Ukens anbefaling: Sesamolje

This content has been archived. It may no longer be relevant

Du har kanskje flere ganger prøvd å lage asiatisk mat hjemme, og hver gang litt skuffet måttet konkludere med det samme: Det smaker ikke Asia.

Dette kan selvfølgelig ha mange årsaker. Vi bor ikke i Asia, og har ikke tilgang på de samme råvarene de har. Allikevel er det ett enkelt grep som forvandler de aller fleste måltider fra et trasig norsk forsøk på asiatisk til ”WOW, skulle nesten tro jeg var i Beijing!”: Sesamoljen.

Krydder med intens, asiatisk smak

Sesamoljen er lett tilgjengelig i de aller fleste asiatiske matbutikker. Den finnes i mange ulike varianter. Det er den mørke oljen, som får sin karakteristiske smak fra ristede sesamfrø, vi er interessert i her. Lys, kaldpresset sesamolje smaker helt annerledes enn den ristede, og gir ikke på langt nær samme intense asiatiske smaksopplevelse.

Oljen smaker veldig mye. Tilsett gjerne litt sesamolje i oljen du bruker til å steke eller wokke. Her er det imidlertid viktig at du sper den ut, ellers vil de andre ingrediensene forsvinne bak oljens utpregede smak.

Oljen brukes imidlertid først og fremst som et krydder som tilsettes mot slutten av matlagingen; i en suppe, i en vårrullblanding, eller ringlet over sauterte grønnsaker, f.eks. aspargesbønner.

Jeg kan ikke tenke meg den saus som ikke blir bedre og mer asiatisk uten litt sesamolje. Også her må du passe på at smaken ikke tar overhånd. Start med  bittelitt, og smak til med mer.

Oljen er også perfekt i en lett salatdressing til en asiatisk salat bestående av blant annet nudler, kylling, biff eller tofu, og “juliennet” kål, gulrot, agurk, paprika og reddik.

Asiatisk salatdressing

Bland sammen:

  • 1 ss soyasaus
  • 1 ts sesamolje
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • Litt finhakket ingefær
  • Litt finhakket chili
  • Stjerneanis (enten malt eller hel; hvis du bruker hel må dressingen stå og trekke en stund)

Flere oppskrifter med sesamolje

Grunnet undertegnedes store kjærlighet for sesamolje, har det ikke vært til å komme fra at den har dukket opp i tidligere oppskrifter:

Siste podcaster

    Anbefalte artikler