Bonussporet: Glimt

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien Bonussporet gir vi i nettredaksjonen deg den ekstra bonusen av informasjon du ikke får servert gjennom de ukentlige radiosendingene. Denne uken er det samfunnsprogrammet Glimt som står i fokus.

Hver søndag fra 13:00-14:00 kan du ta frem tekoppen og lytte til Aisha Marie Heim (22), Sofie Margrethe Foss Liverud (21) og Tage Rivas Tollefsen (27) som sitter i studio. Glimt er programmet som utforsker dagens samfunn gjennom å se på kulturelle uttrykk. For hver sending tar de for seg ulike temaer og utforsker alt fra tilhørighet, lykke og identitet gjennom ulike former for kunst.

Sammenslåingen

Det hele startet da Sofie var programsjef i studentradioens Kinosyndromet, og Aisha var med i Utenriksmagasinet Mir. Sammen med BIFF hadde de tre programmene en sammarbeidssending som omhandlet dokumentarfilmer. De hadde en vellykket utesending på Chagall som videre førte til dannelsen av Glimt.

 En dag etter utesendingen satt vi på HF-biblioteket og snakket om hvor kjekt og vellykket det hadde vært. Vi ble enige der og da om at dette var noe vi ville gjøre noe videre med, sier Sofie mens hun smiler bort mot Aisha i sofaen.

Da de to jentene dannet radioprogrammet Glimt, trengte de en tredje person med i bildet. Tage, som tidligere var med i Kinosyndromet sammen med Sofie, ble derfor den tredje. Jentene skryter av Tage, og nevner at han lager de beste lydklippene, og at han kan blant annet har vunnet en pris under Tirilprisen, som er studentmedienes egen prisutdeling, for disse.

 Vi hadde allerede en koselig stemning i studio, men vi trengte en som var flink med lyd. Tage er den beste til å lage lydklipp, så det var bare naturlig at valget falt på han. Da vi startet radioprogrammet befant han seg i Tokyo som utvekslingsstudent. Han var litt usikker i starten om han hadde tid og lyst, så det var ikke lett å overtale han. Men vi sendte pilotsendingen vår til han og da fikk vi et ja allikevel.

Hvorfor de tre er et så godt team er ikke vanskelig å se. Med en avslappet holdning og mye på hjertet, er det vanskelig å ikke like dem. Både Sofie og Aisha har flere år med teater bak seg, og selv om de har sluttet, snakker de enda varmt om det. I dag studerer Sofie juss og Aisha geografi, mens Tage studerer japansk. Det at de tre studerer så ulike ting tror de bare er fint. De mener dette kan hjelpe de å få litt ulike synsvinkler rundt temaene de diskuterer. I tillegg er både Aisha og Sofie veldig glad i politikk, kunst og kultur, noe som gjenspeiler seg i programmet.

De tre personene bak Glimt (Foto: )
Tage, Sofie og Aisha er personene bak Glimt. (Foto: Xin Li)

Et glimt av Glimt

Radioprogrammet utforsker dagens samfunn gjennom å se på kulturelle uttrykk. For hver sending tar de for seg ulike tema og utforsker alt fra tilhørighet, lykke og identitet gjennom ulike former for kunst. Navnet Glimt virker som en metafor og beskriver hva de ønsker å formidle med programmet.

 Du er på en fest og får blikkontakt med en person på andre siden av rommet. Ofte oppleves slike små øyeblikk som noe veldig stort, til tross for at det er en kjempeliten hendelse som er over på få sekunder. I radioprogrammet tar vi for oss små hendelser og ser nærmere på det. Navnet Glimt kan derfor stå som en metafor for hva vi ønsker å formidle, sier Aisha.

Hun utdyper dette videre med at de ønsker å få folk til å legge merke til flere ting i hverdagen; slike ting man ser, men kanskje ikke tenker over. Gi folk en litt dypere innsikt i temaer de kanskje ikke har tenkt så mye over før, forklarer hun. Sofie nikker bekreftende.

 Vi vil prøve å knytte ting litt mer sammen for lytterne våre. Vi vil forsøke å gi nye perspektiver på ting folk flest kanskje ikke har tenkt så mye over selv. Gi et nytt lys til ulike temaer, som for eksempel ordet lykke. Dette er noe de aller fleste kan si noe om, men så ønsker vi å komme med noe mer og undersøke det litt dypere, sier Sofie.

De gode samtalene

De to jentene tilbringer mye tid sammen både i studio, men også på utsiden. Det er oftest utenfor radioen de gode ideene og samtalene kommer, forteller de.

(Foto: )
De tre gleder seg til å fortsette med programmet. (Foto:  Xin Li)

 Noe av det kjekkeste med radioen er samtalene vi har utenfor studio, hvor vi kommer opp med nye ideer og emner til sendinger. Ofte kommer de beste ideene under Wineyard. Der snakker vi alvorlig i 15 minutter, og så en time om alt annet. Vi tilbringer så mye tid sammen at vi til tider kan bli veldig like. Da er det godt vi har Tage som en tredjemann inn i bildet, forteller Sofie.

 Ja, når man tilbringer så mye tid sammen er det jo heller ikke til å stikke under stol at vi viser mange stygge sider ved oss selv. Sofie kunne ha brukt mine negative sider mot meg, men det gjør hun aldri. Det er en slags tillitsgreie som vi balanserer veldig godt. Vi er veldig sta begge to, men det fungerer godt allikevel, tilføyer Aisha.

Hva skiller Glimt fra andre programmer?

Aisha forklarer at Glimt har et litt annet fokus enn en del andre programmer, ved at de er mer spørrende og undrende. De kan velge seg tema selv og dermed ta disse temaene for seg på en annen måte. Jentene håper de når ut til alle typer studenter, ikke bare de med samme interesser som de selv har. Aisha forteller videre at målgruppen er alle som lurer på noe, og at de snakker om alt fra A til Å, slik at de dermed har noe som kan treffe alle og enhver. De to jentene legger sist til at de er glade for at de ikke har en merkelapp, men at de kan snakke om alt de ønsker som måtte falle dem inn.

Begge jentene gleder seg til vinkvelder, indisk mat og lange diskusjoner, og vi gleder oss til å følge med de på reisen.

Du kan høre Glimt på Studentradioen hver søndag fra 13:00-14:00, eller på podcast nedenfor.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler