Januzaj – Hvorfor ikke Belgia?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Forrige helg viste Manchester United-talentet Adnan Januzaj seg for hele verden, da han på egenhånd snudde kampen på Stadium of Light i Sunderland. Det spesielle med Januzaj er ikke bare at han er en av kontinentets største talenter, men også at han har mulighet til å spille for Belgia, Albania, Serbia, Tyrkia eller England. Foreldrene er født i Kosovo (Albania), besteforeldrene født i Jugoslavia (Serbia) og Tyrkia, og om kort tid kan han søke om britisk pass. Selv har han ikke gjort sitt endelige valg hvem skal han velge å spille for, men for Offside finnes det bare ett svar; Belgia!

 

“Verdens dyreste landslag”

Det er rundt 30 år siden Belgia sist kunne vise til noe på fotballbanen. Med en sølvmedalje fra EM i 1980 og en fjerdeplass i 86-VM, nådde det lille lavlandet sin topp i internasjonal fotball. Nå ser det derimot ut som den forrige ”gullgenerasjonens” etterkommere står klar til å løfte Belgia til nye høyder.

De kalles “verdens dyreste landslag” (i samlet verdi), og det er ikke uten grunn. Med et talentnivå som ikke ligner grisen, seiler nå Belgia frem som den neste stormakten innenfor fotballverden, og allerede har de vist hvorfor. Med internasjonale toppspillere i hvert ledd på banen skal det mye til for at det lille, splittede landet i Nordvest-Europa ikke skal kunne utfordre storhetene på kontinentet i nærmeste fremtid. I Premier League kryr det av disse svært så talentfulle spillerne, men bredden i Belgias landslagstropp er så bred at man finner spillere fra også de andre store europeiske ligaene. Så langt i VM-kvalifiseringen ser det ganske lovende ut for “de røde djevlene” fra Belgia. Fortsetter de formen de er inne i, blir de garantert å se i Brasil om halvannet år.

Offside setter fokus på fremtidens profiler, og denne uken har vi gjort en omfattende analyse av landslaget som snart bør legge verden under seg:

 

KEEPER

Man kan vel trygt si at det kun er storhetene Tyskland og Spania som kan måle seg med Belgias keeperrepertoar. Førstekeeper er kanskje det største keepertalentet i verden, Thibaut Courtois, som i forfjor hjalp Atletico Madrid til Europa League-trofeet. Han er ung og allerede svært god. Med tanke på at han bare er 21 år, kan man ikke se for seg annet enn en stor karriere for denne mannen. Men til tross for Courtois’ kjempetalent, blir han presset for plassen mellom Belgias stenger av Liverpools sisteskanse, Simon Mignolet, og Torinos Jean Francois Gillet. Med andre ord er Belgia altså dekket til det fulle, og har så langt vist dette med få mål i eget nett under VM-kvaliken.

 

FORSVAR

Enhver trener må få frysninger nedover ryggen når de hører om forsvarsspillerne som Belgia har til rådighet. Med kaptein og City-spiller Vincent Kompany som bakerste leder, kan manager Marc Wilmots velge mellom flere kanonsterke forsvarspillere rundt han. I troppen finner vi nemlig Arsenal-bauta Thomas Vermaelen, Tottenhams Jan Verthongen, Bayern Münchens Daniel van Buyten og Atletico Madrids Toby Alderweireld. Dette sier mye om forsvaret og midtstopperne til Belgia, men de er også supplementert med meget habile backer i form av Gillet og Lombaerts. Med andre ord et forsvar på topp internasjonalt nivå, med både rutine og talent.

 

MIDTBANE

Vi snakker her om en gjennomsnittsalder på omtrent 23/24 år på de mest brukte midtbanespillerne, og samtlige holder meget høyt nivå i sine respektive europeiske toppklubber. Mest kjent er nok Januzajs klubbkamerat i United, Marouane Fellaini, med sin enorme og gjenkjennelige frisyre. Han er derimot mest kjent for sitt solide spill i Premier League, hvor han ofte har vært å se på scoringslister fra sin sentrale midtbanerolle.

Rundt seg har han en annen med en gjenkjennelig manke, nemlig Axel Witsel. Witsel ble i fjor sommer solgt til russiske Zenit for en stor sum penger som, basert på sitt spill for Benfica, ikke kan kalles annet enn riktig prissetting. Også Portos Stephen Defour, Chelseas Kevin de Bruyne og Tottenhams Moussa Dembele kan nevnes som sterke belgiske midtbanekort. Motstanderne har problemer med å bryte gjennom de allerede nevnte bakerste leddene, og det skal også mye til for også å overliste denne sterke midtbanetroppen.

 

ANGREP

Belgias største profil for øyeblikket finner vi i deres angripende ledd. Eden Hazard (22) har allerede i flere år blitt utpekt som det neste store fra Europa, og det er vanskelig å motsi dette. Han har allerede fått vist noe av sin brillianse i Chelsea, som han kom til i fjor sommer, og var den ledende skikkelsen i Lilles første franske seriemesterskap på nesten 60 år i 2010/11-sesongen. Men Hazard skal ikke score alle målene alene, for også på topp har Belgia stor bredde. Aston Villas Christian Benteke (22) har allerede vist frem sitt unge talent med flere scoringer på A-landslaget.

Også Romelu Lukaku (20) har vist store krefter, og har banket inn mange mål for utlånsklubber i Premier League (eid av Chelsea). Belgia kan også vise til målscorere som Jelle Vossen (Genk), Kevin Mirallas (Everton) og Dries Mertens (Napoli). Med en slik angrepstropp, ledet av Hazard, bør man altså bli overrasket om Belgia går målløs av banen i tiden fremover!

 

Velg outsiderne

Konklusjonen er klar. Om Adnan Januzaj ønsker å spille for et landslag som har potensiale til å gjøre det stort på den internasjonale arena de neste årene, så velger han landet han ble født i; nemlig Belgia. De vil få et outsider-stempel i både de kommende VM (i Brasil og Russland) og EM, og om det ikke blir ny suksess for Belgia de neste årene, vil i hvert fall vi i Offside bli svært overrasket.

 

Sjefsspeider Oppedal lagde denne rapporten om Belgia for omtrent et år siden:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2012/10/belgia-den-nye-stormakten.mp3]

 

Hør siste Offside-sending her:

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler