Forbrent: teaterstykket som gir deg frysninger

This content has been archived. It may no longer be relevant

Høstens store snakkis på teaterfronten i Bergen er Forbrent. Det er med god grunn at det intense stykket til Wajdi Mouawad har skapt så stor interesse blant folk flest, med en fengslende fortelling og ikke minst gripende skuespill. «Regissør Kjersti Horn og scenograf Sven Haraldsson har trolig skapt et univers det kan bli snakket om lenge,» skriver DNS.no.

Handlingen

Stykket handler om tvillingene Simon og Janine. Deres mor har gjennomgått mange traumatiske opplevelser i livet, noe som har ført til at hun har vært stum de siste fem årene. Når hun dør etterlater hun seg et testamente som inneholder to brev. På det ene brevet står det: «Finn din far. Gi ham dette brevet.» På det andre brevet står det: «Finn din bror. Gi ham dette brevet.»

Tvillingene har aldri visst at de har en bror, og har aldri kjent sin far. Vi følger dem gjennom en spennende kriminalhistorie om kjærlighet, hvor flere knuter blir løst opp, og tvillingene skjønner at den moren de hadde lært seg å kjenne kanskje skjulte en stor, mørk hemmelighet.

DNS Ole Friele jr.
(Foto: Ole Friele jr.)

Anmeldelser

Forbrent tar opp flere dagsaktuelle temaer som tilhørighet, krig, vold og urettferdighet. Stykket har fått terningkastfem i både Dagbladet og BA, og strålende anmeldelser i Klassekampen og BT. Dagbladets Lillian Bikset skriver: «Historien er voldsom, og Kjersti Horns valg av fortellergrep gir på en og samme tid både avstand og nærhet til den. Ikke-realistisk estetikk gir et filter som tillater tilskueren reflekterende distanse, samtidig som rollefigurenes reaksjoner spilles følelsesladd ut.»

(Foto: Ole Friele jr.)
(Foto: Ole Friele jr.)

BA gav også en soleklar femmer, og deres Ann Kristin Ødegård skriver blant annet: «Regissør Kjersti Horn har tatt Wajdi Mouawads historie om en mor som bryter hatspiralen og gjort det håndfast, nært og aktuelt: Det handler ikke om vestlige turister og flyktninger, men om mennesker du like gjerne kunne møtt i din graffitimalte bygate: Mødre, fedre, sønner og døtre. Og det du ser er ikke det du tror du ser.»

Det er ingen tvil om at Forbrent er et stykke som har fanget publikum. Stykket er rått, brutalt og ærlig. Absolutt verdt å sjekke ut! 

Hør hva våre skummiser Ina og Anna forteller om stykket her:

Siste podcaster

Anbefalte artikler