diverse kort, som du blar igjennom mens du løper rundt og sloss. Dette systemet høres veldig kavete ut, men det virker overraskende bra! En av tingene som hjelper med det er at selv om kontrollen ikke er blitt så mye bedre siden sist, har kameraet fått en god oppgradering. Hurra! Historien her føltes litt lav-budsjett, med historiescener som bare har halve dialogen spillt inn osv. Et fascinerende gameplay-prosjekt, men hvis du ikke liker gameplayet, ville jeg også her anbefalt Kingdom Hearts Chain Of Memories-mangaen.

Kingdom Hearts 2 var et av verdens mest etterlengtede spill da det kom i sin tid, og det er litt deilig å kunne si at jeg ikke ville hoppet rett i mangaversjonen her. Kingdom Hearts 2 handler ikke om Sora med en gang, men om Roxas, og historien tar en spennende vri som gjør en interresant introduksjon til spillet, noe jeg har følt at jeg har manglet frem til nå. Gameplayet er tilbake til Kingdom Hearts 1-stil, men nå med myyeee bedre kontroll, og kameraet fra Re:Chain Of Memories. Kingdom Hearts 2 er et generelt veldig godt spill, og jeg ville anbefale å lese deg litt opp om den generelle historien til Kingdom Hearts, og starte her! Jeg vil egentlig ikke fortelle så mye mer enn dette, for å unngå å “spoile” noe som faktisk er den beste Kingdom Hearts-opplevelsen, etter min mening i hvert fall!

Sora vokser opp i løpet av serien! (Pressefoto: Koch Media)
Sora vokser opp i løpet av serien! (Pressefoto: Koch Media)

Kingdom Hearts Birth By Sleep er siste spillbare spill i denne kolleksjonen, og er en facinerende del av serien. Dette spillet handler ikke om Sora, og ikke om Roxas, og det er her jeg begynte å føle at “Kingdom Hearts”-delen av historien begynte å ta over. Heldigvis er Mikke med på reisen, så han reddet litt, og historien her er, i hvert fall til å begynne med, ikke verdens verste ting heller. Vi møter Aqua, Terra og Ventis, tre venner som trener sammen for å bli Keyblade-kjempere. Keyblade er det våpenet karakterer som Sora, Roxas og Mikke bruker igjennom serien. Disse tre trener sammen, og blir etter hvert sendt ut på et eventyr igjennom Disney-verdner. Gameplayet denne gangen bygger på Kingdom Hearts 2, men legger til ett såkalt “Command-deck”, som kan minne litt om Kingdom Hearts Re:Chain Of Memories. Du kan nemlig velge mellom en samling angrep å gjøre med trekant-knappen, mens du fortsatt kan gjøre vanlig combat med x-knappen. Dette konseptet virket kult, og du kan planlegge kule triks, men ni av ti ganger tok jeg bare det angrepet som var der først, uten å egentlig tenke noe over det. Det gjør nok at systemet er litt for avansert for sitt eget beste, siden du må lese tittelen på angrepet for å se hvilket angrep du har, som er litt mye i kampens hete. Birth By Sleep er et spill jeg ville anbefale til de som vil ha en dypere gameplay-opplevelse, men for den som var fornøyd med Kingdom Hearts 2, ville jeg heller holdt meg unna tror jeg.

Til sist har vi to historie-filmer, som er satt sammen ved hjelp av historien til to spill; Kingdom Hearts 358/2 Days og Kingdom Hearts Re:Coded. Disse filmene er helt greie å se på, ikke noe fantastisk, ikke noe elendig, men jeg skal si at jeg foretrekker disse istedenfor å faktisk spille spillene, som egentlig ikke er noe godt tegn…

Man møter flere klassiske karakterer fra både Disney og Final Fantasy-universene! Her ser vi Sora. Hercules og Cloud! (Pressefoto: Koch Media)
Man møter flere klassiske karakterer fra både Disney og Final Fantasy-universene. Her ser vi Sora. Hercules og Cloud. (Pressefoto: Koch Media)

Kingdom Hearts er en serie som jeg, i likhet med Zelda-serien, for de som kjenner meg, alltid har hatt lyst til å like, men denne kolleksjonen gjorde meg ikke til en fan på samme måte som Breath To The Wild gjorde.. Eller, kanskje litt. Det er mye med serien, og da også med denne kolleksjonen, som fascinerer meg. Konseptet med å dra fra Disney-verden til Disney-verden er kult, historien fungerer til tider godt, spillene ser bra ut, og Mikke Mus er i dette universet så kul at jeg kjøpte Funko Pop-versjonen mens jeg skrev denne anmeldelsen! Dessverre blir flere av spillene for langtekkelige, historien blir for stor for sin egen nytte, og gameplayet er ikke alltid så bra som det burde ha vært. Det eneste spillet jeg virkelig kan anbefale er Kingdom Hearts 2, som er 1/6 av denne kolleksjonen. Jeg sliter med å anbefale denne kolleksjonen hvis ikke du er veldig interessert i serien, og er innstilt på varierende gameplay og en alt for innviklet historie.

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler