De beste filmene fra 2015

This content has been archived. It may no longer be relevant

Nå er det mindre enn én uke igjen til årets Oscar-utdeling og her i lille Norge har vi endelig fått sett de fleste av årets nominasjoner. I kinosyndromets nye podcast, Club Royale, har vi kåret våre topp 10 favoritter fra året som gikk. Blant disse finner du mange av årets Oscar-favoritter, men også mer ukjente filmer som du kanskje har gått glipp av. Her er lite utvalg av filmer som kanskje har flydd under radaren din.

Michael treffer en gammel eks-kjæreste i Anomalisa (Foto: Filmweb/United International Pictures)
Michael treffer en gammel eks-kjæreste. (Foto: Filmweb/United International Pictures)

Anomalisa

Charlie Kaufman, den ukronede kongen av meta er tilbake etter syv års pause. Mannen best kjent for filmer som Being John Malkovich (1999) og Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) har denne gang gått over til animasjon og står bak både manus og regi.

Anomalisa er på ingen måte en barnefilm da den følger den deprimerte selv-hjelpsforfatteren Michael Stone på forretningsreise. Anomalisa er nominert til Oscar, men kommer sannsynligvis ikke til å vinne. Allikevel er det deilig å se noen utfordre Disney og Pixars jerngrep rundt Oscarprisen for beste animerte spillefilm.

En ukrainsk demonstrant (Foto: Ivan Bandura)
En ukrainsk demonstrant. (Foto: Ivan Bandura)

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom

I november 2013 startet Euromaidan-protestene i Ukraina. Det som til å begynne med var fredelige demonstrasjoner for å få Ukraina til å bli medlem av EU, utviklet seg til en blodig konflikt mellom regjeringsstyrker og opprørere. Filmen gir et nærgående blikk på utviklingen av konflikten, og viser hvordan den påvirket det ukrainske folket. Filmen er nominert til beste dokumentar under årets Oscar-utdeling, og er tilgjengelig på, og delprodusert av, Netflix.

Amelia og Samuel ser etter monstre under senga (Foto: Filmweb/Another WOrld Entertainment)
Amelia og Samuel ser etter monstre under senga. (Foto: Filmweb/Another World Entertainment)

The Babadook

Skrekkfilmsjangeren har de siste årene vært preget av billige produksjoner og endeløse franchiser. Australske The Babadook er noe så sjeldent som en velprodusert kvalitetsskrekkfilm som i tillegg har et godt budskap. Filmen kom teknisk ut i 2014, men hadde ikke premiere i Norge før høsten 2015.

I filmen finner alenemoren Amelia en mystisk barnebok i hjemmet sitt som hun senere leser for sønnen. Boken forteller om Mister Babadook, et monster som er umulig å bli kvitt når du først er klar over at han finnes. Uten å gi bort for mye, er The Babadook både en velprodusert som virkelig vet hvordan den skal benytte forskjellige virkemidler, og dermed fortelle en enkel historie på en veldig effektiv og skremmende måte.

Joseph Gordon-Levitt i rollen som Philippe Petit (Foto: Filmweb/United International Pictures)
Joseph Gordon-Levitt i rollen som Philippe Petit. (Foto: Filmweb/United International Pictures)

The Walk

The Walk forteller historien om Phillipe Petit som forbløffet en hel verden da han sommeren 1974 gikk på line mellom tvillingtårnene i World Trade Center. Joseph Gordon-Levitt spiller hovedrollen og Robert Zemeckis står for regien.

I likhet med mange av Zemeckis’ tidligere filmer (Tilbake til Fremtiden (1985), Forrest Gump (1994)), er The Walk en film som preges av optimisme og livsglede. Det er en gjennomgående nysgjerrig og lettbeint tone i filmen som gjør at man blir like begeistret som Philippe selv.

Alicia Vikander spiller den kunstige intelligensen Ava (Foto: Filmweb/United International Pictures)
Alicia Vikander spiller den kunstige intelligensen Ava. (Foto: Filmweb/United International Pictures)

Ex Machina

Hva vil det si å være menneske? Do androids dream of electric sheep? Et klassisk tema i science-fiction som vi har sett mange ganger før. Allikevel er det et konsept det er vanskelig å bli lei av, og Ex Machina er en av de beste på mange år som tar opp denne problemstillingen.

Handlingen utspiller seg en avsidesliggende hytte/forskningsanlegg hvor tekno-guruen Nathan (Oscar Isaac) har funnet opp den kunstige intelligensen Ava (Alicia Vikander) og inviterer en av hans ansatte, Caleb (Domnhall Gleeson) for å hjelpe han å finne ut om han virkelig har lykkes med å lage en intelligens som ikke kan skilles fra mennesker.

En av Ex Machinas store styrker er den gjennomførte produksjonen. Til å være en film som er svært avhengig av effektarbeid, er det overraskende hvor lite iøynefallende det er. I tillegg har filmen en spektakulær kinematografi, og nydelige utendørsscener filmet i norsk natur, blant annet på Juvet Landskapshotell i Valldal.

Dette var bare et lite utdrag av Kinosyndromets favoritter. Sjekk ut den fulle podcasten under, eller den nyeste episoden av Kinosyndromet.

Siste podcaster

 

 

 

Anbefalte artikler