Intervju: Sophie Krüger

This content has been archived. It may no longer be relevant

Sophie Krüger er en bergensk nykommer du bør merke deg. Den freshe og sprudlende 17-åringen slapp sin første låt, Pappa$ Bank 28. oktober, etterfulgt av en frisk musikkvideo proppet av fest, pappagutter og ironi. Studentmorgen tok en prat med rap-Norges nyeste tilskudd.

Om musikken

Hvordan fant du ut at det var rapping du ville begynne med?

– Jeg fant det ut fordi jeg følte at synging ikke fungerte lenger. Jeg synger fortsatt til en viss grad, men jeg måtte gå litt vekk fra det og tenke nytt, forteller hun.

Sophie forteller at låten er en selvkritikk, men også en kritikk mot samfunnet. Den handler om overbrukskulturen og hvordan ungdommer blir fremstilt i media.

Låten har en slags ironisk distanse, men er det viktigst for deg at folk skjønner denne ironien eller at de digger låten?

– Altså det viktigste for meg er vel egentlig at folk misforstår den, for da forstår de den mye bedre. Det var tanken; noen klarer å skille mellom ironien og det seriøse, men andre gjør ikke det. Men det er egentlig helt greit, for det er en sang som skal provosere, sier hun.

Hvorfor tror du majoriteten av rappere er menn?

– Det tror jeg er fordi mange kvinner blir skremt av banen. Mange mannlige rappere synger om kvinner på en diskrimenerende måte, med veldig seksuelt innhold. Når vi da skal prøve å komme inn på banen, blir vi litt sånn «Hva skal vi synge om? Skal vi være diskriminerende mot menn, skal vi henge på det menn sier – hva skal vi gjøre liksom?». Og så tror jeg også det har med forventninger å gjøre. Når vi skal prøve oss, må vi enten være shit-gode eller så blir det bare dritt-dårlig. Da tror jeg mange blir skremt av banen, sier hun.

På spørsmålet om hvordan vi kan få flere kvinner med i rapmiljøet, tenker hun seg om, før hun smiler lurt:
– Vet ikke helt, men å få flere som meg, hehe? Enten man feiler eller klarer det, vil det på et tidspunkt komme en som klarer det, og det er jo dritkult. Å prøve og feile er det viktigste!

Hva slags tilbakemeldinger har du fått på rappingen og låten?

–Jeg har fått veldig mye blandet. Noen synes det er kult, noen liker ironien. Mens andre er veldig uenig, og andre misforstår. Så det er egentlig veldig blandet, kanskje 50/50 med folk som liker og folk som ikke liker det.

Selv om hun har fått noen negative tilbakemeldinger, har få gått til personangrep mot henne. Og hvis det skulle skje, tar den ferske Bergen-rapperen det hele ganske lett:

– Det er jo bare veldig morsomt, det er bare å re-tweete! Jeg føler at når man hakker ned på en ironisk sang, så er det ikke rettet mot meg.

Har du noen artister du kunne tenke deg å samarbeide med i fremtiden?

– Ja, det er egentlig veldig mange. De jeg liker å høre på er blant annet Kjartan Lauritzen og Hester V75, i tillegg til at jeg synes Lars Vaular og Karpe Diem er dritkule.

Sophies kommende prosjekter vil være mer politisk rettet. Foto: Per Heimly.
Sophies kommende prosjekter vil være mer politisk rettet (Foto: Per Heimly).

Politikk og rap går ofte hånd i hånd, og låten din er jo ganske politisk. Vil du si at din musikk har et spesielt politisk budskap?

– Ja, men jeg ønsker på en måte å skjule det litt. Karpe Diem gjør det drittfett, de kommer ut med navn, veldig direkte og åpenbart. Mine videre produksjoner kommer bare til å bli mer og mer politiske og ille i tekstene. Jeg synes det er viktig. I rap kan man si veldig mye på en gang, det er ikke som med synging, der det kan være «I love you, why don’t you love me back?», det er ikke sånne ting. Man kan si det man faktisk mener. Da er det viktig å bruke den plassen man har fått.

Jodel, kommende låt og kjærestemateriale

Har du en favoritt når det kommer til sosiale medier?

–  Jeg synes jo Instagram er veldig gøy, men man blir jo litt opphengt i «likes-ene», da. Twitter også, der kan man skrive litt morsomme quotes og sånn. Og så er Jodel dritgøy, jeg skriver bare køddeting der!, sier hun, før hun fortsetter:

– Det er så mange random, morsomme folk der ute, som gjemmer seg i kjellerleiligheten sin, og ikke sier noe morsomt til vanlig. Så bare kommer alle de gøye tingene på Jodel – og så er det jo i nærheten. Jeg liker også at man kan skrive uten at noen vet hvem du er.

Studentmorgen spør likevel om Sophie kan avsløre den mest upvotede jodelen hun har skrevet, og hun finner ivrig frem telefonen, før hun leser opp: 

– «Puppene mine er morsomme. De er liksom der, men så er de ikke der allikevel.” Jeg fikk 59 likes, folkens!

Fra jodling til rapping. Hvilke planer har du fremover nå?

–Jeg har planer om å produsere og publisere enda mer. Og å komme med enda flere meninger. Jeg skal ta med litt egne erfaringer i låtene, og det blir nok mye mer politisk fremover. Neste sang handler om kvinnediskriminering, konstatere hun.

Nysgjerrige som Studentmorgens mandagsfugler er, spør vi pent om vi kan få en liten tittel-dropp. Etter en rask sjekk hos manageren, som følger med fra produsent-bua, kan Sophie stolt annonsere hva låten skal hete:

– Kløver-dronning!

Videre melder hun at det ikke er har noe med den bergenske rap-duoen å gjøre:

– Jeg tenkte på det i går, og fikk litt panikk. Det var noen som snakket om Kløverknekt, og jeg tenkte «Faen, det er nesten det samme»! Men den er ikke rettet mot de. De synger ikke veldig negativt rettet mot kvinner, sier hun.

Men hvordan kommer kløveren inn? Studentmorgen fortsetter å fiske etter informasjon.

– Man kan ikke si hjerterdronning, for det blir litt for uskyldig igjen, litt for Jomfru Maria-stemning. Jeg tok kløver fordi den er svart. Jeg kunne jo tatt Spar-dronning, men det klang ikke like bra!

Videre svarer hun på hva den kommende låten handler om:

– Vi er ikke så lett på tråden som vi blir fremstilt i media. Selvfølgelig er jo noen det, og det gjelder både jenter og gutter, men låten blir litt sånn «Ikke vær så lett på tråden». Nå snakker jeg mest om menn, men jeg har opplevd de som tror de bare kan ta og få – den blir jeg irritert over, den kjenner jeg på.

Når det kommer til menn, kan den single 17-åringen røpe hva hun synes er viktig hos en kjæreste: 

– Humor er selvfølgelig veldig viktig. Og det at han er snill, og det at han har en mening. Så lenge samtalen går lett, så har du meg!, smiler hun.

Sjekk ut Sophies låt her:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=gXs_iLo6CYk]

Her kan du høre hele intervjuet:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/232243193″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=’450′ iframe=”true” /]

 

Anbefalte artikler