10 raske spørsmål med Sgrow

This content has been archived. It may no longer be relevant

I forbindelse med Sgrow sin debutplate Terrors and Ecstasies, sendte vi i Trigger noen raske spørsmål til Vilde Ilkama Nupen og Kristoffer Lislegaard som utgjør bandet. De fortalte gladelig om blant annet albumet, bandet og noen av de rare tingene man kan oppleve når man arbeider som musiker.

De var også så greie at de ga oss tre plater som vi kan dele ut til dere. Hvis du har lyst til å vinne en splitter ny plate til hyllen din, kan du på vår Facebook-side svare på spørsmålet under:

Hva heter den første låten Sgrow lagde sammen som ble åpningssporet på deres EP fra 2013?

1) Hvordan er det å nettopp ha gitt ut sitt første album?

Det er kjempegøy og rart, og litt skummelt! Det føles ekte nå, liksom, at vi virkelig gjør dette og satser. Vi synes plata har blitt kjempefin, og er stolte over at vi har fått til dette! Samtidig er det rart at noe vi har jobbet med så lenge plutselig bare er ute. Det kan være demotiverende å se hvor kort nyhetsverdi ting har på internett, det kommer jo nye og spennende ting hele tiden, også sitter man litt igjen med følelesen av at: “jamen, vi har jo jobbet så lenge med dette, hvorfor er ikke folk like gira som oss fremdeles, det har jo bare gått to uker!”.
Det er også litt sånn at man har hatt releasedatoen i kalenderen så lenge, og når dagen kommer og man tenker man er over den kneika, så ser man at det er en enda større kneik man skal over. Man når et mål, også dukker det opp femti nye. Man rekker liksom ikke nyte øyeblikket helt. Med det sagt så er det så utrolig stas å spille nye låter på konsert! Vi har unngått fristelsen så lenge, holdt kortene tett til brystet og delt musikken med veldig få i forkant av slipp, så det er ekstra pirr å spille konserter nå. Og selvfølgelig så gøy å få så mye fin tilbakemelding som vi har!

 

2) Har det vært en lang prosess og fikk dere noen spesielle minner underveis?

Det har vært en mye lengre og tyngre prosess enn forventet, da livet har inntruffet mer enn én gang og både rammet oss personlig og de menneskene vi har samarbeidet med. Da i form av dødsfall, sykdom, flytting og andre store omveltende hendelser. Alt dette har innebært at det har vært store forsinkelser i flere ledd, noe som har vært litt frustrerende til tider.
Det første sporet som vi spilte inn i studio begynte vi på i september 2013, og det siste i oktober 2014. Vi produserer det meste ferdig hjemme, og drar i studio for å få hjelp med vokalinnspilling og miksing på utstyr som vi ikke har råd til. Så egentlig er det ingenting som tilsier at det skal ta så lang tid som det har tatt, normalt sett. Vi har derfor ikke så mange konkrete minner i forbindelse med albumprosessen, fokuset har heller vært på å få ting gjort. På den positive siden har albumet virkelig modnet på denne tiden, og vi har fått et resultat som vi er skikkelig fornøyd med.

 

3) Tittelen, Terrors & Ecstasies, inneholder to kraftige ord. Hvordan føler dere at disse kommer til uttrykk på skiva?

Vi føler at Terrors & Ecstasies oppsummerer hele plata godt. Albumet består av de mest happy, naive og festlige låtene vi noensinne har skrevet, og noen av de mest dystre, vonde og angstfylte. Albumtematikken dreier seg både musikalsk og tekstlig i stor grad om kontraster mellom lys og mørke, ro og uro, lykkefølelse og motløshet, og hvordan disse ytterpunktene ofte kommer i samme “pakke”, at de på en måte eksisterer i par inni oss og rundt oss. Hehe.. Det er hvertfall tanken bak.
 
Album cover. Sgrow - Terrors and Ecstasies (Portrait "Midas" av Ari Pelkonen)
Album cover. Sgrow – Terrors and Ecstasies (Portrait “Midas” av Ari Pelkonen)

4) Coveret på platen er både dystert og vakkert. Er dette en del av tematikken på skiven?

Vi kontaktet den finske kunstneren Ari Pelkonen og forklarte ham hva vi tenkte rundt albumet vårt og at vi hadde falt pladask for et av bildene hans, “Portrait (Midas)”. Vi lurte på om ikke han kunne tenke seg å la oss bruke det, da det var noe i bildet som umiddelbart traff oss i forhold til musikken. Det ville han! Han kicka veldig på det, ettersom kontraster viste seg å være hovedtemaet i hans arbeid også. Så ja, coveret er absolutt ment å høre til tematikken på plata.

 

 5) Dere begynte å spille sammen i 2009, hvordan møttes dere? Og hva gjorde at dere ville jobbe sammen?

Vi traff hverandre da vi studerte musikk i Oslo, var begge fan av hva den andre gjorde, og ble etter hvert også kjærester. Vi begynte å lage musikk sammen i forbindelse med at jeg (Vilde) hadde fått et tilbud om noe studiotid og skulle spille inn to låter med piano og vokal. Jeg spurte Kristoffer om ikke han ville være med og gjøre den ene låta litt mer interessant. Vi utarbeidet en pre-prod på låta “Mind Control”, dro i studio med den, og resultatet ga såpass mersmak at vi ville fortsette å lage musikk sammen. Så det har vi gjort siden. “Mind Control” ble faktisk åpningssporet på EP’en vår fra 2013.

 

6) Vi ser at dere har med en forklaring av uttalelsen til navnet deres. Hva er opprinnelsen til “Sgrow”? Har det en betydning?

Det er fryktelig internt og nerdete egentlig, men kort fortalt er det en benevnelse vi begynte å bruke for en spesiell glitch-lyd som vi bruker mye i låtene våre. Sgrow-lyder altså. Også ble vi bare Sgrow. Vi har med lydskriftforklaring på navnet noen steder fordi folk har en tendens til å uttale det S-grow, noe vi ikke helt skjønner selv, men gjerne vil hjelpe til med å klare opp i!

 

7) Har dere noen opplevelser eller musikk som har inspirert musikken deres?

Vi er veldig altetende når det kommer til musikk og lytter på masse forskjellig, noe som kanskje også kommer til uttrykk i vår musikk. Vi er kanskje særlig inspirert av post-rock, ambient og annen elektronisk kunstmusikk, ulike klubbsjangere, rnb, og ren og skjær popmusikk. Vi får ofte inspirasjon av å gå på konserter, av reiser, film og scenekunst, og av å ta offentlig transport. Ellers er selve prosessen ofte inspirerende i seg selv. Vi gjør mye feltopptak av lyd, det være seg lyden av Akerselva, lyden av et gjerde hørt fra innsiden via kontaktmikrofon, lyden av Vilde som stuper, lyden av juleribba til mora til Kristoffer som freser.. Sånne ting. Vi samler på lyd, rett og slett, og bruker det aktivt i musikken. I tillegg samler vi videomateriale som vi prosesserer og lager videokunst av, som vi bruker interaktivt i forhold til musikken på konsertene våre.

 

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/175157053″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

8) Har dere noen gode/sære opplevelser fra turnèlivet?

Har ikke så mange lengre historier, men her er en liten liste med merkelige/bra ting som vi kommer på:
– Å kjøre rundt i militærbil i Tyskland med artistkontakten vår, som hadde bodd i bilen i et år sammen med hunden sin, og hadde vedfyrt pizzaovn i bagasjerommet.
– Superrave på Kastellnatt under Slottsfjell 2014, beste kvelden!
– Å måtte lage eget projektor-oppheng av en Lidl-handlekurv. Funka bra.
– Å “sove” i samme bygg som en nattklubb i Skottland.
– Å blir ropt “Fuck You” til av publikum da vi nevnte at vi hadde plater til salgs.
– Å ha blitt fortalt at vi “mangler et eller annet, ikke en klovn, men kanskje en kamel” av en publikummer etter en konsert…? Vi tar det til vurdering.

 

9) Vi kan ikke se at dere har tatt turen innom Bergen enda. Har dere noen planer om dette i nær fremtid?

Vi har aldri spilt i Bergen og har kjempelyst til det! Hvor er det kult?
Vi skal virkelig prøve å få til noe. Snart!

 

10) Hva er planen videre nå som debutalbumet er ute?

Først er det Releasefest på Jaeger i Oslo 20. mars! Deretter har vi bare lyst til å spille så mange konserter som overhodet mulig, og begynne å skrive ny musikk til nye utgivelser. Om det blir single(r), en EP eller enda et album vet vi ikke enda, men nå er vi på en god rull og må bare fortsette. Ettersom vi gjør alt med unntak av distribusjon selv, så hadde det også vært digg å skaffe seg noen samarbeidspartnere som kunne hjelpe oss med management og booking. Vi får se!

 

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/186719475″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Anbefalte artikler