Preview: Borussia Dortmund – Schalke 04

This content has been archived. It may no longer be relevant

Vi skrur tiden tilbake til 12. mai 2007. Neuer, Rafinha, Asamoah, Özil, Kuranyi & co gjestet Westfalen i det som etter alle solemerker skulle bli enda en ydmykelse i en høyst middelmådig sesong for de svartgule. For første gang siden 1958 lå Schalke 04 an til å stikke av med tittelen som Tysklands beste lag. Rosinen i pølsen var at den godt som kunne sikres i erkefiendens lekegrind. Med to serierunder igjen ledet die Königsblauen med ett poeng på VfB Stuttgart. Sølvpussen var kjøpt inn og troféskapet gjort klart. 19. mai skulle, etter planen, Marcelo Bordon heve Deutsche Meisterschale foran drøye 60 000 tilskuere på Veltins Arena, men slik gikk det aldri. Troféet ble hevet av Fernando Meira – Stuttgart ble tysk mester. Alexander Frei og Ebi Smolarek sørget for nær euforiske tilstander i Dortmund, da de trolig påførte det sureste tapet i Schalke 04 sin historie.

Sannsynligvis vil Schalke 04 aldri få anledning til å gjengjelde nedturen. I hvert fall ikke med full kraft. Ti poeng og åtte hakk på tabellen skiller lagene før 23. serierunde. Schalke kjemper en innbitt kamp om å kvalifisere seg til neste års Champions League. Bayern München og Wolfsburg er overlegen, men kampen om de to siste plassen er knallhard mellom Schalke, Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach og Augsburg. Like bak lurer formsterke Werder Bremen, og kanskje får vi se et Borussia Dortmund som evner å nærme seg. Lite ville gledet Schalke-fansen mer enn å kvele den ørlille gnisten Dortmund har klart å tenne etter vinterpausen.

Borussia Dortmund v Scania 04

For første gang denne sesongen står Dortmund med tre strake seire i Bundesliga, og tross 1–2 tap i midtuken for Juventus ser det ut til at de har funnet formen. Schalke på sin side står med én seier siste tre kampene i Bundesliga og har ikke levert som de bør, men skal kunne dra fordel av at motstanderen spilte borte mot Juventus på tirsdag.

Roberto Di Matteo har klart å etablere et defensivt solid lag som de siste fem kampene i Bundesliga står med 4–3 i målprotokollen. Utfordringen ligger, tross et slagkraftig angrep, i å score nok mål til å vinne kamper. Huntelaar er forventet å være tilbake etter smellen han pådro seg mot Real Madrid. Utfordringene ved laguttaket er hvordan de skal takle fraværet av Kirchhoff og Matip. Neustädter har spilt både anker og stopper i trebackslinjen, men uten Kirchhoff mangler de en utpreget sekser som kan ta plassen til Neustädter om han skyves ned. Alternativet kan være å sette Aogo inn som anker, eller la den lovende unggutten Kaan Ayhan ta plass i midtforsvaret og la Neustädter fortsette ryddingen på midten. På høyresiden må de klare seg uten duracell-kaninen Atsuto Uchida, noe som trolig medfører at Tranquillo Barnetta nok en gang må figurere i den noe uvante rollen som vingback. Fraværene bør ikke by på de aller største utfordringene for Schalke.

Borussia Dortmund på sin side mangler både Piszczek, Grosskreutz, Durm og kanskje Sokratis, noe som gjør at de muligens må spille med et femtevalg på høyreback. Hvis ikke Sokratis blir spilleklar blir det spennende å se hvem han velger. Unge Felix Passlack imponerte stort på høyresiden i vinterpausen. I midtforsvaret er det uvisshet hvorvidt Subotic er helt klar etter at både han og Kampl har vært isolert fra laget grunnet sykdom. Hummels har – som vanlig – noen småproblemer som skaper usikkerhet.  Lagets største problemer ligger defensivt, da de muligens må spille med en helt ny forsvarsfirer. Gledelig er det imidlertid at flere spillere, deriblant Sven Bender, nærmer seg kampklar. Med forbehold om at spillerne som sliter med småskader blir klare bør Dortmund klare seg uten unnskyldninger. Kun Grosskreutz og Piszczek har et større skadeomfang. Med 10–4 i målprotokollen siste tre kampene, så skal det være mulig å tro på hjemmeseier før møtet.

På Westfalen Stadion er det kun én ting som er godt nok for Borussia Dortmund: Seier og tre poeng. Forskjellen på seier – som i beste fall kan ta de syv poeng bak Champions League-plass – og tap, er enorm. 13 poeng bak Schalke 04 levner lite håp om spill i Europa. Laget fra Gelsenkirchen har vist at de kan spille på resultat tidligere. De har en trygg defensiv ramme og potensielle målscorere i front som vil kunne gjøre det vanskelig for Borussia Dortmund å få kampen inn i sitt spor. Frem til kampen mot Freiburg slet Dortmund med å skape sjanser mot etablert motstand, og dette er den første store testen de må bestå for endelig å kunne friskmeldes. Mens Schalke er mest interessert i å bevare posisjonen sin i medaljestriden ser Dortmund nå for første gang på lenge ryggen til motstanderne i front – og det befriende lyset i enden av tunnellen. Klarer Dortmund å bryte gjennom Schalke 04 kan de se fremover mot betydelig enklere motstand neste serierundene mot Hamburger SV, 1. FC Köln og Hannover 96 – samt åttendelsfinale i DfB-Pokal mot Dynamo Dresden førstkommende tirsdag.

Sannsynlige oppstillinger

Borussia Dortmund (4-2-3-1): Weidenfeller – Sokratis, Subotic, Hummels, Schmelzer – Gündogan, Sahin – Kuba, Kagawa, Reus – Aubemeyang

Schalke 04 (3-5-2): Wellenreuther – Höwedes, Neustädter, Nastasic – Barnetta, Höger, Aogo, Prince-Boateng, Fuchs – Choupo-Moting, Huntelaar

 

Anbefalte artikler