Intervju: Arif og Unge Ferrari

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det er to spente jenter som haster seg gjennom smale brosteinsgater for å nå avtalen de har med den provisoriske duoen. Gutta vi skal møte er blant Norges heteste artister, noe NRK P3 sin “30 mest spilt”-liste understreker. Dette gjør ikke akkurat undertegnede mindre nervøs. Arif og Unge Ferrari er i Bergen i forbindelse med en landsdekkende turné, og vi har tryglet manageren deres om å skvise oss inn i en hektisk timeplan. Vi fikk klarsignal for bare noen timer siden, og nå står vi i hotellobbyen og stiller oss kritisk til alle spørsmålene vi har forberedt. Herregud, kommer de til å spotte to ferskinger på lang vei?

– Vil dokkar ha en vaffel? Eg har blitt sykt god med det vaffeljernet!

En i crewet, aka dagens reddende engel, kommer mot oss i det vi trer inn i hotellets oppholdsrom, og løsner opp stemningen med vaffeltilbudet. Vi får beskjed om at vi bare venter på Stig (Unge Ferrari). Etter noen lange minutter kommer en høyreist skikkelse inn i rommet, og vi slår oss ned i salongen hvor Arif alt sitter.

Åpenhet om følelser og dårlige sjekketriks

– Grillz, grovt språk og materielle ting er noe av det man forbinder med det miljøet dere er en del av. Likevel har blant annet du, Stig, noen myke tekster å vise til. Er dere egentlig noen pusegutter?

– Vi snakket om det i går, faktisk. Vi ble begge enige om at vi er litt avhengige av å være lei seg. Vi nyter kanskje det å være litt deppa. Hvis man bare er glad hele tiden, aner man jo ikke hva noe annet er, sier Unge Ferrari tankefullt.

– De beste låtene blir laget når man slår opp, ikke når man blir sammen, legger Arif til. 

– Det er litt det som er greia med “Hvis du vil”, også. Jeg ville vise at det er kanskje mange som kommer til å tro at

Som artist tror Unge Ferrari tror det er best å fremstå som singel. Foto: Helene Latini.
Som artist tror Unge Ferrari tror det er best å fremstå som singel. (Foto: Helene Latini)

“okei, han har blitt myk” eller at “han prøver å selge ut (sell out)”. Men dét der er en side av meg jeg kommer til å ha resten av livet. Da kan jeg heller starte med den, og så kanskje folk skjønner at “okei, det er bare én av tingene vi får se”, sier Unge Ferrari. 

Gutta er velformulerte og prater i et behagelig toneleie. De ser opplagt og freshe ut. Dersom turnélivet er like mye preget av fest og fyll som ryktet skal ha det til, så skjuler disse to det godt.

Breakup-sesong og hårprat

Er dere single?

– Ja, utbryter begge.

– Da jeg inngikk et samarbeid med plateselskapet mitt, fikk jeg egentlig beskjed om at det hadde vært bra om jeg var singel, men at jeg ikke måtte være det, sier Unge Ferrari.

– Er det sant? Skyter Arif inn og ler. 

 Jeg tror man føler litt eierskap til en artist hvis artisten ikke tilhører en annen. Man er ett steg nærmere å kjenne ham eller henne, på en måte. Jeg tror at hvis man liker en artist, og finner ut at han eller hun har kjæreste, tenker man kanskje “faen, de har kjæreste”. Man kan enten bli sjalu, eller så blir man sånn “okei, da er det ikke så interessant”. Musikken er sikkert fortsatt bra, men det noe med det, forklarer Unge Ferrari.

– Vil det si at dersom du hadde fått deg dame, så ville du fortsatt ha sagt at du var singel?

– Eeeh, ja. Eller det spørs. Nå er jeg faktisk singel. Vi har en breakup-sesong i gjengen vår nå, sier Unge Ferrari.

– Hele gjengen, alle bare blir single, legger Arif til.

Fra kjærester til hårsveis: Arif er kjent for sin store afro, som for øyeblikket er fanget i stilsikre cornrows. Han tilstår at han ikke har klippet seg på over seks år, og at håret ikke trives i kulde. Han har en klar formening om hva han tenker om når folk, aller helst en shawty i senga, piller på håret hans:

– Det er dritdigg. Men ikke hvis folk bare kommer bort på byen, det er ikke digg.

– Det er det samme med en kort jente. Jeg føler alle skal plukke opp den korte jenta. Det er litt sånn som med håret ditt, forklarer Unge Ferrari.

Ingrid er hun korte, og alle ler når hun peker på seg selv, og sier: “Hei!”.

– Dét, eller så skal alle ta hatten eller capsen, fortsetter Arif.

– De tror de er sexy når de tar capsen din, og så danser og tuller foran deg. Det eneste jeg gjør, er å vente på å få den tilbake, sier Unge Ferrari, og avslører at det som oftest er jenter som gjør dette.

– Vil det si at å dra capstrikset er det dummeste man kan gjøre hvis man har lyst til å sjekke dere opp?

– JA, svarer begge klart og tydelig.

