Ukens nisse: John Arne Riise

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hva er det med norsk fotball? Jeg elsker fotball. Helgene går med til å se Premier League og jeg gleder meg som en unge til å se de beste klubbene i Europa møte hverandre i Champions League.

Men en ting overgår alt annet i fotball verden, og det er europamesterskapet og verdensmesterskapet. De beste fotballnasjonene møtes, og jeg er i fotballhimmelen en hel måned annethvert år. Og det er ikke bare de beste nasjonene som er kjekke, for hvert år er det små nasjoner som imponerer, det er David mot Goliat!

Norsk fotball i det 21. århundre; en tragedie.

Men i år, som hvert mesterskap jeg kan huske, så blir Norge aldri David. Men ille som det er at den selverklærte fotballnasjonen Norge ikke har kvalifisert seg til et mesterskap på 16 år, så er dette bare symptomet på en fotballnasjon i fritt fall.

Lederne i Norges fotballforbund, om ikke de er tatt for korrupsjon som andre i FIFA-systemet, har de hatt en pengebruk som ligger så langt fra det som faktisk har kommet ut av Norsk fotball at jeg ikke vet om jeg skal le eller gråte.

Den hjemlige ligaen, Tippeligaen, har hatt tilskuertall som har stupt siden 2007, og det er nå et vanlig syn at hele seksjoner av stadionene står tomme på kamper. Mens media i stedet for å rette søkelyset på disse problemene norsk fotball opplever, har heller valgt å daglig rapportere om Martin Ødegaards berøringer og pasninger på det som tilsvarer norsk andredivisjon i Spania.

John Arne Riise
John Arne Riise er ukas nisse, uke 16 (Foto: Jarle Vines/ Creative Commons)

Den hjemkomne sønn

Jeg reagerte derfor med svak optimisme på nyhetene om at John Arne Riise var på vei tilbake til Tippeligaen. Han er en av de siste store norske fotballspillerne vi har, en spiller som selv de som er totalt uinteresserte i fotball kjenner navnet til.

Det er heller ikke uten grunn; mange husker ham best fra årene i Liverpool der han var med på å vinne Champions League. Men han har også spilt godt for både Monaco før Liverpool, og Roma og Fulham etter. I tillegg til en klubbkarrière få andre norske spillere kan matche, så er han den spilleren med flest landskamper for Norge.

Forbildet norsk fotball fortjener, men ikke forbildet det trenger

John Arne Riise er en spiller som mange unge håpefulle fotballspillere i Norge med god grunn ser opp til som et forbilde. Oppførselen hans i Aalesund-Viking kampen er i seg selv ikke så ille, men for en som ønsker å se fotball i Norge som noe vi igjen kan være stolte av, er dette dessverre enda en sak som setter norsk fotball i et dårlig lys.

Hør mer om hvorfor Studentmorgen kårer John Arne Riise som ukens nisse:

Anbefalte artikler