Skuffet etter gatekunst-fjerning

This content has been archived. It may no longer be relevant

– Det var en vegg jeg har siklet på i flere år. Det stopper vel 25 000 biler der hvert år og det er en fin plass å få ut et budskap, sier Petter Nord, leder for gatekunstnerne BART.

“No lost generation” som gatekunsten utenfor psykologisk fakultet her i Bergen ble kalt ble satt opp i forbindelse med innsamlingsaksjonen PsychAid som jobbet med psykisk helse for barn i Syria. Verket ble satt opp i mars i fjor, og nå er det altså tatt ned. Petter Nord forteller at han måtte igjennom mange instanser for å til slutt få starte med utformingen på Psyk-fakultet.

– Det er en av de mer kompliserte prosessene jeg har vært med på med BART. Vi måtte ha tillatelse fra fakultetet, så bar det til universitetet, videre til byantikvaren og til slutt riksantikvaren før vi fikk klarsignal til å sette i gang.

20151106_150518
(Foto: Christine Jensen).

Nord sier at han ble skuffet når han fikk vite at verket skulle fjernes, men at gatekunstnere er hardhudet og vandt til at verkene deres har kort levetid. Som gatekunstner er han samtidig fornøyd med at verkene ikke får stå for lenge.

– På mange måter er vi fòr det, for vi liker at byen er litt i bevegelse og at vi følger tiden, mener Nord.

Usympatisk tidspunkt

Gatekunstneren sier likevel at han syns tidspunktet for fjerningen kunne hatt bedre timing.

– Om man skulle begynne å rydde og vaske til jul, så kanskje du ikke skal begynne med å vaske vekk disse Syriske barna som står og gir oss en flott og poetisk påminnelse på noe ganske tragisk noe, sier han.

Bergenserne har reagert kraftig etter at verket forsvant og BART har mottatt mye støtte siden den gang. Petter Nord finner til og med anledningen til å sammenligne “No lost generation”, med Eiffeltårnet som i sin tid ikke var ment til å stå så lenge som det har.

– Det var ment at motivet skulle være midlertidig, men det var jo Eiffeltårnet i 1889 også, selv om vi er glad for at det fortsatt står der, forteller han.

20151106_150224122112211212
(Foto: Christine Jenssen).

En av Bergens skatter

Gatekunstneren forstår ikke hvorfor man har bestemt seg for å fjerne verket som han karakteriserer som en av Bergens skatter.

– Jeg skjønner ikke hvem det er som mener at det skal bli bedre uten, dette var en av våre skatter på en måte, og da mener jeg ikke for BART, men for Bergen generelt, sier Nord og peker på tilbakemeldingene de har fått etter fjerningen.

– Om du ser på Facebook-siden vår, så ser man at Bergenserne ikke ville fjerne verket vårt. Det er bare å se på reaksjonene.

På posten har reaksjonene vært mange og fulle av følelser, kommentarer som: “Varför skulle det bort? Är det finare med helt grått och trist?”, “Dette som jeg likte så godt…..” og “Uvitende”.

20151106_1459411111
(Foto: Christine Jenssen).

Total skivebom

Petter Nord sier at bestemmelsen om å starte jul-rengjøringen med “No lost generation” i stedet for å ta seg av “taggingen” på hushjørner rundt om kring i byen for en total skivebom og etterlyser kommunen å følge opp om stempelet som en “ja-kommune”.

– Vi har fått et direktiv om at byen skal ta vare på gatekunst og med tanke på reaksjonene så mener jeg at man har gjort det som man kaller for å pisse seg sjølv på leggen, påpeker Nord.

 

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler