Kinoetikette

This content has been archived. It may no longer be relevant

Skikk og bruk er noe de aller fleste av oss lærer fra vi er små barn. Hvordan vi oppfører oss i selskap, på besøk hos andre, når vi sitter i timen, eller når vi er i kirken. Enkle regler som lærer oss hvordan det er greit å oppføre seg, og hva som eventuelt vil gi oss en klaps på neven. Slike enkle skikk og bruk-regler gjelder også i offentlige rom som, ja, kinoen. Er du nå litt usikker på hva noen av disse enkle retningslinjene kan være? Følg nøye med, og bla deg videre nedover, så skal jeg med min beste evne forsøke å forklare noen enkle regler for deg.

 

1. Legg vekk mobilen.

Og enda bedre, skru den på lydløs! Mobilen hører ikke hjemme i en kinosal, så enkelt er det. Hvor mange ganger har du ikke kjent frustrasjonen bygge seg opp idet du sitter fullt oppslukt av en film du har gledet deg til å se, og så hører du:

“Pling!”
“Bzzzt, bzzzt”
“Dudodudidodudiiiinngg”

Du forstår hva jeg mener når jeg sier at en har en liten lyst til å dra frem beltet og kvele vedkommende som forstyrrer deg og alle andre som sitter i salen. Her sitter du, klar for å nyte to timer med herlig film. To timer fullstendig uforstyrret, hvor du kan nyte å ikke tenke på noe annet enn det som foregår foran deg på lerretet. Ja, du og alle rundt deg har jo til og med betalt en hel studentformue for å se denne ene filmen. Det forblir meg uforståelig hvordan noen kan bestemme seg for å dra på kino, betale i dyre dommer for å se en film, og deretter bestemme seg for å sitte på facebook under filmen. Ikke bare lyser skjermen opp hele salen og forstyrrer alle som sitter i 10 meters omkrets av deg, men du sitter bokstavelig talt og sløser bort tid og penger. Instagram forsvinner ikke, snapsene kan ligge uforstyrret, og om det absolutt er noe som er så viktig som skjer på facebook; så forlat salen og kom tilbake når du har lagt vekk mobilen.

Sånn som dette kan det føles når noen sitter med en lysende mobilskjerm under filmen (Foto: 20th Century Fox)
Sånn som dette kan det føles når noen sitter med en lysende mobilskjerm under filmen (Foto: 20th Century Fox)

 

2. Hold munn.

Mens vi først er inne på ting som forstyrrer kan jeg trekke frem de som sitter og skravler på 5. rad. Tro det eller ei, det er faktisk ingen i salen som har lyst til å høre om hva som skjedde på festen til Geir forrige fredag, eller hvor du skal etterpå. Nei, det er ikke noe poeng i å stille spørsmål om hva som skjer i filmen, for hvis du ikke følger med, har du deg selv å takke. Det er heller ikke et poeng i å spørre hva som skjer videre i filmen, eller hvorfor noen av karakterene valgte å gjøre noe i filmen. De som sitter rundt deg vet enten like mye som deg, eller har ikke lyst til å spolere filmen for deg og andre. Så bare slapp av, lukk munnen, og se på skjermen. På samme måte som en mobil kan virke forstyrrende, er det like ille med fnisejentene borti kroken, eller bråkebøttene på raden foran. Ikke forvent noe annet enn at du kan få popkorn i håret eller en pekefinger og et solid “HYSJ!” fra de som sitter rundt deg. Hvis du absolutt  formidle noe til sidemannen, bruk hviskestemmen din. Ja, jeg vet at vi bergensere har en tendens til å være høylytte, men selv hviskestemmen bor et sted i oss.

