– Lukten av julekrydder, gløgg og pepperkaker

This content has been archived. It may no longer be relevant

Statsminister Erna Solberg møter vi i en mobil, liten vogn som fungerer som backstage på Festplassen i Bergen. Det er fult med folk som har kommet for å se statsministeren åpne den store Lysfesten, men først tar vi oss tid til en liten juleprat.

Får julestemning av lukter

Statsministeren forteller at hun får julestemning av musikk, og særlig lukter.

– Det er jo typisk at når du kjenner lukten av julekrydder, gløgg og pepperkaker – da kommer julestemningen. Før var det jo alltid slik at advent begynte med juledekorasjonen i gatene, men nå henges de opp tidlig i november. Jeg syns julen skal begynne når advent begynner.

Hjemmelagde julegaver

Så du kjøper ikke julegaver allerede i november?

– Nei, det har hendt at jeg har kjøpt noe i november fordi jeg har fått en god idé, men som oftest har jeg blitt ganske flink å kjøpe dem litt sent.

Vi spør statsministeren om hun har et godt julegavetips for fattige studenter, og da må hun tenke seg litt om før hun konkluderer:

– Det kommer jo litt an på hvor god du er til å strikke og sånt da. Jeg husker at i min tid brukte jeg å strikke litt sokker, det var jeg ganske god til. Hjemmelagde julegaver kan man jo gjerne gi, som for eksempel krydderblandinger eller brente mandler.

– Mye godt kan lages, og er fint å få. Faktum er jo at de fleste foreldre, tanter og onkler sikkert har det aller meste og vil sette pris på noe som heller kan spises for eksempel. Det er litt mer personlig.

Statsministeren hadde som student julejobb på bokhandleren Beyer i Bergen, og pleide derfor alltid å gi bort bøker i den mer blakke perioden av studielivet. Hun forteller at hun fremdeles ofte gir bøker, ettersom hun ikke har så mye tid til å lage hjemmelagde julegaver lengre.

– Jeg har jo laget julesild da, og det er noe man kan gi til de man ikke gir så store gaver til.

Pinnekjøtt hos mor

Statsministeren avviser så at det ikke er hun som er hovedarrangøren for julefeiringen.

– Det har gått litt på omgang mellom meg og søstrene mine. Vi har gjerne vært hos de som har yngst barn, men nå er min mor blitt så gammel at hun er den minst mobile og barna våre har blitt voksne. I hovedsak er det svogeren min som lager pinnekjøttet, mens min søster, som er vegetarianer, lager det andre.

Det lyser i stille grender

Helt til slutt spør vi statsministeren om hun har en favoritt-julesang, og Erna Solberg tviler ikke et sekund.

– Den sangen jeg forbinder mest med julen, er salmen Det lyser i stille grender. Det finnes jo mange nye og moderne julesanger, men det er denne salmen jeg husker aller best fra min barndomstid. Salmen er utgitt av veldig mange forskjellige artister, som Sissel Kyrkjebø og Kurt Nilsen, men jeg har ingen favorittversjon. Det er sangen generelt jeg er glad i.

Og med det ønsker vi god jul fra statsminister Erna Solberg og Studentmorgen.

Ønsker du å høre hele intervjuet med statsministeren kan du gjøre det her:

Anbefalte artikler