Åsane overrasker i OBOS-ligaen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Åsane er den nordligste bydelen i Bergen og også den største målt i folketall. Åsane er likevel mest kjent for å være tilholdssted for IKEA, en hel mengde kjøpesentere og å være plassen der Lars Vaular tråkket sine barnesko. Bydelen som frem til 1972 var en egen kommune huser også Bergen Travpark, Bergen Golfsenter og ikke minst Bergen Fengsel. Det er da merkverdig at Åsane for mange bare er noe man haster gjennom på E16 mot Voss eller Oslo.

Nesten nedrykk til OBOS på to år

Tilbake i 2002 var Åsane å finne, som i dag, i 1. divisjon. Opprykket året før ble derimot fulgt av nedrykk, kun ett fattig målpoeng bak Skeid. Åsane Fotball har siden den gang vært ansett som et av mange bergenske lag som har middels suksess i 2. divisjon. I 2007 var oransjetrøyene egentlig klar for nedrykk til 3. divisjon, men ble berget av at Start 2 måtte ned grunnet at førstelaget rykket ned fra Eliteserien. Vi må bare to år tilbake i tid, i Oddsenligaen (2. divisjon) 2013, for å finne et Åsane-lag med kun tre poengs klaring til nedrykk.

Damian Sanchez Olsen og Vegard Leikvoll Moberg var på besøk hos Offside på Onsdag. (Foto: Marit Bjøntegaard)
Damian Sanchez Olsen og Vegard Leikvoll Moberg var på besøk hos Offside på onsdag. (Foto: Marit Bjøntegaard)

Etter den nevnte sesongen i 2013 kom en ny mann inn og tok over roret i Åsane Fotball: Kjetil Knutsen. Den tidligere spillerutvikleren i Brann og hovedtrener for et ungt Fyllingsdalen-lag var mannen som skulle gi klubben fra Bergen Nord den suksessen de hadde ventet på siden nedrykket i 2002. Ved Knutsens inntog begynte klubben for alvor å satse på unge fremadstormende spillere. Spillere som Niklas Lerpold, Marcus Stueland og den gang innleide Damian Sanchez Olsen skinte under Knutsens ledelse.

Sanchez Olsen beskriver Knutsens innflytelse på spillergruppen slik:

– Kjetil har en fotballfilosofi som passer veldig godt inn mot spillergruppen. Vi har en del spillere med ekstremferdigheter og de er han god til å dyrke.

Ung spillergruppe

Etter en braksesong i 2. divisjon var opprykket til OBOS-ligaen sikret. Etter opprykket har det vært veldig klart hvilken filosofi Kjetil Knutsen og hans team har for Åsane Fotball – et lag bestående av unge profiler med ekstremferdigheter som kan utvikles. Spillertroppen har en snittalder på 22,1 år. Kun tre spillere er eldre enn 25 år, de to keeperne Østgaard og Søreide, sammen med mister Åsane: Jahn Ove Wiik.

Av unge spillere som har kommet inn og styrket laget er blant andre lånesoldat Håkon Lorentzen (17), Senai Hagos (20) og Joachim Soltvedt (19). Soltvedt har på to kamper alene stått for fire målpoeng, og har scoret ett mål mindre enn Brann-laget han ble vraket fra har gjort på sine to første kamper. Midtbaneanker Vegard Leikvoll Moberg mener de har en styrke i sin unge spillerstall:

– Vi er en kompisgjeng som har lyst til å nå de samme målene.

Når Moberg får spørsmål om en så ung spillerstall kan føre til store variasjoner i prestasjonsnivået svarer han bestemt.

– Det er en vanlig unnskyldning, men i Åsane er vi opptatt av å ikke bruke unnskyldninger.

Hør første del av intervjuet med Sanchez Olsen og Moberg:

Veien videre

Etter to serierunder leder altså Åsane OBOS-ligaen, etter seier mot også nyopprykkede Levanger og Nest-Sotra, som var det laget med minst margin mot nedrykk i fjor. En drømmestart mot to lag som sammen med Åsane er tippet på nedre halvdel av tabellen blir nå fulgt av fem tøffe kamper mot Kristiansund, Bryne, Fredrikstad, Sandnes Ulf og Sogndal. Selvtillit skal likevel aldri undervurderes i fotball.

– Målsetningen vår er å holde oss på vinnersporet så lenge som mulig, og det er ingen som har skremt oss så langt, sier Sanchez Olsen.

Før seriestart ble klubben tippet av alle landets store medier til direkte nedrykk. Etter den gode starten har Åsane vist at de vil kjempe om plassen, likevel er Sanchez Olsen nøktern i forhold til hvor klubben vil ende opp til slutt.

– I fjor lå Nest-Sotra også på toppen av tabellen etter to serierunder, men endte på en tolvte plass.

Stallkollega Moberg vil heller ikke gi noen konkret tabellposisjon, men er klar i sin tale.

– Vi skal overraske, hva jeg legger i det får du tolke selv.

På Søndag venter en tøff bortekamp på Kristiansund kunstgress.

– Vi reiser ikke til Kristiansund og er fornøyd med ett poeng. Jeg mener vi bør dra dit for å vinne, avslutter en offensiv Moberg.

Hør andre del av intervjuet med Sanchez Olsen og Moberg her:

 

 

PS: Vil du se Åsane gå for tre poeng borte mot Kristiansund vises kampen på C Sports klokken 18:00 på søndag.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler