Asian Cup – oddstips

This content has been archived. It may no longer be relevant

Fire av de seks siste Asiamesterskapene har endt med pynting av troféskapet til Japan. Denne gangen arrangeres mesterskapet i Oseania, noe som med rette har gitt grobunn for optimisme rundt The Socceroos. Blant outsiderne finner vi Sør-Korea, Iran og forrige mesterskaps sjarmtroll (hvis det er lov å kalle dem det); Uzbekistan.

Mesterskapet går nå inn i sluttspillfasen med følgende motstandere i kvartfinalen:

Sør-Korea – Uzbekistan

Kina – Australia

Iran – Irak

Japan – De Forente Arabiske Emirater

Vinneren av Sør-Korea – Uzbekistan møter vinneren av Iran – Irak, og vinneren av Kina – Australia møter seierherren i Japan – UAE. Det vil si at forhåndsfavorittene Japan og Australia ikke kan møtes i en finale.

Sør-Korea – Uzbekistan

Sør-Korea vant noe overraskende, tatt i betraktning de to første oppgjørene, sin gruppe foran vertsnasjonen Australia. Uli Stielkes mannskap har vært bunnsolid defensivt hittil, og offensivt har de gjort akkurat det de må. Etter tre kamper med resultat 1-0 i favør Taegeuk Warriors beholder de favorittstempelet etter gruppespillfasen er overstått. Stielke har vekslet mellom 4-2-3-1 og 4-3-3, og har hittil ikke startet med samme angrepsrekke i noen av kampene. Son Heung-Min skadet seg i den første kampen mot Oman, og stod derfor over mot Kuwait. Gledelig nok for sør-koreanerne var han tilbake på banen siste 41′ mot Australia. Like lysbetont var det imidlertid ikke da Koo måtte ut med en skadet albue. Banens beste fra kampen mot Oman er ute resten av mesterskapet.

Toppscorer (3): Cho Young-Cheol, Lee Yung-Hyup, Nam Tae-Hee (1 mål)

Tilrettelegger (2): Cha Du-Ri, Lee Keun-Ho (1 assist)

Stjerne: Son Heung-Min

Se opp for: Lee Keun-Ho

Uzbekistan tok seg videre fra svake gruppe B, hvor Kina til slutt endte opp med gruppeseier. Nord-Korea og Saudi-Arabia endte opp som kasteballer, selv mot Sardor Rashidov og resten av offensiven til landet uten de helt store fotballtradisjonene. Uzbekistan har scoret fem mål, noe som ikke er helt ille. Bakover har de sett utrygge ut, og det er grunn til å tro at de står overfor sin hittil tøffeste motstander.

Toppscorer: Sardor Rashidov (2 mål)

Tilrettelegger (4): Server Djeparov, Jasur Hasanov, Timur Kapadze, Shavkat Mullajanov (1 assist)

Stjerne: Vitaliy Denisov

Se opp for: Odil Ahmedov

Tips:

HUB: Sør-Korea (H) / 1.85 – Unibet

Sør-Korea er favoritter i denne kampen. Uzbekistan kom seg til semifinalen i Asiamesterskapet for fire år siden, hvor de ble slått 3-2 av nettopp Sør-Korea. Uzbekerne har hatt en lett reise så langt, men mot en av forhåndsfavorittene sier det stopp. Sør-Korea har fått en meget pen odds.

Resultat: Sør-Korea 1-0 Uzbekistan / 5.6 – Unibet

Det er ikke tilfeldig at Sør-Korea står med tre 1-0-seiere. De er bunnsolide bakover, og fremover har de akkurat det som trengs til å vippe kampen i sin favør. Det er forventet at dette blir en stillingskrig mellom et kontringsvillig Sør-Korea og et robust Uzbekistan.

Mål: Under 1.5 / 2.50 – Unibet

I tråd med resultattipset forventes det scores lite mål i denne kampen. Sør-Korea sine kamper snitter på 1.0 mål, Uzbekistan sine på 3.0 mål. Det tryggeste ville vært å sette under 2.50, men dette er en kamp hvor Sør-Korea skal legge premissene og Uzbekistan først og fremst skal fokusere på ikke å slippe inn mål.

Kina – Australia

Kina har til gode å møte skikkelig motstand i Asiamesterskapet 2015, men man kan umulig avskrive et lag som står med ni poeng på tre kamper før sluttspillfasen starter. Laget står hittil med tre ettmålsseiere hvor de i realiteten aldri var ordentlig truet. Alain Perrins mannskap har sett solid ut i møte mot dårligere motstand (Nord-Korea og et pregløst Saudi-Arabia), men det spørs om ikke kineserne må overgå seg selv om de skal ha en reell sjanse mot vertsnasjonen.

