7-dagers på Garage

Bergen har ifølge min mening, det desidert største musikkspekteret innen Norsk musikk. Alt fra å være en av hovedstedene innenfor metalsjangeren og norsk hiphop blir den kjære regnbyen aldri stille. Når jeg var bosatt i Stavanger var det slik at konserter ble planlagt gjerne 1-2 måneder frem i tid, og gleden bare steg for hver dag som gikk. I Bergen har man gjerne det luksusproblemet med opptil 3-4 konserter på samme kveld!

Da «kulturskjenken» ble tatt bort, var det ikke å legge skjul på at dette var ekstremt merkbart. Den uteplassen som gjerne har vært mest i media og som gjerne har merket mest på dette tapet er rockeklubben Garage. Garage er av de mest sentrale uteplassene som hadde fått tildelt æren av å bære denne kulturskjenken. Det har vært en ekstremt stor inntekstkilde å ha ølservering den lille halvtimen ekstra, når alle de andre utestedene stenger. Garage har ikke lagt skjul på at de har vært på nippet til konkurs flere ganger, men har alltid fått løpet til å gå igjen. Etter så mange år med nydelige opplevelser, konserter, foosball-kamper og ikke minst ens rølpete sjarm er det mange som ikke klarer å se Garage forsvinne fra hjørnet sitt. I motsetning til Trondheims Familien og Blæst som måtte legges ned, har Garage gått i motsetning av kjelleren (heh).

(Foto: Stefan Nesse)
(Foto: Stefan Nesse)

I det siste har det opparbeidet seg flere festivaler rundt omkring i Bergen, som har hatt mer fokus på sin patriotiske musikkarena. Garage slang seg like så godt på trenden, og fikk med seg støttende musikere som opptrådte helt gratis spredt ut over hele 7 dager! Flere av de bandene som Garage har fått med seg, er enormt ettertraktede band som for eksempel bergenfest aktuelle Hjerteslag (som selvsagt ble utsolgt), Enslaved, Shaman Elephant, Hvitmalt Gjerde, Bjørn Hellfuck .. lista går videre..

Jeg var selvsagt på konsertene sammen med Hulen fotograf Stefan Nesse og skal her prøve å forklare kjære deg hva som gjør at Garage er en av de beste konsertarenaene i byen. Selvsagt med et drøss med nydelige bilder som Stefan har tatt under de mest bemerkelsesverdige konsertene som var å se under 7-dagers festivalen til Garage.

«ohoy, det er jo bare mandag.. »

– vokalist fra Hvitmalt Gjerde, som til tider lette etter ølen som sto foran ham.

(Foto: Stefan Nesse) Hvitmalt Gjerde
(Foto: Stefan Nesse) Hvitmalt Gjerde

Hvitmalt Gjerde, som nylig har kommet tilbake til overflaten, serverte det nysgjerrige publikumet med selvsikkerhet. «Ta å kom nærmere scenen er dere grei». Publikum, ydmyke som bare det, tråkket deretter noen steg i bandets retning. Bandet skal snart ha slippfest på Landmark, men hadde sluppet litt materiale i forkant av gigen på Garage. Det var en solid konsert, med skranglete lyd som absolutt var på sin plass.

Mandagen sluttet ikke å imponere kraftig etter Hvitmalt Gjerde. Både Elektrisk Regn og Übertøs leverte opp til all forventning. Det siste bandet ut på mandagskvelden var uten tvil et godt valg av Garage. Bastard Son of Buddha med sin Rage Against The Machine møter Sex Pistols attitude, og ikke minst unike særpreg, målbundet Garage sitt mandagspublikum. Det som imponerte meg aller mest med dette bandet var Sølve Lauvås som DJ, eller mer riktig, lydskulptør, han snurret plater på en måte som skapte fantastiske vibber i platespillingen og var helt måpende å se på.

Tirsdagen var noe mer alternativ med det meget godt omtalte bandet Megaphonic Trift og det like godt omtalte bandet Sahg som serverte musikk i andre delen av musikkspekteret. Garage har virkelig imponert med den overraskende gode sammensetninger av band på en kveld.

Onsdagen var uten tvil den dagen som jeg så for meg kom til å bli av den litt ironiske for min del. Mest med tanke på Bjørn Hellfuck kanskje, vet ikke heh. Men til min mistolkning var det fullt nede i garasjen og folk elsket de gledelige melodiene og til tider forferdelige tekstene. Før Bjørn Hellfuck tok stemningen til et nivå jeg aldri trodde skulle oppstå, publikum digget til genuin bergenshiphop og indierock, noe som gjorde at det hele ble veldig gøyalt. Garage gjorde det mer stilfullt da det siste bandet entret scenen. Shaman Elephant, som er Bergens dynamiske progrockperle, avrundet onsdagen med sofistikert psykedelisk rock. Kontrollert kaos, som jeg liker å kalle det. Det gjorde godt at det ikke var krabbeklo i undikken som skulle avrunde kvelden, sånn egentlig.

(Foto: Stefan Nesse) Hjerteslag
(Foto: Stefan Nesse) Hjerteslag

Torsdagen var ikke overraskende, utsolgt. Med både Hjerteslag og Torgeir Waldemar på agendaen. Hjerteslag gjorde det veldig klart for alle at de kommer til å erobre Norge. De ga en veldig kort opptreden, men absolutt alt på den korte tiden. Uten å nevne det, tror jeg absolutt at Bergensfest solgte noen flere billetter på grunn av denne konserten.

Både fredagen og lørdagen gikk litt hånd i hånd. Mye band på programmet, men mye konkurranse ute i byen og derfor mindre kjente band. Det som er verdt å nevne er at Blood Command har fått ny vokalist, som var veldig markant. Vöödöö var også samtaleemnet resten av kvelden med enormt intenst lydbilde. Det ble vekslet mye mellom kjelleren og oppe på disse dagene. Litt fordi det var <3helg<3 og noen heldige hadde fri, og derfor hadde mulighet til å gå på tidligere konserter enn konsertene i hverdagene.

Søndagen rundet så og si alt oppover. Garage har absolutt sin fordel med å ha så stor innvirkning for metallsjangeren. Og denne dagen er den jeg tror de aller fleste av stamgjestene til Garage satt mest pris på. Med store og erfarne band som Aeternus, Darkend og Enslaved, som ble plassert på èn og samme kveld var det uten tvil mye lyd å inhalere. Det lokale bandet Fairy imponerte også enormt med et mer melodisk lydbilde og en sterk kvinnelig vokal i fronten.

Det var alt i alt en smakebit til hele verden (Bergen?) om at Garage er her for å bli.

Fortsett å støtte Garage!

 

 

 

Anbefalte artikler