Nå er HPV-vaksinen gratis

This content has been archived. It may no longer be relevant

Humant papillomavirus (HPV) er et virus, der flere av typene kan føre til celleforandringer og økt risiko for livmorhalskreft.  Viruset smitter ved seksuell aktivitet og er meget vanlig. Infeksjonen oppleves som regel som symptomfri og forbigående, men ettersom visse typer gir økt risiko for livmorhalskreft, anbefales vaksinen, uavhengig av antall seksualpartnere; dog oppleves best effekt dersom den gis før seksuell debut.

Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt over 6-12 måneder, der andre dose gis 1 eller 2 måneder etter den første, og siste dose gis 6 måneder etter første dose.

Kun for jenter?

Bergens Tidene meldte 31.okt at Folkehelseinstituttet er blitt bedt om å utlyse en kjønnsnøytral anbudskonkurranse på HPV-vaksine nå i høst, av Helseminister Bent Høie (H). Etter en gjennomgang av dette resultatet vil Høie ta stilling til om vaksinen skal gjøres om til et gratistilbud også til gutter.

HPV-viruset øker også risiko for penis- og munnkreft, og det er derfor ønskelig at gutter får tilgang til vaksinen på samme måte som jenter, såfremt prisen ikke blir for høy.

Vaksinasjonssteder

Her kan du få satt vaksinene i Bergen:

  • Kvinner med fastlege i Bergen, kan vaksineres hos sin fastlege. Vaksinasjon hos fastlegen gis etter ordinær timebestilling.
  • Kvinner født i 1991 – 1996 som ikke har fastlege i Bergen, kan vaksineres ved Smittevernkontoret på Bergen Helsehus i Solheimsgaten 9, 4. etasje.

 

Hør Studentmorgen torsdags diskusjon om HPV-vaksinen i avspilleren under:

Anbefalte artikler