Et kulturelt inntrykk på mange plan

This content has been archived. It may no longer be relevant

I morgen, onsdag 26.november, er det duket for den siste Kulturelle Toner før julestria virkelig slår oss. Dette er fjerde gang arrangementet blir gjennomført og tredje gang det skjer på Chagall. Prosjektet så sitt lys på Frille i vår og har hele veien operert med en solid oppskrift. Skumma kultur inviterer to aktuelle kulturaktører, enten det er skuespillere, regissører, forfattere eller kunstnere, og med disse har vi en prat om hva de gjør, og gjerne hvordan de jobber, i dette kultursmørøyet. Trigger Bergen står for den musikalske biten av kvelden, og inviterer bergensband som har rotert på spillelisten til Studentradioen i Bergen og som er en del av bylivet ellers.

Gotisk westernrock

Det hele braker løs med Yuma Sun, det gotiske westernrockebandet som kom fra Karmøy og etablerte seg her i landets neststørste by. De har til nå gitt ut to album som har høstet flere gode kritikker. Forventningene innebærer, som bandet selv skriver på sin nettside, sørgende strykere, kruttsprengte fuzzgitarer, lokomotivtrommer og preken om sykdom, gudsforlatelse og sørstatlig kristendom. Jaran Hereid (gitar, fele, banjo og vokal), Bjørn Ognøy (bariton og gitar), Simon Kjelsvik (bass), Andreas Dyraas (trommer) og Espen Lund (gitar og trompet) er medlemmene i cowboy-bandet fra helvete som skal lire av seg bibelreferanser pakket inn i drivende musikk.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/115302269″ params=”color=debeaf&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Dypdykk i kulturelle arbeidsmetoder

Den første som vil befinne seg i sofaen, klar for å snakke om sine bragder og utfordringer, er den utrolig kreative herremannen Sturla Heggdalsvik. Med utdannelse fra kunsthøgskolen i Bergen, hvor han i løpet av året stilte som gjesteforeleser,  har han fått muligheter til å ha utstillinger som “I Have Conquered Death With Magic” på Rom 8 her i Bergen og “LYNX” som kommer til Oslo i april. I tillegg til å få en rekke tildelinger og priser har han et pågående musikkprosjekt og flere andre gruppeprosjekter som han er en del av. Denne kvelden kommer Sturla for å snakke om sitt kunstbokserie ROV, som nå er kommet til femte utgave. Disse utgivelsene er samlinger av verker og tekster av forskjellige kunstnere og forfattere Heggdalsvik har invitert til å bidra. Utgivelsene blir et dypdykk i hvordan de forskjellige bidragsyterne jobber og åpner for dialog og flere prosjekter.

En behagelig blanding av Tame Impala og Jaga Jazzist

Kongle er et band som siden oppstart i 2011 har levert et lydbilde fylt av mysterier, flytende toner som uten forvarsel hopper over i et raskere tempo og et hardere uttrykk. Bandet er satt sammen av Sivert Karlsen (trommer), Simon Waaler (tangenter) og Sverre Vik (gitar og vokal). Selv om de gaper høyt over flere genre, blir de ofte plassert innenfor progressiv rock eller progjazz hvis man er nødt til  å definere deres musikk innenfor et spekter. Selv om noen skjelver i nakken når de hører uttrykket progrock og tenker tanker som ensformighet som kun blir stykket opp av taktskifter her og der, har Kongle innført lettere elementer som gjør det mer behagelig å lytte til. Bandet  kan bli sett på som en god mix mellom Tame Impala og Jaga Jazzist. En kombinasjon det er lett å se frem til. Sjekk ut deres Urørt profil her.

En definitiv oppsummering av gatekunsten i Bergen

Street Art Bergen av Argus, John_xc og Walter Wehus
Street Art Bergen av Argus, John_xc og Walter Wehus (Omslag: Kontur forlag)

Mot Veggen er bloggen dedikert til Bergens mest sette kunstverker. De finnes på hvert gatehjørne og blir sett på med enten forakt eller beundring. Det virker som at det ikke er noen som stiller seg likegyldig til gatekunsten. Walter Wehus er mannen som startet opp Mot Veggen i 2009 og han kommer denne onsdagskvelden for å prate om sin jobb som en av redaktørene bak boken Street Art Bergen som kom ut 30.oktober. Boken blir beskrevet som en definitiv oppsummering av gatekunstscenen i Bergen de siste fem årene, med kapitler om 22 kunstnere, hvorav 16 skriver selv om det å lage gatekunst.

Bergens egen supergruppe

Livet som popartist kan fort bli for mye, det fant Ketil Mosnes ut da han tok valget å ta en mindre aktiv rolle i den verdenskjente gruppen Datarock. Han startet opp sideprosjektene Fjernsupport og Baertur. Sistnevnte slapp i februar i år sitt tredje album og kom i forrige uke ut med en single-LP. Baertur blir ofte nevnt som Mosnes soveromsprosjekt, selv om det bokstavelig talt ble flyttet fra soverommet, til Hurtigruten og til slutt inn i studio med deres siste album “Are We Experienced”. Mosnes har med seg et ensemble som man kan kalle Bergens egen supergruppe, her finner vi Knut Andreas Knutsen (Syntax TerrOrchester), Eirik Moberg (Denga Denga) og Øyvind Solheim (Ungdomskulen).

Med alt dette på plakaten forventer vi et heidundrende show som vil bli avsluttet av Studentradioens unike DJ MyBrotherAndy. Mannen som kom til Bergen for et halvt år siden, forelsket seg i byen og nå har sitt eget elektronika-show på luften kalt Blah Blah Woof Woof.  Les mer om eventet på Facebook her eller møt opp på Chagall klokken 21:00! 

Anbefalte artikler