Guards Guards av Terry Pratchett

This content has been archived. It may no longer be relevant

Guards Guards er den åttende boken i Discworld-serien. Serien er brilliant forfattet av den geniale og humoristiske Terry Pratchett, som dessverre ble hentet av døden selv den 12 mars i år.

Pratchett hadde en helt spesiell måte å skrive på der han fletter inn dags-aktuelle og moderne tema i en verden der det absolutt ikke passer inn. Han hadde en helt klart satirisk kommentar til dagens samfunn, og brukte humor og fantasi til å si at alt er ikke helt som det skal være.

Les også: Når helter dør

En pizza, fire elefanter og en skilpadde

I Guards Guards tar han for seg alt fra skitne politikere til ærlige politimenn, og slenger like greit inn en drage som ønsker å bli konge på grunn av ren kjedsomhet.

Men før vi begynner, la oss ta et lite blikk på hvordan Discworld-serien fungerer.

Discworld består av 40 bøker som alle finner sted i det samme universet (en flat disk balansert på ryggen av fire elefanter som igjen er balansert på ryggen av en kjempeskilpadde). Bøkene følger ikke nødvendigvis en bestemt kronologi, men inneholder i stedet flere mindre serier som følger forskjellige karakterer gjennom deres opplevelser.

Drager er ikke gode husdyr!

Guards Guards (Norsk tittel: I lovens navn) er den 8. boka i Discworld-serien, og den første som omhandler Ankh-Morporks Night Watch.

Plottet begynner da et hemmelig brorskap, The Unique and Supreme Lodge of the Elucidated Brethren of the Ebon Night, planlegger – på oppfordring av dets Supreme Grand Master – å fremkalle en eldgammel drage for å finne den rettmessige kongen av byen. (For alle vet at konger avsløres aldri før i nødens stund, aller helst ved å drepe en drage.) I realiteten er planen å innsette en ”marionette”-konge som kan kontrolleres av tidligere nevnte Supreme Grand Master.

Men, som i de fleste diabolske plott, går noe galt. Plutselig har man en drage og ingen måte å kontrollere den på. What to do?

Purken ordner opp

Byens politienhet, The City Watch, eller rettere sagt The Night Watch (som vi heretter kaller for nattevaktene) vil finne ut hva som foregår og hvem som står bak de plutselige forkullede restene av

Anhk-Morpork innbyggere.

I løpet av boken blir vi presentert for mange herlige karakterer, blant annet mennene som utgjør Vekterkorpset.

Kaptein Sam Vimes, den stoiske, noe alkoholiserte lederen for The Night Watch. Sersjant Fred Colon, Nobby og deres nyeste medlem; Carrot Ironfounderson.

Carrot er 1,98, høy og oppvokst blant dverger. I en alder av 16 blir han til sin store overraskelse informert av sine foreldre at han er adoptert, og at det kanskje er en ide at han reiser ut i verden og treffer andre mennesker som ham selv.

Med bare et sverd, en skamkapsel av metall og en utgave av The Laws and Ordinances of Ankh-Morpork blir han sendt til Ankh-Morpork for å bli medlem av nattevaktene. (Her kan det nevnes at Carrot blir fortalt at dette er en meget ærefull jobb, mens egentlig er det en samling med misfits, hvis jobb er å ringe en bjelle og rope ”All’s well.”)
La oss bare si at de er lite forberedt på å håndtere en hissig drage som truer med å brenne ned hele byen.

Løp og lån

Jeg kan med hjertet på hånden anbefale alle dere som trenger en god latter og noen timers realitetsflukt å lese Guards Guards, på samme måte som jeg kan anbefale alle Pratchetts bøker om Discworld. Denne pizzaformede planeten som flyter gjennom universe, eller multiverset, blir fort ett hjem nummer to. Der kan man flytte inn i noen timer og le seg skakk sammen med en hel hær av sære karakterer. Kanskje gå litt på sightseeing i Ankh-Morpork sammen med ett politivesen som er en gjeng satt sammen av rene tv-krim klisjeer. Ta deg en tur på biblioteket eller boksjappen og skaff deg Guards Guards du også.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=PKJz7Tm5_rU]

Siste podcaster

    Anbefalte artikler