Når helter dør

This content has been archived. It may no longer be relevant

En av mine største helter, Sir Terry Pratchett, døde torsdag 12. mars 2015.

Han ble allerede i en alder av 58 diagnosert med en sjelden form for Alzheimer, og brukte mye ressurser og tid på å formidle om sykdommen og samle inn penger til forskning. Dessverre fant ikke forskerne en kur for dette innen hans død, men den dagen kuren kommer kan vi nok se tilbake og takke Sir Pratchett for hjelpen.

Mest kjent for Discworld

Sir Pratchett skrev over 70 bøker, men er mest kjent for serien Discworld. Den siste og førtiende Discworld-boken kom ut i 2013.

De som har lest noe av Discworld-serien har nok fått med seg at handlingen i bøkene er ett satirisk blikk på den virkelige verden. Døden selv dukker opp i 38 av bøkene hans, og det kan virke som Pratchett hadde en noe morbid sans for humor.


“YOU FEAR TO DIE?”
“It’s not that I don’t want… I mean, I’ve always… it’s just that life is a habit that’s hard to break…”

– Sir Terry Pratchett, Reaper Man.


Discworld-serien kan egentlig leses som individuelle bøker fordi bøkene alltid har en avsluttende slutt, men en del karakterer dukker opp gjentatte ganger iløpet av serien. Her er Rincewind, en magiker som egentlig ikke kan noe særlig magi, og Esmerelda Weatherwax, en heks som bruker psykisk krigføring til å få sin vilje, noen av favorittene.

En adlet skribent

Før Sir Pratchett skrev Discworld-serien ga han ut en bok kalt Strata i 1981, som også tar handling på en flat skiveformet planet. Selv om dette var en science fiction bok, var det nok også der ideen om Discworld kom ifra.

Han har som sagt skrevet 30 bøker som ikke omhandler Discworld, og jeg skal ikke liste opp alle her. Det kan dere fint klare å google dere frem til selv. Men jeg vil trekke frem en som jeg syntes er helt fantastisk, og det er Good Omens. Denne ga han ut sammen med Neil Gaiman i 1990. Good Omens er en humoristisk bok om jordens undergang.

En del av bøkene hans har også blitt adaptert til både animasjoner, spill, skuespill og filmer.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6pMjkM2xmBI&w=640&h=360]

 

Sir Pratchett har blitt adlet til ridder for sin litteratur, og har vunnet flere utmerkelser for sine verk.

Det er vanskelig å tenke på Terry Pratchett uten å tenke på de mange karakterene som har fått meg til å grine av latter.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler