Baila, Bergen!

This content has been archived. It may no longer be relevant

En svett lørdag på en av de altfor mange, trange nattklubber i Bergen: beaten dropper, og alle i rommet hopper opp og ned i en klynge, med hendene i været. Joda, de fleste av oss liker å danse etter x antall enheter alkohol, når mørket har senket seg i lokalet og listepopen har inntatt anlegget. Men har du noensinne prøvd deg på noe annen type dans? Frister det ikke å lære noen litt mer sexy moves?

Aktivt miljø

Svingende hofter, deilige rytmer og forførende spansk. Alle som har vært innom Latin-Amerika og/eller Spania, vet hva det går i. Salsa, Reggaeton, Merengue, Kizomba og Bachata – for å nevne noen. En kan kanskje si at dans med røtter fra Latin-Amerika har én ting til felles; det er lett å bli hekta. Og enda en ting – det kryr av arrangementer hvor du kan lære, øve og danse dem her i regntunge Bergen. Det finnes nemlig et overraskende aktivt (og relativt stort) dansemiljø; en finner alt fra Kizomba-workshops, salsakurs for nybegynnere og kubanske-dansekvelder. Det går ikke én uke uten at diverse arrangementer finner sted, og hvis du deltar, vil du med stor sannsynlighet få et hint av hete kvelder, palmesus og solbrune kropper – og nye skills å vise frem.

En cubansk danseløve 

En som virkelig har peiling, er Glesniel Peréz fra Cuba. Han og kjæresten, Karina Hunderi, vil at flere skal bli kjent med den latin-amerikanske dansekulturen. Sammen driver de Cuba-Norge Dans, en danseskole med spesielt fokus på dansene fra Cuba. For han var oppveksten fylt med dans og musikk hele tiden, og hans første møte med den norske dansekulturen var overraskende. Han hevder man ikke trenger å drikke for å tørre å danse, og han oppfordrer rett og slett nordmenn til å hoppe i det.

Hva er det viktigste å tenke på når man danser?

– Dette svaret hadde vært så vakkert på spansk, smiler han, mens Karina skyter inn: – Å føle rytmen og nyte. Eller nei, rett og slett å ha det gøy!

Karina og Glesniel driver danseskolen Cuba-Dans Norge (Foto: Helene Latini)

Hva er favorittdansen din?

– Jeg elsker salsa, men favoritten er likevel Reggaeton. Det er enkelt, man kan danse alene eller i par. Man danser med alle vennene sine, i klasserommet, ute, overalt – også uten musikk, kun ved at alle klapper. Selv om cubansk salsa er mest populært, kan man kanskje si at Reggaeton har tatt over. Stegene endrer seg i tillegg hvert år, så det er viktig å holde seg oppdatert. Hvis en ikke følger med, vil vennene dine se rart på deg.

Videre forteller han om forskjellen mellom de norske og cubanske danseferdighetene:

– Det er en stor forskjell. I Cuba er dans en del av kulturen. I Norge har man andre interesser; man liker å gå å fjellet, gå på ski, løpe. I Cuba danser vi, hele tiden. Her har man ikke samme forhold til rytme og dansing.

Han understreker likevel at det er mange danseskoler her i Bergen, og et godt latin-miljø:

– Etter man har vært på kurs, kan man øve seg på byen, og litt etter litt vil mange kunne danse, avslutter han.

Kizomba-workshop

Kizomba er en dans som opprinnelig er fra Angola, men som senere har spredt seg og blitt svært populær over store deler av Latin-Amerika. Psykologistudent Nora Bergan er en av mange som har falt for dansen. Hun har tilbrakt helgen på Kizomba-workshop, i regi av Latido Dance:

Nora Bergan er glad hun meldte seg på Kizomba-Workshop (Foto: Helene Latini)
Nora Bergan er glad hun meldte seg på Kizomba-Workshop (Foto: Helene Latini)

– Jeg har drevet med dans i 15 år, og i det siste har jeg blitt mer interessert i pardans. Jeg har nettopp reist i Latin-Amerika, og der ble jeg introdusert for Kizomba. Det er en sensuell dans, noe man kanskje må bli vant til. I løpet av kurset står man helt tett inntil 8 fremmede menn, som for noen kan virke litt skummelt. Jeg vil likevel definitivt oppfordre andre til å prøve Kizomba! Det er en dans som kanskje ikke krever like mye forkunnskaper som noen av de andre dansene, og det er gøy å lære seg og deretter gå ut å danse, sier hun.

Roseanne, leder og instruktør i Latido Dance (Foto: Helene Latini)
Roseanne, leder og instruktør i Latido Dance (Foto: Helene Latini)

Leder og instruktør hos Latido Dance, Roseanne, understreker at Kizomba er en dans hvor man danser veldig tett: – Men vi har ikke kontakt der man tror vi har kontakt, men kun i overkroppen. Der er det i gjengjeld viktig å føle partner sin, slik at man vet hvor man skal danse. Hun forteller at en typisk workshop foregår over to dager, der man danser intensivt i fem timer, med sosiale pauser hver time.

Fem grunner til å delta og fem arrangementer i nærmeste fremtid

Det finnes flere gode grunner til å prøve ut en av de latinamerikanske dansene. For det første er de svært vennlige for studentlommeboka. De fleste har en inngangspris på mellom 20 og 50 kroner, mens andre er helt gratis. For det andre er det få som har behovet for å drikke seg dritings før de tør å entre dansegulvet. Dette er kanskje litt uvant for mange, men det er faktisk overraskende lett når man først har begynt. Og for det tredje trenger du heller ingen partner, slik mange kanskje tror; det er vanlig å bytte partner flere ganger i løpet av kvelden, i tillegg til at mange kommer alene. For det fjerde er arrangementene åpne for alle. Det vil si at hvis du har en liten greie for litt eldre hunks eller internasjonale hofter, er de også ofte representert. For det femte – du kommer garantert til å smile.

  1. 30. september: Hver onsdag har SALSAVERKSTEDET drop-in salsatimer. Ingen partner eller påmelding kreves. Gratis introduksjonstime fra 17.30, deretter billig undervisning.
  2. 1. oktober: Bergen Salsaklubb arrangere salsakveld hver torsdag på USF Verftet fra 20.00 – 23.00. 30,- kr for inngang, alle nivåer.
  3. 6. oktober: Kizomba-night på Kvarteret (Støy), i regi av Kizomba Social Dance. Gratis nybegynnerkurs fra 20.15, krever ingen partner eller forkunnskaper.
  4. 20. oktober: Baila Bergen inviterer til Kizomba-day med blant annet den italienske instruktøren Edo Simoni. Workshops fra 17.00. Kvelden avsluttes med Thuesdaykiz-party. Påmelding kreves.
  5. 17. november: Bachata-dag i regi av Baila Bergen, med de spanske instruktørene Korke og Judith. Arrangeres på Storelogen på Kvarteret, påmelding kreves.

 

For mer oppdatert informasjon og flere arrangementer, kan du for eksempel følge sidene Salsa i Bergen, Latido DanceBaila Bergen eller Cuba-Norge dans på Facebook. Og hvis du trenger litt ekstra inspirasjon, vil disse tre låtene definitivt få deg i riktig humør:

Salsa: Rebelión (No le pegue a la Negra) – El Inspector De La Salsa

Reggaeton: El Serrucho – Mr. Black

Kizomba: Danca Kizomba – Stony

 

Hør hele intervjuet med Glesniel og Karina her:

 

Hør hele intervjuet med Roseanne her:

Anbefalte artikler