Hårpraten, som var på vei til å skli sakte ut, er likevel ikke helt over. Vi vil gjerne vite hva som skjuler seg under capsen til Unge Ferrari, og det foregående svaret avslørte hvilken strategi vi ikke bør bruke. Et enkelt spørsmål viser seg å holde, og etter å ha spurt hvilken sveis han har for tiden, forsvinner capsen – frivillig:

–  Nå har jeg rosa hår. Egentlig har jeg helt sykt med krøller. Håret mitt vokser sykt mye oppover. Jeg burde egentlig bare embrace det jeg har. Jeg går med caps nesten hele tiden, det er noe jeg har gjort siden jeg var liten, og det har blitt en del av meg. Jeg holder håret kort, da er det mye lettere å ha med å gjøre, sier Unge Ferrari.

Turnéavslutning og UK-rap som inspirasjon

Arif, som har bodd i London er periode, er inspirert av UK-rap. (Foto: Helene Latini)
Arif, som har bodd i London er periode, er inspirert av UK-rap. (Foto: Helene Latini)

–  Dere avslutter turneen 29. januar på Sentrum Scene i Oslo. Dit kommer også den store UK-rapperen Skepta. Hva tenker dere om det?

–  Skippy, mann! Skippy-boy! Det blir sykt ass, utbryter Arif.

–  Jeg følte vi klarte å fange ham i en riktig setting. Det å invitere ham dit, og det at vi er en del av showet, er en kul greie. I stedet for bare “Skepta, Sentrum Scene – ferdig”, liksom. Vi har jobbet for å gjøre den kvelden så riktig som mulig, forklarer en ivrig Unge Ferrari.

– Det er ofte sånn at en turnéavslutning er en litt bitter-sweet greie. Siste konserten, men det her blir mer starten på noe større. En slags dagsfestival. Kanskje vi kan gjøre dette her hvert år –  hvem vet? Det hadde vært kult, sier Arif.

–  Hva slags forhold har dere til UK-rap?

– Jeg har bodd i England. Det har vært med å prege min måte å gjøre musikk på. Jeg har hørt på det siden. Skepta er ikke en artist jeg har fulgt med på, men jeg hørte om han for lenge siden. Det er kult å se at han faktisk gjør det dødsbra nå om dagen, fordi de gutta har holdt på lenge, ass! Jeg elsker britisk rap, sier Arif.

– Og den Grime-waven (britisk undergrunnsjanger) som var før Dubstep kom, den var sykt inspirerende. Jeg har helt klart alltid holdt et lite øye med de. Veldig mange flinke folk. Jeg hørte veldig mye på Wiley (britisk Grime-artist og produsent) før. I tillegg er det en YouTube-kanal som heter SBTV, med masse freestyle. Det jeg har erfart er at britene er sykt mye flinkere teknisk sett. De har tre ganger så mange ord, det er kanskje ikke freestyle det de gjør, men de virker mye mer forberedt. Det kommer et kamera –  det er ikke en beat engang, de bare tar det a capella,  legger Unge Ferrari til.

– Det er en sånn sult der, som ikke eksisterer andre steder, sier Arif.

– De prøver å bevise at det ikke bare er amerikanerne som kan det, selv om det er amerikanerne som er best likt. Det er kanskje de vi har et forhold til fra før av. Det blir det samme som å høre rap på bokmål. Da er alltid bergensk litt mer spennende, fordi det har en litt annen klang, avslutter Unge Ferrari.

Arif nikker anerkjennende til det Unge Ferrari sier. Uten at vi prøver å gå i fellen med å sammenligne artister for mye, så bekrefter de to at de er inspirert av UK-rap.

Elsker Justin Bieber og “West End Girls”

–  Har dere noen guilty pleasures? 

– Jeg har hørt på Justin Bieber i fem-seks år nå, sikkert, sier Unge Ferrari.

– Jeg elsker Justin Bieber! Det er ikke noe sånn at vi skjemmes over hva vi hører på, utbryter Arif.

– Forskjellen på oss og andre rappere, er at vi har et bredere musikalsk syn. Vi verdsetter musikk for musikk, og vi driter i hva imaget tilsier at vi skal like, liksom. Det finnes ikke dårlige sjangere, bare dårlig musikk. Jeg kan like hva som helst, så lenge det treffer meg på en eller annen måte. Jeg føler ikke det er noe musikk jeg er flau for å si at jeg liker. Vi hever oss litt over den der tøffing-holdningen, forteller Unge Ferrari med et smil om munnen.  

–  Jeg sykt glad i en låt fra Pet Shop Boys som heter “West End Girls”. Den beaten er hard, sier Arif engasert.

Intervjuet går mot sin slutt idet manageren minner gutta på om at de har en stram timeplan å forholde seg til. Et siste ønske fra vår side er om de ikke kan tildele oss noen fengende rap-navn. Arif og Unge Ferrari er kjappe og konsise:

–  Ingi-G og HellaTini!

Vi takker for at de har giddet å prate med oss, at de tok seg tid til litt bildeknipsing, òg for nystekte vafler. På vei ut i Bergens gater blir enig om å “play it cool” til vi i det miste har passert vinduet til hotellresepsjonen. Idet vi rundet kvartalet friket vi fullstendig ut, og noen stakkars anleggsarbeiderne ble vitne til vår grufulle forvandling fra to forholdsvis oppegående 20+-åringer, til to forelskede fjortiser. Jepp.

Forrige tirsdag slapp Unge Ferrari musikkvideoen til Lianer:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=XmJc_k-l0pY&w=640&h=360]

I tillegg bør du sjekke ut samarbeidslåta Bulmers :

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=uTf8dDtqFug&w=640&h=360]

Her kan du høre intervjuet i sin helhet:

Anbefalte artikler