Internasjonal feiring for arbeidsbevegelsen

This content has been archived. It may no longer be relevant

I Norge er 1. mai en offentlig høytidsdag og flaggdag. Slik har det vært i 68 år, men fremdeles er det noen som velger å sette fram sine politiske saker denne dagen. Dette er som oftest fagforeninger med sine medlemmer i spissen.

Politisk lunch på rådhuset

Det var både latter og sang da Fagforbundets medlemmer i Bergen samlet seg på rådhuset fredag formiddag for lunch. Her hadde folk fra flere avdelinger møtt opp for å feire arbeiderens dag. Blant annet helsearbeidere fra Fagforbundet Helse Bergen som hadde tatt med sine medlemmer på lunch på rådhuset.

"Vi har et solidaritetsansvar, der de kjemper for sine rettigheter." - Knut Bakken (Foto: Jeron Joseph)
“Vi har et solidaritetsansvar, der de kjemper for sine rettigheter.” – Knut Bakken (Foto: Jeron Joseph)

Knut Bakken, leder for Fagforbundet Helse Bergen formidlet til Studentradioen i Bergen viktigheten med å feire 1. mai og at det er en dag der alle samles for å feire arbeidere. Dette skjer ikke kun i Norge, men i alle land.

“Samtidig ser vi at det vi har i Norge er ingen selvfølge, og det skjer stadig forandringer. Svake grupper med mennesker blir holdt utenfor og blir enda svakere. Dette er kamper som vi kommer til å fortsette med til evig tid.”

Hør intervju med Knut Bakken her:


Representant fra arbeidsutvalget Roger Heimli var en av de som tok turen over fjellet for å feire denne dagen. Han mener at det er av to årsaker man skal feire 1. mai. Den ene er å samle arbeiderbevegelsen for å fremme kampen som har foregått i 150 år og feire de seirene de har fått. Den andre er å samles i solidaritet for deres internasjonale arbeidskamerater og for dem selv for å motivere framtidens saker.

"Det er viktig å beholde familielivet," sier Roger Heimli, her med sin sønn. (Foto: Jeron Joseph)
“Det er viktig å beholde familielivet,” sier Roger Heimli, her med sin sønn. (Foto: Jeron Joseph)

Det viktigste Roger vil sette i lyset er det regjeringen planlegger å gjøre i løpet av sommeren, å endre på kjerneverdien fagforeningene har kjempet for. Blant annet vil det være å beholde 8 timers arbeidsdag, slik at man kan få jobbe, ha fritid og hvile. Dette vil endre arbeiderens familieliv og andre verdier i livet.

Ved spørmålet av søndagsåpne butikker poengterer Roger at det er viktig å ha en annerledes dag, en fri dag. Der man kan bruke tid med familie og venner, og til å dyrke de interessene hvert enkelt har.

Hør intervjuet med Roger Heimli her:

Rune Eklund Breisnes, leder for ungdomsutvalget i Hordaland. (Foto: Jeron Joseph)
Rune Eklund Breisnes, leder for ungdomsutvalget i Hordaland. (Foto: Jeron Joseph)

Rune Eklund Breisnes er ungdomssekretær i Fagforbundet. Hør hva han har å si til både feiringen og hva slags saker han kjemper for ved å klikke på lydklippet under.

 

Partileder for Arbeiderparti og hedersgjest; Jonas Gahr Støre. (Foto: Jeron Joseph)
Partileder for Arbeiderparti og hedersgjest; Jonas Gahr Støre. (Foto: Jeron Joseph)

Hedersgjesten Jonas Gahr Støre

Etter at alle i 1. mai-toget hadde samlet seg dukket den første taleren som også var hedersgjest, Jonas Gahr Støre, opp. På talerstolen advarte han mot en ny borgerlig regjeringstid og byrådstyre i Bergen. Her angrep Jonas flere problemer som regjeringen sitter med i dag, og tok blant annet opp konflikten mellom Palestina og Israel, endingen av arbeidsmiljøloven og dens påvirkning av hvert enkelts privatliv.

Studentradioen fikk en liten prat med han.
Hør hva han hadde å si her:

Se slideshow med bilder:

Anbefalte artikler