Toppscorer: Sun Ke (3 mål)

Tilrettelegger (3): Gao Lin, Zheng Zhi, Jiang Zhipeng (1 assist)

Stjerne: Zheng Zhi

Se opp for: Sun Ke

Australia hadde en trygg reise til sluttspillet. En litt keitete start fikk de da Kuwait gikk opp i ledelsen i åpningskampen, men de hadde få problemer med å snu det til en småpen 4-1-seier. Mannskapet er preget av en enorm laginnsats, et bra kollektiv, og ikke minst en eller to spillere som kan gjøre det lille ekstra når det trengs. Deres beste spillere har tilhold i Europas beste (og nest beste) ligaer. I siste gruppespillskamp mot Sør-Korea glapp gruppeseieren, i det som Erling Kvalø betegner som sluttspillsrullett, fordi det medfører at de tvinges ut i kamp mot Japan før en eventuell finale. Hele angrepsrekken bestående av Kruse – Cahill – Leckie ble hvilt i gruppefinalen. Australia har sett solid ut hele mesterskapet. To uromoment: Mile Jedinak sliter med ankelen og er usikker. Matt Spiranovic må stå over med suspensjon etter to gule kort.

Toppscorer (7): Tim Cahill, Massimo Luongo, Robbie Kruse, Tomi Juric, Matt McKay, Mark Milligan, James Troisi (1 mål)

Tilrettelegger: Massimo Luongo (2 assist)

Stjerne: Tim Cahill

Se opp for: Matthew Leckie

Tips

HUB: Australia (B) / 1.60 – Betsson

Vertsnasjonen kommer til å stille med sin beste angrepsrekke: Tim Cahill flankert av Robbie Kruse og Matthew Leckie. Det har så langt sett ut som en meget bra oppskrift, med spesielt imponerende takter av Kruse og Leckie. Kruse står med ett mål, og skaffet straffen som Cahill ekspederte. Selv uten Jedinak skal Australia dominere banespillet og være solid nok til å slå Kina før 90 minutter er spilt.

Mål: Over 2.5 / 2.45 – Unibet

Når Australia stiller med sitt beste mannskap har de for vane å score mye. Kina på sin side er mer nøktern, men scorer som regel en gang hver kamp de spiller. Med Kruse – Cahill – Leckie, og en frisk Massimo Luongo lurende like bak, bør det være duket for målfest i Brisbane. Tatt i betraktning at det er sluttspill er det ikke vits å risikere mer enn nødvendig, og tipset er derfor over 2.5 mål til meget pene 2.45.

Målscorer: Massimo Luongo / 7.50 – ComeOn

Har hittil i mesterskapet vært blant Australias friskeste spillere. Flink til å komme på dype løp, og fungerer nesten som en tier fra sin indreløperposisjon. Gode tilrettelegger- og avslutningsferdigheter. Ikke like sannsynlig at scorer som Cahill og Kruse, men er definitivt spillbart til 7.50 i odds.

Iran – Irak

En kruttønne av en kamp mellom to naboland med en felles historie som lang i fra er fylt med solskinn. Først i 2001 sluttet kampene å bli spilt på nøytral grunn, etter flere tiår med konflikter og fare for uro.

Iran, under ledelse av Carlos Queiroz, spiller trolig den kjedeligste fotballen i Asiamesterskapet. De samler smultringer og scorer lite. Laget ligger lavt, de gjør lite for å opprettholde ballinnehav og gjør sitt for at hvert angrep skal telle. Den største (internasjonale) stjernen er Ashkan Dejagah. Han har vunnet U21-EM med Tyskland, deriblant verdensmesterne Neuer, Hummels, Khedira og Özil, samt Bundesliga med Barzagli, Dzeko og Grafite i Wolfsburg. Hans slepne teknikk og høyrebein er Irans fremste våpen i kampen for semifinale, sammen med Ghoochannejhad og veteranen Teymourian.

Toppscorer (4): Sardar Azmoun, Reza Ghoochannejhad, Ehsan Hajsafi og Masoud Shojaei

Tilrettelegger: Andranik Teymourian

Stjerne: Andranik Teymourian

Se opp for: Reza Ghoochannejhad

Irak møtte i sine gruppespillskamper Japan, Jordan og Palestina. Mot Jordan og Palestina støtte de på få problemer, og vant til slutt begge kampene henholdsvis 1-0 og 2-0. De maktet ikke å hamle opp med storfavoritt Japan, men 1-0 resultatet tyder på at det er orden i bakre rekker. Laget både scorer lite og slipper inn få mål. Laget består hovedsaklig av spillere fra egen liga, men har også innslag av “utenlandsproffer”, deriblant den lovende venstrebacken Ali Adnan (21) som spiller i Caykur Rizespor. Av andre utenlands*ehm*proffer finner man Osama Ashid som til daglig holder til på nederlandsk 4. nivå, så kvaliteten er nok noe varierende. Heldigvis for Irak er kollektivet styrken.

Toppscorer (3): Yaser Kasim, Younis Mahmoud, Ahmed Yasin (1 mål)

Tilrettelegger (3): Alaa Abdul-Zahra, Ali Adnan, Waleed Salem (1 assist)

Stjerne: (klubbløse) Younis Mahmoud

Se opp for: Ali Adnan

Tips

HUB: Uavgjort (U) / 3.45 – Unibet

To gjerrige lag som begge vil spille på det trygge. Iran har hakket vassere stall, men i disse kampene er det ikke nødvendigvis kvaliteten på spillerne som avgjør utfallet. Iran vil gå for seieren, men vil ikke få noe gratis mot et lag som kun tapte 1-0 for fronttunge Japan. Irak vil trolig gå inn med innstillingen om at uavgjort er godt nok, mens Iran vil ønske å få det ene målet som sender de videre. Etter å ha sett Iran – UAE, er det ikke for mye å kreve av Irak at de holder tett.

Mål: Under 2.5 / 1.46 – Betsson

Som tidligere sagt: to gjerrige lag. Begge vil forsøke å vippe kampen til deres fordel innen det er spilt 90 minutter, men ingen vil tørre å ofre seg. Under 2.5 mål virker som et lite dristig valg.

Stilling ved pause: 0-0 / 2.05 – ComeOn

Den kampen det er vanskeligst å tippe på, men tipset følger tankegangen til de andre vurderingene som er gjort i forhold til denne kampen. Gjerrige lag som ikke liker å gi for mye rom bak forsvarerne sine. Førsteomgang tror jeg ikke det skjer mye.

Japan – UAE

Japan ble i forkant av mesterskapet omtalt som storfavoritt, foran Sør-Korea og Australia. Stjernegalleriet, som etter et begredelig VM ansatte Javier Aguirre som ny hovedtrener, er nå tilbake på vinnersporet. Nesten hele startelleveren spiller på øverste nivå i Europa, og med kreative krefter som Honda og Kagawa er alt lagt til rette for at Shinji Okazaki skal skinne foran motstanderens mål. Laget finner trygghet i dirigenten Hasebe og evigunge Yasuhito Endo. Lite tyder på at Japan kommer til å være mindre favoritter etter kvartfinalene.

Toppscorer: Keisuke Honda (3 mål)

Tilrettelegger: Shinji Kagawa (2 assist)

Stjerne: Keisuke Honda

Se opp for: Shinji Okazaki

UAE, De Forente Arabiske Emirater, har så langt sluppet inn mål i alle sine kamper. Fordelen deres er at de også har klart å produsere relativt mye selv. Ser man bort fra kampen mot Iran, hvor UAE var overlegen når det kom til ballbesittelse, står de med seks mål på de to første. De var kun sekunder fra gruppeseier, noe som vil styrket håpet om videre avansement, da Iran i 90+2 scoret vinnermålet. Ali Mabkhout og Ahmed Khalil står med fem av lagets seks mål, og de har dermed potensielle matchvinnere. Nevnte Mabkhout står med et målsnitt på hele 0, 68 etter 34 spilte landskamper. Målscorere har de, men spørsmålet er om de har defensive kvaliteter nok til å demme opp for spillere som tidligere har satt støkker i langt bedre forsvar. Forsvarer Walid Abbas må stå over kvartfinalen mot Japan etter to gule kort i gruppespillet.

Toppscorer: Ali Mabkhout (3 mål)

Tilrettelegger: Omar Abdulrahman (2 assist)

Stjerne: Ahmed Khalil

Se opp for: Ali Mabkhout

Tips

HUB: Japan 0-1 / 2.10 – Unibet

Japan har ikke for vane å spare på kruttet, og UAE er nok bedre fremover i banen enn bakover. Japan vinner denne kampen, og med Kagawa, Honda og Okazaki i briljant slag, blir det med mer enn ett mål.

Mål: Over 2.5 / 2.07 – Unibet

Begge lag har målscorere på sin side. Keisuke Honda og Ali Mabkhout står begge med tre mål hver. Japan scorer sjelden mer enn nødvendig, eller på bekostning av det defensive. Jeg tror allikevel vi vil få se at angrepsspillet har satt seg og at UAE sine forsvarere vil få nok med å demme opp for de japanske boksåpnerne.

Målscorer: Shinji Okazaki / Ikke tilgjengelig

Det er foreløpig Shinji Kagawa og Keisuke Honda som har glitret mest i angrep for Japan, men Okazaki har ikke glemt hvordan han scorer mål. Mannen som puttet 15 mål i Bundesliga 2013/14 vet hvor målet står, og er neppe fornøyd med å stå oppført som sistemann på kun én av Japans hittil syv nettkjenninger.

@fredrikhtombra

Anbefalte artikler