– Man er alltid i en risiko for å bli diskriminert

This content has been archived. It may no longer be relevant

Forrige uke kom det frem i flere medier at hele 4 av 10 mannlige sykepleierstudenter dropper ut og ikke fullfører studiet. Faktorer som diskriminering og forskjellsbehandling har blitt pekt på som mulige årsaker til frafallet. Studentleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Mia Andresen, er ikke overrasket.

– Vi vet at 40 % av alle sykepleierstudenter faller av studiet. Det som gjør det ekstra sårbart at det er 4 av 10 menn som dropper ut, er jo at de allerede er så få fra før. Det er omtrent 15 % mannlige studenter på sykepleien, så når 4 av 10 faller av merker man det enda bedre, forteller hun.

En “ovenfra og ned”-holdning

Sykepleierstudent Haakon Milde kan fortelle at han var 1 av 10 gutter da han startet på studiet sitt. Etter noen få uker hadde de blitt til 5.

Har du opplevd diskriminering på arbeidsplassen?

– Man er alltid i en risiko for å bli diskriminert. Jeg hadde selv en dårlig praksisperiode der jeg hadde lyst til å slutte helt på studiet.

Milde sier at han aldri opplevde noe han oppfattet som kjønnsdiskriminerende i praksisen, men heller det han kaller for den “generelle diskrimineringen” av sykepleierstudenter, hvor studentene får beskjeder om å skjerpe seg og blir sett på som mindre viktige enn veiledere og andre sykepleiere.

– Den er tøff å ta midt i en praksisperiode. Mye av det du hører er nok ment med et glimt i øyet, men sykepleierne glemmer hvor presset studentene er i denne praksisperioden. […] Det er på en måte den “ovenfra og ned”-holdningen som gjorde det tøft for meg. 

Hør hele intervjuet her:

Mer enn varme hender og englevinger

NSF tar trakassering og diskriminering på alvor, og det er blant annet derfor de startet kampanjen “Mann kan bli sykepleier” som for tiden har over 6.000 følgere. Der kan man finne mange eksempler på hvordan menn blir positivt tatt imot på sykepleien. Andresen mener det er viktig å vise frem de gode forbildene, historiene og mulighetene man har som sykepleier.  

– Faget innebærer mye mer enn varme hender og englevinger. Det handler om et stort mangfold og ekspertkompetanse som vi har stort behov for, forteller Andresen.

https://instagram.com/p/98egqLIA1S/

 

Andresen mener det er mye som kan forbedres mot et mer respektfullt forhold til mannlige sykepleiere, men at det aller viktigste er å forbedre holdninger på arbeidsplassen og på studiet. 

– Kommunikasjonsstrategien på høyskoler og universiteter er dessverre basert for mye på kvinnelige søkere, legger hun til.

Må endre profileringen

Sykepleierstudent Milde er enig i at man er nødt til å endre profileringen av yrket. I forrige uke hadde han nettopp kommet hjem fra messe i Oslo hvor han promoterte sykepleieryrket, men når han gjorde det samme i Bergen var ikke opplevelsen like god.

– Jeg spurte en kar om sykepleien kunne være noe for han. Så ser han på meg med et særdeles overlegent blikk, og svarer iskaldt at “Nei, jeg har høyere ambisjoner i livet”. Så gikk han.

Dette er en holdning man kan se hos flere:

https://twitter.com/_christinalive/status/688342851713912832

Dersom du ønsker å høre mer om dette temaet kan du høre Nyhetsukas podcast fra forrige uke (uke 7) under:

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler