Vil betale utenlandsstudier for norske elitestudenter

This content has been archived. It may no longer be relevant

Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvig har i samarbeid med Aker ASA opprettet stiftelsen Aker Scholarship. 20. oktober er fristen for å søke stipendet som skal finansiere master- og doktorgradstudenter ved utvalgte universiteter i USA, England og Singapore.

Daglig leder i Aker Scholarship, Bjørn Blindheim, har sammen med rådgiver Mari Sofie Korslund reist rundt på ulike universiteter og høgskoler i Norge for å speide etter potensielle kandidater.

– Vi ser for oss at mottakerne ikke kommer til å pådra seg noe ekstra studielån ved oppholdet deres når vi støtter dem, og vi støtter dem også i selve søknadsprosessen og underveis i studiet, forklarer Blindheim.

Viktig for utvikling av norsk næringsliv

Han mener det er viktig å gjøre det mulig for disse talentene å komme inn på noen av de beste universitetene i verden, slik at de kan komme tilbake og bidra til det norske samfunnet.

-Vi vil da få tilbake talenter som har spisskompetanse innenfor sitt fagfelt som er helt ledende i verden. Vi tror de kan ta dette med inn i norske virksomheter.

Responsen har vært positiv, både fra studenter og fra rektorer som håper at dette kan bidra til å bygge relasjoner med steder som Harvard, MIT og Stanford.

– Vi hadde en student i Bergen innom som sa at «egentlig kom jeg inn på Imperial College i fjor, men dessverre hadde vi ikke penger i familien til å gjøre dette», sier Blindheim.

– Det er nettopp den type kandidater vi ønsker å hjelpe. Det er talentet, og ikke tykkelsen på lommeboken i familien som skal avgjøre om du skal kunne gå på et sånt sted, understeker han.

Ni utvalgte skoler

Stipendet utdeles for første gang i 2016. I første omgang er det studier på ni universiteter som vil bli finansiert. De utvalgte skolene er Oxford, Imperial College, Standford, Harvard, MIT, Univeristy of Pennsylvania, National University of Singapore, Caltech og Cambrige. I tillegg til skolepenger, skal stipendet dekke bo- og levekostnader.

Avhengig av økonomisk støtte

18 år gamle Sheheryar H. Zaidi er en av dem som håper på støtte fra Aker Scholarship. Han har kommet inn på prestisjetunge Oxford University i England, men er avhengig av økonomisk hjelp for å kunne fullføre studiet. Han er ikke norsk statsborger, og får dermed ingen støtte fra lånekassen.

– Selv om jeg har bodd i Norge i mer enn fem år, og absolutt har planer om å jobbe i Norge etter utdannelsen min er ferdig, så får jeg dessverre ikke noe støtte fra lånekassen. De vil at man fysisk skal være i Norge mens man går gjennom søknadsprosessen. Jeg søkte på Oxford i fjor, måtte begynne i år og derfor sier de at jeg kan ikke få norsk statsborgerskap, sier Zaidi.

Zaidi forteller videre at det er få nordmenn som studerer ved Oxford. At noen tar initiativ til å hjelpe utenlandsstudenter økonomisk, er viktig for Norges fremtid, mener han.

– Det er ganske mange fra Sverige og Danmark, men ikke fra Norge. Røkke tenker rett og slett på landets fremtid, og jeg tror han forstår at det er viktig å investere i god utdanning. Norge må kunne konkurrere med andre land senere, påpeker han.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler