– Jeg var ikke en kul student

This content has been archived. It may no longer be relevant

En ganske surrealistisk stemning preger studio før vi skal ta imot en av Norges desidert største musikere, Susanne Sundfør. Vi kikker ned i gaten der hun ankommer i taxi utenfor studentsenteret. Hun har solbriller på nesen og en gitar på ryggen. Susanne som ryktes å være ganske mediesky, tripper inn med et stort smil og hilser vennlig. Hun forteller at hun nettopp har ankommet med buss fra Stavanger hvor hun spilte dagen før.

Susanne Sundfør har hatt et travelt år med plateslipp, spellemannspriser, europaturné og nå en nordenturné, alt dette siden februar i 2015.

Spellemann

Susanne var nominert til fire spellemannspriser for albumet “Ten Love Songs”. Av disse vant hun årest popsolist, årests popalbum og årets produsent. Hun var også en stor favoritt blant eksperter til å vinne hedersprisen; årets Spellemann, en pris uten nominasjoner.

Hva vil det si for deg å bli tildelt disse prisene?

Jeg synes det konseptet prisutdelinger, er litt merkelig. Jeg er litt uenig i at man skal konkurrere om musikk. Når det er sagt så er det jo også veldig fint å vinne.

Hun ler lett og forteller videre om hvilken holdning hun har til å få anmeldelser og priser.

– Det var en musiker som sa til meg; hvis du får en god karakter eller hvis du vinner en pris, så skal du bli glad. Selvfølgelig det er jo helt naturlig å bli glad. Hvis du ikke får en pris eller hvis du får en dårlig karakter så skal du ikke bry deg –  jeg synes det er en veldig enkel holdning å forholde seg til for da er man egentlig glad hele veien, uansett hva som skjer.

Susanne Sundfør under spellemannprisen. (Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix)
Susanne Sundfør under spellemannprisen. (Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix)

Hør Sundfør prate om Spellemann:

Studietid

Samtalen med Susanne Sundfør flyter veldig godt og det tidligere mediebilde av en sjenert og tilbaketrukken person forsvinner som dugg fra solen. Susanne er ikke redd for å by på seg selv og stemningen i studio er preget av en komfortabel tone. Vi mimrer et tiår tilbake da hun selv var student i Bergen.

Hvordan var tiden som student i Bergen?

– Den var interessant, gøy og vanskelig. Det var liksom alle følelser samtidig. Jeg flyttet til Bergen etter videregående og skulle begynne på universitetet. Jeg skulle ta ex.phil først høsten 2006. Veldig lenge siden med andre ord. Jeg synes ex.phil var så utrolig kjedelig, jeg ble helt satt ut av hvor kjedelig det var. Jeg endte da opp med å bare spille World Of Warcraft.

Sundfør slo oss i utgangspunktet ikke som en gamer! Men det er vel en ganske grei påminnelse om at en ikke skal skue hunden på hårene.

”Jeg var alt for sær på den tiden. Jeg var bare hjemme, tror jeg. Og spilte World Of Warcraft. Så ble jeg ganske tjukk for jeg spiste bare Cheez Doodles og seigedamer. Jeg spiste seigedamer fordi jeg likte de bedre enn seigemenn, det må jeg bare si, det er ikke sånn politisk, det er rett og slett bare fakta.”

Hør Susanne Sundfør snakke om studenttiden i Bergen her:

Musikkarriere

Susanne Sundfør er nok på listen over de mest etablerte musikerne i Norge, med hele seks utgivelser på ni år. Hun har et velkjent kunstnerisk preg ved musikken men noen endringer er det å spotte når man hører gjennom platene.

 ”Etter hvert så har jeg blitt mer og mer kontrollfreak egentlig, både kontrollfreak men også mer interessert i det. Så på den siste platen så gjorde jeg ganske mye selv.”

Hør hvordan Sundfør selv mener hun har endret seg som musiker:

 

Hvordan er følelsene rundt det å gi ut plate nå i forhold til første gang?

Første platen synes jeg det var ganske vanskelig. Jeg er egentlig en ganske sjenert person og så plutselig skulle jeg være med på masse styr, som radioprogrammer – og være en offentlig ansikt. Det synes jeg var veldig vanskelig.

Jeg tror i mange år så ville jeg ikke innrømme det, at jeg var veldig sjenert og synes det var ubehagelig. Nå er jeg ikke så sjenert lenger så nå går det jo bra. Jeg tror forskjellen er at det er ikke så smertefullt å gjøre intervjuer å snakke om musikken og være en slags offentlig person, eller hva man skal kalle det.

Susanne Sundfør på besøk i Studentradioen. (Foto: Ingrid Haugen Noskar)
Susanne Sundfør på besøk i Studentradioen. (Foto: Ingrid Haugen Noskar)

Europaturné og nordenturné

Rett etter utgivelsen av “Ten Love Songs” la Sundfør ut på en europaturné som blant annet innebar konserter i Tyskland, Nederland, Danmark og Sverige samt en helt utsolgt konsert i London.

Har 2015 åpnet nye dører for deg i utlandet?

Ja, litt. Det er vel kanskje den mest lyttervennlige platen jeg har laget, så jeg har jo fått litt flere lyttere og litt flere som kommer på konsertene mine i Sverige og i England spesielt. I tillegg har jeg fått litt flere anmeldelser og litt mer oppmerksomhet i media. Så det har absolutt hjulpet på, det har det.

Her i Norge er vel ordet ”litt” en underdrivelse med tanke på at konsertbillettene blir utsolgt fortere enn noen gang og folk uten billett er villig til å bryte seg inn for å få et glimt av den briljante artisten.

– Det er jo litt flere folk som kommer på konsertene i Norge. I Sverige så er det plutselig begynt å komme masse folk på konsertene, det har aldri skjedd før.

Jeg husker første gang jeg spilte i Sverige så kom det ti stykker. Fem av dem skulle egentlig på noe annet, så det var egentlig fem. Av de fem så var to av dem managementet mitt, så det var tre som kom. I går så spilte vi for 1800 i Stavanger, det var kjempegøy.

Hør også hvordan Susanne beskriver det å spille på mindre scener, i forhold til festivaler som Roskilde, Øya og Bergenfest:

The Sound Of War

(Foto: Marianne Myrmel Bjelland)
(Foto: Marianne Myrmel Bjelland)


Vi er mest vant til å se Susanne ved et piano eller med en tamburin i hånden, men denne gangen har hun funnet frem gitaren for å spille, ”The Sound Of War”. Dette er en rykende fersk låt. Hun spilte den første gang på Spellemann-utdelingen for drøye tre uker siden. Utenfor studio har det samlet seg en gruppe mennesker som sitter musestille og lytter spenningsfullt.

 

Hør Susanne Sundfør synge og snakke om “The Sound of War” her:


Hør hele intervjuet med Susanne Sundfør på www.srib.no/plutopop

 

 

Anbefalte artikler