Det er ingen som har lyst til å høre om hva dere gjorde forrige fredag (foto: SF Studios)
Det er ingen som har lyst til å høre om hva dere gjorde forrige fredag (foto: SF Studios)

3. Ikke knask og slurp

Okei, okei. Du skal selvfølgelig få spise så mye popkorn og brus du orker når du først er på kino, men prøv i det minste å ikke gafle uhemmet i vei som om du ikke hadde spist på 24 timer. Senk farten, nyt maten. Prøv å time den verste slurpingen din eller knaskingen til scenene hvor det skjer mye. Eksplosjoner er den perfekte tiden å knuse et drops mellom tennene, og en jaktscene er en ypperlig tid å tygge ned den litt for store munnfullen du tok med popkorn. Hvis jeg selv skulle befinne meg i den situasjonen at jeg har en svær munnfull med popkorn under filmens mest gravide stillhet, vil jeg heller la popkornet smelte i munnen og bli til en salt grøt, enn å knaske i vei og potensielt ødelegge stemningen i filmen. Og mens vi først snakker om mat, ikke vær den fjotten som drar med seg en ekstra stor rullekebab inn på kino. Dekket av knitrende aluminiumsfolie og en lukt som vil få alle mager til å rumle, kan varm mat som kebab være like forstyrrende som en lysende mobilskjerm.

 

4. Hold jakker og vesker for deg selv

Denne tror jeg forklarer seg selv nokså godt. Ikke spre alle tingene dine ut over seteraden. Spar plass til andre som også har med seg jakker og vesker, og som kanskje er nødt til å passere deg i seteraden. Prøv å holde tingene dine for deg selv, og med en klaring i seteraden som gjør det mulig for folk å komme forbi deg uten å tryne paddeflat på gulvet. Potensielt kan popkornbøtter komme med i fallet, og alle som sitter rundt deg kan få popkorn på steder de ikke vil ha popkorn. Det samme gjelder armlenerne. Du har rett på én armlener per sete. Det er ikke greit å kapre to armlenere bare fordi du satte deg først. Armleneren har også en designert koppholder, og det er heller ikke greit å stappe en brus i hver side for å markere ditt territorie. Det er rett og slett bare frekt. Vis hensyn, for du vet hvor kjipt det hadde vært hvis det var du som måtte sitte der uten noen koppholder eller armlener i det hele tatt.

5. Rydd opp etter deg

Jobber din personlige vaskehjelp der? Nei? Så plukk opp etter deg selv. Det er faktisk ikke greit å forlate kinosalen mens popkornbøtter, brusflasker og godtepapir er slengt veggimellom. Det er faktisk noen som er nødt til å komme etter deg og rydde opp det sølet du har forsaket i salen. Greit nok, uhell kan skje hvor du mister popkorn utover seteraden. Jeg ber deg ikke om å sitte og plukke opp hvert enkelt popkorn. Men litt enkel opprydning kan du klare. Helt ifra barnehagen lærer vi at vi skal etterlate stedet vi har vært slik vi fant det. Kinoen tilbyr i tillegg egne bosspann til tomme flasker og annet boss, så alt du trenger å gjøre, er å bære på det søppelet du sitter igjen med i ca. 10 meter. Vis hensyn til de som skal komme og se film etter deg. Jo lengre tid de som skal rydde må bruke, jo lengre tid tar det før de som skal se film får komme inn i salen.

Det er ikke særlig gøy å komme inn til en kinosal som ser slik ut: (foto: United International Pictures)
Det er ikke særlig gøy å komme inn til en kinosal som ser slik ut:
(foto: United International Pictures)

Alt i alt vet jeg at dette er selvfølgelige regler for de aller fleste som leser denne saken. Det finnes likevel enkelte som kanskje ikke er klar over at det de gjør ikke er greit, og at måten de oppfører seg på irriterer alle rundt dem. Del denne saken med de du måtte kjenne som trenger denne informasjonen om hvordan en bør oppføre seg på kinoen. Det handler om noe så enkelt som å bare vise litt medmenneskelig hensyn til de rundt deg, og å ha respekt for de som jobber på kinoen og de som kommer etter deg. Ta ansvar, ikke vær en kinoslusk.

Siste podcaster

Anbefalte artikler